Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Εντυπωσιακή η πρεμιέρα των «Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας»

    Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28.8.2016 οι πρώτες επετειακές εκδηλώσεις «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», με ιστορική αναφορά στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο λιμάνι του Πόρου το Φθινόπωρο του 1828, μεταξύ του Ιωάννη Καποδίστρια και των διπλωματικών αποστολών Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίες οδήγησαν στον καθορισμό των πρώτων συνόρων του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Πέμπτη 25.8 παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Καλού «Ο Πόρος και ο Τροπαιοφόρος» και η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Παύλου με αγιογραφίες του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, ενώ την Παρασκευή 26.8 η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή της λυρικής τραγουδίστριας Αγγελικής Μαρινάκη, παρουσίασε μία εντυπωσιακή συναυλία στην κατάμεστη πλατεία Ηρώων, αφού προηγουμένως η Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών «Ιωάννης Καποδίστριας», καθηγήτρια Μαίρη Ζηλεμένου, και η υψίφωνος Κατερίνα Οικονόμου ανέγνωσαν κείμενα αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα. Το Σάββατο 27.8, περισσότεροι από 2.000 θεατές κατέκλυσαν τον Ρώσικο Ναύσταθμό, όπου ο Μανώλης Μητσιάς, δίπλα στο επιβλητικό ιστορικό μνημείο του Ναυστάθμου από την μια μεριά και την φωτισμένη θάλασσα από την άλλη, τραγούδησε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου, σε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στον Πόρο. Η εκδήλωση διεξάχθηκε στο συγκεκριμένο χώρο με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας και συμπεριλήφθηκε στους επίσημους εορτασμούς του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016. Τέλος, την Κυριακή 28.8 πραγματοποιήθηκε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ι. Καποδίστρια και εκφώνηση πανηγυρικού από τον διπλωμάτη Δημοσθένη Κοράλλη.

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τιμήθηκαν από τον Δήμαρχο Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη: Οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου John Kittmer, της Ρωσίας Andrey Maslov και της Γαλλίας Christophe Chantepy, σε υπόμνηση της συμμετοχής των χωρών τους στις ιστορικές διαπραγματεύσεις του 1828, ο αν. Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, για την αναγνώριση από την Πολιτεία των θεσμοθετούμενων εορτασμών και ο πρ. Υπουργός Γιώργος Καλός, για την συνεισφορά του στην έμπνευση, τη διοργάνωση και την τεκμηρίωση των εορτασμών.

  • Τις εκδηλώσεις των «Συνοριακών» τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. κ. Εφραίμ, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης αν. Υπουργός Αμύνης Δ. Βίτσας, οι βουλευτές Ε. Σταματάκη, Κ. Κατσαφάδος και Γ. Καρράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τ. Χατζηπέρος, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου John Kittmer, η εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας Ε. Kolesnikova, η εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας Ι. Michelet, ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης του Π.Ν. Αντιναύαρχος Α. Διακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ Αρχιπλοίαρχος Α. Σπανός, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, ο πρ. Υπουργός Παιδείας Γ. Καλός, ο πρ. Πρόεδρος του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής της Δ/νσης Ρωσίας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Γ. Πουκαμισάς, ο Συντονιστής του έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016 πρέσβης ε.τ. Η. Κλης, η πρέσβης της Ελλάδος στην Αρμενία Ν. Βράιλα, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ι. Κριάρη, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Μ. Ζηλεμένου, ο αντιπρόεδρος του ίδιου Κέντρου Α. Βαρελάς, η καθηγήτρια του Webster University S. Michailidis, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων Κ. Καραγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Σπ. Καρνέζης και Μ. Μπακάλη και ο Πρόεδρος του ΔΣ Τροιζηνίας – Μεθάνων Κ. Πατουλιάς, ο διοικητής του Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ Πλοίαρχος Γ. Κοτσάνης, η εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά Υπαστυνόμος Μ. Βιδάκη, ο διοικητής του Α.Τ. Πόρου Α. Μπουρδάκος, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Πόρου, η πολιτευτής Ζ. Ρούσσου, οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του Δήμου Πόρου.

  • Το σχεδιασμό και υλοποίηση των εκδηλώσεων ανέλαβαν, για λογαριασμό του Δήμου Πόρου:
Οι Αντιδήμαρχοι Γ. Κουτουζής και Τ. Παπαχρήστου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού και Εκδηλώσεων Μ. Βαρβάρου, ο πρ. Υπουργός Γ. Καλός, ο διπλωμάτης Δ. Κοράλλης, οι ειδικοί συνεργάτες Δημάρχου Μ. Στεφανίδης, Π. Κοράλλη και Κ. Ανδρεάδη, το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Ν. Αργυρόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών «Η Ποριώτισσα» κ. Ν. Μακρή, ο Πρόεδρος του Ν.Ο.Π.Τ. Δ. Σπυριδάκης, ο επιχειρηματίας Σπ. Μάνεσης, ο δημοσιογράφος Μπ. Κανατσίδης, η καθηγήτρια του Γυμνασίου Πόρου Α. Παύλου και η Λ. Παπαϊωάννου, ως παρουσιάστρια των εκδηλώσεων.

  • Πολύτιμοι χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν:
Η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού, τα ξενοδοχεία/ δωμάτια: Xenia – Poros Image, Sirene Blue Resort, New Aegli, Μάνεση, Σάρων, Επτά Αδέλφια, Golden View, Niki’s Village, Odyssey Apartments, Kichli Studios, Dedelos Studios, Mania Studios, Kaikas Studios και Villa Muses, τα εστιατόρια Άσπρος Γάτος και Ρότα, ο Τάκης Χριστοφίδης (μέγας χορηγός), η Μαρία Ζεντέλη (γραφιστική κάλυψη), ο Σάββας Μαρότος (φωτογραφίες), ο καπετάν Γιάννης Κακούρης (διάθεση καϊκιού «Δύο αδελφοί»), ο καπετάν Κώστας Τζιώτης (φωτισμός θάλασσας με πυροφάνια) και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων ήταν 10.000€ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Πόρου, ενώ ένα αντίστοιχο κόστος καλύφθηκε υπό την μορφή προσφορών και παροχών από τους ανωτέρω χορηγούς. Η δημοτική αρχή Πόρου θα ήθελε να ευχαριστήσει δημοσίως τους ανωτέρω χορηγούς για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου για τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, φέρνοντας σε πέρας το τεράστιο αντικείμενο εργασιών που ανέλαβαν την τελευταία βδομάδα.