Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Επίσκεψη της Ελένης Σταματάκη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά.


Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη επισκέφθηκε, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά, συζήτησε με το διευθυντή του σχολείου, κ. Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο, τους καθηγητές και τους μαθητές και ενημερώθηκε για το σημαντικό έργο του σχολείου καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σε ότι αφορά το προσωπικό, στο σχολείο υπάρχει έλλειψη τριών ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, ενός ψυχολόγου και ενός επαγγελματικού συμβούλου. Επίσης, είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί μονιμότερη θέση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, με την αύξηση του χρόνου απόσπασης σε τουλάχιστον τρία έτη, καθώς και επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση, ανάλογη αυτής που προσφέρει ο θεσμός των σχολικών συμβούλων στην τυπική εκπαίδευση.
Σχετικά με τους μαθητές, χρειάζεται περαιτέρω μέριμνα για συγκεκριμένες ομάδες. Ειδικότερα για τους μαθητές που εργάζονται ως ναυτικοί θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός εξ’ αποστάσεως και με φυσική παρουσία εκπαίδευσης, ώστε να διευκολύνονται στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το σχολείο. Χρειάζεται επίσης ειδική παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών που εμφανίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία ή/και είναι αναλφάβητοι.
Λόγω καθυστέρησης της ολοκλήρωσης των διαδικασιών χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, όπως θέρμανσης και καθαριότητας και με την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.  
Επιπλέον αίτημα του σχολείου είναι να θεσπιστεί το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, με τους ίδιους όρους με τα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης και να θεσμοθετηθούν και να ρυθμιστούν διαδικασίες σύνδεσης του σχολείου με την κοινότητα την πόλη και την αγορά εργασίας.
Η βουλευτής τόνισε τη σημασία του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε ενήλικες οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εννεαετή εκπαίδευση, μετά από διετή φοίτηση να αποκτήσουν απολυτήριο ισότιμο με αυτό του Γυμνασίου και εφόσον το επιθυμούν να συνεχίσουν στο Λύκειο.
Μιλώντας με τους μαθητές, τους συνεχάρη για τη γενναία απόφαση που πήραν να ξαναπιάσουν το νήμα της εκπαίδευσης και να αγωνιστούν για την προσωπική τους πρόοδο και την κοινωνική τους εξέλιξη. Δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό τους και θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Παιδείας. Τους διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση και για την αριστερά τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι σημαντικά, καθώς μέσα από αυτά δίνεται η δυνατότητα σε εργαζόμενους να βοηθηθούν, να βελτιώσουν την ποιότητας ζωής τους και να βρουν διεξόδους σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν.