Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Αλέξης Τσίπρας από το Πέραμα: Ανοίγουμε δρόμους για την έξοδο από την κρίση

Από το απομονωμένο Πέραμα, ο Αλέξης Τσίπρας  εξήγγειλε  μία σειρά ελπιδοφόρων μέτρων για 17 Δήμους της χώρας με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Δημαρχείο αλλά και στο περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου «Γ. Κασιμάτης» μεταξύ άλλων τόνισε: Εδώ, στο Πέραμα, που είναι συνώνυμο της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και της ελπίδας, στην πόλη της ανεργίας αλλά και της αξιοπρέπειας, η κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει το δικό της, διαφορετικό δείγμα γραφής. Δείγμα γραφής της αταλάντευτης επιλογής της να ξαναβάλει την ξεχασμένη Ελλάδα στον χάρτη.


Υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας μία προς μία. 

Προχωράμε και πέρα από αυτές, για να δώσουμε ανάσα ζωής και προοπτικής, στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Γιατί, για εμάς, η αναδιανομή, η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης είναι βασική πολιτική μας επιδίωξη και πυρήνας της ιδεολογικής μας ταυτότητας. Αμέσως μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη εργαστήκαμε για να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας.
Πρώτον, και αυτό αφορά το Πέραμα: εξαιρέσαμε από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ το σύνολο των χώρων του Δήμου Περάματος που βρίσκονται μέσα στη χερσαία λιμενική ζώνη. 
Δεύτερον, ξεκινήσαμε – και ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για να αλλάξουμε, όχι απλά και μόνο την εικόνα της πιο υποβαθμισμένης πόλης της Β’ Πειραιά, αλλά για να αλλάξουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων του Περάματος. 
Τρίτον, και αυτό δεν αφορά το Πέραμα, αφορά, όμως και το Πέραμα, όπως και όλο τον Πειραιά: εξαιρέσαμε την έκταση των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ. Επίκειται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η επιστροφή της στο Δημόσιο και, στη συνέχεια, η παραχώρησή της στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για να την αναπλάσει και να την αποδώσει στους κατοίκους της περιοχής σύντομα.
Για πρώτη φορά στο Πέραμα εκτελούνται τέτοιας κλίμακας, συντονισμένες παρεμβάσεις μακράς πνοής, που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Αναφερόμαστε σε τέσσερα παράλληλα και αλληλένδετα έργα:     
Ξεκινάμε από το Πέραμα και άλλους 16 Δήμους μεγάλης συνολικής και μακροχρόνιας ανεργίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την πιλοτική εφαρμογή της νέας γενιάς προγραμμάτων για την επανένταξη ανέργων στην απασχόληση, 8μηνης διάρκειας. Στο Πέραμα, θα απασχοληθούν 510 άνεργοι, με προτεραιότητα τους μακροχρόνια άνεργους και τις οικογένειες με μηδενικό εισόδημα. Το πιλοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση 6.061 ανέργων στους 17 Δήμους έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και βρίσκεται στην τελική φάση εξειδίκευσης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, η υλοποίησή του θα ξεκινήσει σε 2 μήνες από σήμερα.

 Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 α. Την απασχόληση για την αποκατάσταση και ανακατασκευή βασικών υποδομών του Δήμου. Για παράδειγμα, της δημοτικής βιβλιοθήκης, του δημοτικού κολυμβητηρίου, του ανοιχτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», του ναυτικού μουσείου, και

 β. Την αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων, την κατάρτιση και την πιστοποίηση, έτσι ώστε να συμβάλουν στην επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων με την αγορά εργασίας. Και αυτή είναι η καινοτομία των νέων προγραμμάτων, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά και απαρχαιωμένα 5μηνα της κοινωφελούς εργασίας, όπου, με την ολοκλήρωσή τους, οι άνθρωποι και η περιοχή βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση από την οποία είχαν ξεκινήσει. Εμείς δεν θέλουμε να μπαινοβγαίνουν άνθρωποι σε βραχυχρόνια προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, παραμένοντας ουσιαστικά άνεργοι, όπως γινόταν στο παρελθόν. Δεν θέλουμε να ξεγελάμε την ανεργία τους. Γι’ αυτό υλοποιούμε νέα προγράμματα, που θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, να βρουν δουλειές. Και επειδή δεν θέλουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις και προσωρινές λύσεις, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να μπορούν οι άνθρωποι να βρουν δουλειές, γι’ αυτό στηρίζουμε και προωθούμε το στρατηγικό σχεδιασμό για την τοπική παραγωγική ανασυγκρότηση, αξιοποιώντας το εργαλείο των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ).


Εκεί εστιάζουμε. Σε ολοκληρωμένες παραγωγικές δράσεις με πολλαπλασιαστικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Εστιάζουμε στην αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και παραγωγικών δυνατοτήτων, για να δημιουργήσουμε νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Αλλά οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, είναι διαδικασία δημοκρατικού προγραμματισμού, που προϋποθέτει τη διαδημοτική συνεργασία και τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Εμείς θέλουμε οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Γι’ αυτό, υποστηρίζουμε θεσμικά, με τη παροχή τεχνογνωσίας, αλλά και με κάθε δυνατό τρόπο, την αξιοποίηση των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων ως εργαλείου του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την τοπική ανάπτυξη.
Το ειδικό πρόγραμμα για ζεστό γεύμα στους 1405 μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων του Περάματος, η διανομή του οποίου ξεκινά την επόμενη βδομάδα από τους τρεις συνεργαζόμενους κοινωνικούς συνεταιρισμούς της Αττικής – τους λεγόμενους ΚΟΙΣΠΕ. Θέλω να επισημάνω ότι το μαθητικό γεύμα στο Πέραμα δεν είναι συσσίτιο της κρίσης. Αντίθετα, πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή ενός θεσμού, που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη, και ο οποίος, σταδιακά, θα μονιμοποιηθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Ξεκινάμε τώρα στο Πέραμα και, σε λίγο καιρό στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, με χρηματοδότηση, για τα δύο αυτά ειδικά προγράμματα, από πολλαπλές πηγές, όπως, για παράδειγμα ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και κοινωνικοί και δημόσιοι φορείς. Αυτό είναι το λεγόμενο crowdfunding: μια σύγχρονη μορφή χρηματοδότησης που συναρμόζει την κοινωνική ευθύνη του ιδιωτικού τομέα με την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην υλοποίηση συγκεκριμένων κυβερνητικών προγραμμάτων.
Καλούμε τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένους ιδιώτες, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης της κυβέρνησης για να ανακουφίσουμε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα από τις συνέπειες της κρίσης. Να στηρίξουν την επέκταση του προγράμματος μαθητικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία των πιο φτωχών περιοχών της Ελλάδας την επόμενη σχολική χρονιά, που θα συγχρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ανοιχτό κολυμβητήριο που είναι κλειστό για τους κατοίκους του Περάματος εδώ και, περίπου, εννιά χρόνια. Εμείς θα το ανοίξουμε στα παιδιά, τις νέες και τους νέους, σε όλους τους πολίτες, αλλά και στους αθλητικούς συλλόγους του Πειραιά όλο το χρόνο. Σε πρώτη φάση, προχωράμε στη ριζική ανακαίνιση, την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού Κολυμβητηρίου, τη μερική στέγαση της παιδικής πισίνας και των κερκίδων, καθώς επίσης και στην αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Σε δεύτερη φάση, εξετάζουμε την προοπτική μετατροπής του σε κλειστό. Ήδη εκπονούνται, με ταχείς ρυθμούς, οι σχετικές μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ώστε το έργο να είναι έτοιμο για δημοπράτηση μέσα στο καλοκαίρι. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το Κολυμβητήριο είναι ένα στολίδι, όχι μόνο για το Πέραμα άλλα για όλο τον Πειραιά. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση, δίπλα στη θάλασσα, και είναι το μόνο ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητήριο, μαζί με το Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, σε όλη την Αττική. Την αποφασιστική παρέμβαση στο Άνω Πέραμα. Αυτό που κάποιοι αποκαλούν «φαβέλα του Πειραιά» και θέλουν να μείνει έτσι για να αντλούν πολιτικά οφέλη. Με τη συνδρομή της ΜΟΜΑ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προχωράμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, στην εκτέλεση βασικών έργων υποδομής. Στοιχειωδών έργων οδοποιίας, όπως διανοίξεις οδών, αποκαταστάσεις και αντικαταστάσεις οδοστρωμάτων με αντιολισθητικό τάπητα, για να μπορούν τα λεωφορεία και τα απορριμματοφόρα να εξυπηρετούν τους κατοίκους όλες τις μέρες του χρόνου – και όταν βρέχει και όταν χιονίζει. Διαπλατύνσεις οδών και ότι άλλο είναι αναγκαίο και μας ζητήσει ο Δήμος, ώστε οι άνθρωποι που ζουν στο Άνω Πέραμα να αποκτήσουν τις βασικές προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης.