Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Δήλωση της Ελένης Σταματάκη, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που μπαίνει σήμερα σε διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στην ολομέλεια της βουλής.


"Η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συμβάλει στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού, την ισότητα στην πρόσβαση, την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας και αποτελεί ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που εντοπίζονται στα νησιά"

Με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) επιστεγάζεται η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμπληρώνοντας τη νομοθέτηση στην κατεύθυνση της τομής που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση με την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, για καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ισότητα στην πρόσβαση και προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας.

            Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανασυγκροτείται η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αποτυπώνεται με σαφήνεια ο κυρίαρχος ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας και η συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού τομέα. Κατοχυρώνεται και ενισχύεται ο ρόλος των ήδη υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και παράλληλα δημιουργούνται νέες αποκεντρωμένες δομές, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που περιλαμβάνουν οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς. Αναβαθμίζεται ο εργαστηριακός τομέας της ΠΦΥ, με τη θέσπιση των Κεντρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων, γίνονται σημαντικά βήματα στην κατοχύρωση της δημόσια οδοντιατρικής φροντίδας, αναβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος των μαίων/μαιευτών, καλύπτοντας ανάγκες του γυναικείου πληθυσμού εκεί όπου η παρουσία μευτήρα/γυναικολόγου είναι ανεπαρκής και θεσπίζεται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελο, για την ολιστική και ποιοτική φροντίδα κάθε πολίτη.   
Επιπλέον το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά θετικές ρυθμίσεις με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων των προηγούμενων χρόνων. Ρυθμίζονται χρονίζουσες οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν σε πρόσθετες και τακτικές υπερωρίες γιατρών και νοσηλευτών, μεταξύ των οποίων και οι πρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2015-2016 με βάση εγκεκριμένα προγράμματα - εκτός άλλων – και στο Γ.Ν. Κυθήρων. Διαγράφονται βεβαιωμένες οφειλές για νοσήλια ανασφάλιστων συμπολιτών μας και αίρεται κάθε αναγκαστικό μέτρο που έχει ληφθεί και κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει επιβληθεί για την είσπραξή τους. Η διάταξη αυτή, συμπληρώνεται και από την δυνατότητα που δίνουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στο κομμάτι των οικογενειακών γιατρών να καλύπτουν και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, στις περιοχές όπου δεν επαρκούν οι ΤΟΜΥ ή οι άλλες δημόσιες δομές.

Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, εκφράζει την στήριξή της στη μεταρρυθμιστική παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της ιατρικής κάλυψης όλων των πολιτών και αποτελεί ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που εντοπίζονται με έμφαση στις νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα στα νησιά του Αργοσαρωνικού.