Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Συνάντηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σταματάκη με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδη


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη συναντήθηκε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά  κ. Βασίλη Κορκίδη.

Ο κ. Κορκίδης ενημέρωσε τη βουλευτή σχετικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων και επεσήμανε την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, ώστε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά προτάσεων και δράσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Συγκεκριμένα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας πρότεινε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Ανοιχτή Αγορά) στον Πειραιά, βελτιώνοντας τις συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους και δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τους καταναλωτές, προσφέροντας επιπλέον εκπτώσεις και δράσεις επιβράβευσης των καταναλωτών. Για το σκοπό αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τη διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, πρότεινε να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες για αξιοποίηση της κρουαζιέρας, με στόχο την προβολή της ποιοτικής υπεροχής των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Σε αυτό θα συμβάλει και η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση του παλιού αμαξοστασίου για τα πράσινα λεωφορεία στην πλατεία Ιπποδαμείας, ώστε να λειτουργήσει εκεί η νέα κεντρική αγορά του Πειραιά. Σε σχέση με τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων υποστήριξε την εφαρμογή του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδύναμου, ώστε αυτές να συγκλίνουν οικονομικά με τις υπηρεσίες χερσαίων μεταφορών. Επίσης πρότεινε την εφαρμογή του Συστήματος Διαμετακομιστικών Κόμβων (Hub and Spoke), όπου αυτό είναι δυνατό, αντί του συστήματος της απευθείας διασύνδεσης στην ακτοπλοΐα και τις συγκοινωνίες των νησιών.  
Σε σχέση με τις δράσεις του ΕΒΕΠ, η βουλευτής ενημερώθηκε για τη συνάντηση που είχε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα το πλαίσιο και τις δυνατότητες συνεργασίας του αγροτικού χώρου και του εμπορίου, καθώς και για τις δράσεις για ενίσχυση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. 
Ιδιαίτερα η βουλευτής ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ για τις εμπειρίες της από συναντήσεις με φορείς και επισκέψεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, σχετικά με τα έργα για τη βελτίωση της ζωής, των υποδομών και των δομών υγείας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του αγροτικού, κτηνοτροφικού και τουριστικού τομέα. Συμφώνησαν το ΕΒΕΠ ως συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό για την πολιτεία και υποστηρικτικό για τις επιχειρήσεις όργανο να εκπονήσει μελέτες που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση της γης και την ανάπτυξη των διαφόρων μορφών τουρισμού.
Εξέφρασε την υποστήριξή της στο έργο και τις προτάσεις του ΕΒΕΠ και την πρόθεσή της να συνεχίσουν τη συνεργασία, για να συμβάλει ο καθένας από τη μεριά του, στη βελτίωση της οικονομικής ζωής της περιφέρειας του Πειραιά και των νησιών.