Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας Πύλης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό

Ο  αρχαιολογικός χώρος  της Ηετιώνειας Πύλης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό με μία μεγάλη συναυλία  που διοργανώνουν  η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής.

Η συναυλία, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, εντός του αρχαιολογικού χώρου, όπου έγιναν εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης, ενώ σε αυτή θα πάρουν μέρος οι γνωστοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.



Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συμπίπτει με το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης, στο λοφίσκο «Καστράκι», στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με είσοδο από την οδό Κανάρη (απέναντι από τη πύλη Ε2 του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά).

Ο χώρος θα μείνει δοκιμαστικά ανοιχτός για το κοινό από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2016, ενώ οι επισκέψεις μπορούν να γίνονται από Πέμπτη έως και Σάββατο, με ελεύθερη είσοδο. Το ωράριο λειτουργίας για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου είναι 11.00 - 19.00.

«Χηλή γαρ έστι του Πειραιώς η Ηετίωνεια και παρ’ αυτήν ευθύς ο είσπλους έστιν» (γιατί η Ηετιώνεια είναι μώλος του Πειραιά και δίπλα της είναι ίσια η είσοδος των πλοίων) Θουκυδίδης Η΄ 90. 


Ηετιώνεια λεγόταν στην αρχαιότητα ολόκληρη η ξηρά που προσδιόριζε από τα δυτικά τον κεντρικό λιμένα του Πειραιά, όπου σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΟΛΠ (γραφεία, αποθήκες, σιλό, δεξαμενές) και του σταθμού των τρένων του ΟΣΕ (παλαιότερα λεγόταν Σταθμός Λαρίσης) προς τον Άγιο Διονύσιο. Η άκρη της σχηματίζει μια μικρή γλώσσα γης σα χερσόνησο, αφού μπροστά βρέχεται από τον κεντρικό λιμένα και πίσω από τον παλαιότερα γνωστό «όρμο της Κρομμυδαρούς». 

Ο Ηετίων υπήρξε ο επώνυμος ήρωας του τόπου. Όπως ο Σήραγγος, ο Μούνυχος, ο Φρέαττος,ο Φάληρος, ο Κάνθαρος, ο Ακταίος, ο Σχοίνος, ο Ακρατοπότης, ο Αμφιάρραος έτσι κι αυτός - αν φυσικά υπήρξε και δεν είναι κάποια αυθαίρετη ερμηνεία - προσδιορίζει ένα σκοτεινό πρόσωπο που έζησε στην αυγή της πειραϊκής ιστορίας.   

Η σημασία της είναι διττή, όχι μόνο επειδή ήταν ο προμαχώνας του λιμανιού και μία από τις δυο εισόδους του τειχισμένου Πειραιά (η δεύτερη ήταν στις Αστικές Πύλες), αλλά και γιατί μπορεί κανείς να «διαβάσει» σε αυτήν τις οχυρωματικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον 5ο ως τον 3ο αι. π.Χ.
                                                                                           
Στα βραχώδη υψώματα της Ηετιώνειας κτίστηκε ένα μέρος των τειχών τα οποία έκλειναν από στεριά την πόλη και τα λιμάνια της. Η θέα από το χαμηλό λοφίσκο των 16,7 μέτρων αν και εμποδίζεται από τα σύγχρονα οικοδομήματα της πόλης και τα πλοία είναι πανοραμική, πόσο μάλλον στο παρελθόν που κυριαρχούσε το φυσικό περιβάλλον. 

Στο χώρο πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά) και είναι προϋπολογισμού 700.000 Euro.