Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ: «Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής! Είμαστε και παραμένουμε ενεργοί πολίτες»


27 Μαρτίου 2019 
Η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ μιλά αποκλειστικά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για την κυβερνητική πολιτική και τις εκλογές, αναλύει την «επόμενη μέρα» στη χώρα και αναφέρεται σε σημαντικά ζητήματα του Πειραιά και των Νησιών.

-κ. Σταματάκη, σε λίγους μήνες η χώρα μπαίνει σε μια διευρυμένη εκλογική διαδικασία. Θα ήθελα με καθαρές κουβέντες να μου πείτε γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχει να περιμένει;
Επιμένουμε να υπενθυμίζουμε ότι δεν ήταν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν την χώρα στην οικονομική και κοινωνική κρίση και την υποβάθμισαν στο διεθνές πεδίο. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εργάστηκε για την ανατροπή της πορείας αυτής, την στήριξη της κοινωνίας και τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για το μέλλον, ακόμα και μέσα στο στενό πλαίσιο, δύσκολων αποφάσεων και σκληρών μνημονιακών πολιτικών.
Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήταν ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στηρίξαμε με μια σειρά μέτρα τον ευάλωτο πληθυσμό και τις οικογένειες. Φροντίσαμε για την καθολική πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία και αντιμετωπίσαμε το επισιτιστικό πρόβλημα.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων. Τα τελευταία τέσσερα έτη η οικονομία είχε υπεραπόδοση. Η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και εξελίσσεται σε έναν σταθερό, φερέγγυο εταίρο στα Ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Μια δημοκρατική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια.
Για τους λόγους αυτούς, ο κόσμος θα εμπιστευτεί εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από την πρώτη στιγμή έδωσε προτεραιότητα στα οικονομικά αδύναμα κοινωνικά στρώματα και στην πρόσβαση σε θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά, αλλά και γιατί κατάφερε οι θυσίες των πολιτών να αποδώσουν και πέτυχε ιστορικές νίκες στο διεθνές πεδίο. Φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων και προχωράμε.
-Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις, η «λογική» της Κυβέρνησης είναι «να πάμε μέχρι το τέλος», εθνικές κάλπες δηλαδή τον Οκτώβριο. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι, ακόμη και δημοσκοπικά, «παίζοντας… παράταση»;
Η Ελλάδα μόλις έκλεισε το πρώτο εξάμηνο εκτός μνημονίων. Τώρα νομοθετούμε με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο βήμα έγινε με την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αντί για τη μείωση συντάξεων, που προεξοφλούσαν κάποιοι, ήρθε η ακύρωση των περικοπών για το 2019, η οποία μάλιστα συνέπεσε με αυξήσεις σε περίπου 600 χιλιάδες συντάξεις, με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού. Επίσης, αυξήσαμε τη δαπάνη για το οικογενειακό επίδομα, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο δικαιότερα και καλύτερα τις οικογένειες.
Έχουμε να ψηφίσουμε μια σειρά εφαρμοστικών διατάξεων για όλες τις αρχές που έχουμε ψηφίσει, για την ουσιαστική διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επίσης, διασφαλίζουμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής και την λειτουργία των κοινοτήτων στους δήμους, που θα δώσει νέες προοπτικές στην δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και την υλοποίησή τους.
Ένας επιπλέον λόγος για να «πάμε μέχρι το τέλος» είναι μια σειρά ανοιχτές υποθέσεις, σκάνδαλα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, την Novartis και πρέπει να κλείσουν πριν πάμε στις κάλπες.
Ακόμα όμως και αν δεν ήταν όλες αυτές οι εκκρεμότητες, η χώρα έχει βγει από μια ταραγμένη περίοδο, με μεγάλη αστάθεια και πολλές εκλογικές διαδικασίες. Η εξάντληση της τετραετίας διασφαλίζει τη σταθερότητα και ενισχύει την ασφάλεια που μπορούν να νοιώθουν οι πολίτες για το μέλλον τους.
-Μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία για την «επιδοματική πολιτική» που ακολουθείτε. Και το ερώτημα, προφανές… Είναι λύση τα έκτακτα επιδόματα ή χρειάζονται βαθύτερες τομές;
Ως επιδοματική πολιτική συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε μια πολιτική, η οποία δημιουργεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες που συντηρούνται μέσω επιδομάτων. Εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Τα έκτακτα επιδόματα είναι μέρος μια συνολικότερης κοινωνικής πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζεται από τα χρόνια της κρίσης και συνεχίζεται σήμερα σε νέες βάσεις.
Ξεκίνησε όταν η χώρα αντιμετώπιζε ανθρωπιστική κρίση και έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Σήμερα, παίρνουμε μέτρα, όχι απλώς για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους. Για να δομήσουμε σε νέες βάσεις την ανάπτυξη, για την ενίσχυση των μεσαίων εισοδημάτων, αλλά και την διασφάλιση της πρόσβασης σε μια σειρά παροχές και αγαθά.
Δεν είναι σκοπός να συντηρήσουμε τη φτώχεια, αλλά να φτιάξουμε από την αρχή ένα κοινωνικό κράτος, με παροχές για όλους και όλες και να βοηθήσουμε τους ανέργους να ενταχθούν στην αγορά. Τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα, είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Η ενίσχυση και η στήριξη της κυβέρνησης δεν είναι επιδοματική πολιτική αλλά παροχή κράτους πρόνοιας που δημιουργεί όρους ένταξης των γονιών και στην αγορά εργασίας.
Χρειάζονται τομές και πιστεύω ότι αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει, αφού ήδη αντιμετωπίζουμε ένα δίκτυο πολυνομίας και κακονομίας, με τον ενιαίο φορέα επιδομάτων, με το ηλεκτρονικό σύστημα ΗΔΙΚΑ που διασφαλίζει τη διαφάνεια και μειώνει τη γραφειοκρατία και δίνει τη δυνατότητα συνολικής αντιμετώπισης των αναγκών των δικαιούχων.
-Πάμε τώρα στον Πειραιά. Τι πιστεύετε ότι λείπει από αυτή την πόλη;
Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με σπουδαία φυσική ομορφιά αλλά και πολλά προβλήματα, που οφείλονται σε κακοδιαχείριση, εγκατάλειψη, έλλειψη σχεδιασμού και οράματος. Τα μεγάλα θέματα της πόλης, είναι θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, μετά την έναρξη και των δρομολογίων του τραμ. Χρειάζεται μέριμνα για τις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με πολύ χαμηλό ποσοστό πρασίνου, λείπουν οι ελεύθεροι χώροι και πρέπει να ασχοληθούμε με τις χρήσεις γης. Χρειάζονται τις υποδομές για τον μαζικό αθλητισμό. Χρειάζεται περισσότερες δουλειές με εργασιακά δικαιώματα για τους πολίτες, ανάπτυξη για τους επαγγελματίες της πόλης, τις μικρές επιχειρήσεις.
-Πληροφορηθήκαμε για μια προσπάθεια, πριν λίγους μήνες, να γίνει το «Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Πειραιά». Τελικά, η περιοχή μας έμεινε εκτός «ατζέντας». Τι συνέβη;
Η Κυβέρνηση είχε προγραμματίσει 14 περιφερειακά συνέδρια. Από αυτά κατάφερε να κάνει 13. Για την Αττική είχαν προγραμματιστεί 3 περιφερειακά συνέδρια, στην Ανατολική, τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά. Το προγραμματισμένο Περιφερειακό Συνέδριο στον Πειραιά, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, καθώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο είχε ένα πυκνό πρόγραμμα εργασιών, για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και την ελάφρυνση του χρέους.
Παρόλο που δεν καταφέραμε να γίνει το συνέδριο, κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, έγινε σημαντικός διάλογος με παραγωγικούς φορείς, με φορείς της εκπαίδευσης, της Υγείας, με συνδικαλιστικούς φορείς, με τους ΟΤΑ, με κοινωνικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς φορείς και επιτροπές κατοίκων του Πειραιά και των νησιών μας και αποκομίσαμε πλούσια εμπειρία.
Στη συνέχεια, δεν θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο συνέδριο εντός του 2019, αφού είναι έτος εκλογών, αντί για αυτό πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από μεγάλες ανοιχτές εκδηλώσεις και συζητήσεις, με τη συμμετοχή υπουργών. Έγινε εκδήλωση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για θέματα Αλιείας, που αφορούν τους επαγγελματίες των νησιών μας και με τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων της Ευρώπης που αντιστέκονται στην ολοκλήρωση του νεοφιλελευθερισμού και την ακροδεξιά στην Ευρώπη.
-Επισκέπτεστε συχνά τα νησιά μας. Τι σας ζητούν εκεί κάτοικοι και φορείς, ποιο είναι το κλίμα;
Εκείνο που ανησυχεί πιο πολύ τους κατοίκους των νησιών είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα υπόλοιπα νησιά. Εκεί έχουμε ρίξει το βάρος και σαν κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε για πρώτη φορά ολιστικά το θέμα της νησιωτικότητας, για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε κοινωνικά, πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες και το αντιστάθμισμα του μεταφορικού κόστους. Παράλληλα, με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και ενός υποστηρικτικού μηχανισμού υλοποίησης έργων, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και την περιφέρεια δόθηκε δυνατότητα ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών.
Η θέσπιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που εφαρμόζεται σε όλα τα νησιά από τις αρχές του 2019, είναι ένα σημαντικό μέτρο, που αμβλύνει το αίσθημα της απομόνωσης από την ηπειρωτική Ελλάδα και ενισχύει σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών. Είναι η πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη που αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε ένα τόσο εκτεταμένο πολυνησιακό σύστημα. Παράλληλα, νομοθετήσαμε την δυνατότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας με δήμους με πληθυσμό λιγότερο από 5.000 κατοίκους έως πέντε έτη για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης γραμμής, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουμε τοπικές πρωτοβουλίες δήμων και άλλων φορέων για δρομολόγηση τοπικών γραμμών πλοίων.
Από την πρώτη στιγμή όμως ήταν μέλημά μας και η Παιδεία και η Υγεία. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, προσπαθήσαμε να λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά Ιατρεία και να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό. Γνωρίζετε επίσης την προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο να ξεκινούν τα σχολεία χωρίς κενά.
Με τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατοχυρώθηκε και ενισχύθηκε ο ρόλος των ήδη υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δημιουργήθηκαν νέες αποκεντρωμένες δομές, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που περιλαμβάνουν οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς. Ιδρύθηκε το Πολυδύναμο Ιατρείο Πόρου, με την αναβάθμιση του περιφερειακού ιατρείου του Κ.Υ. Γαλατά και γίνεται συνεχής προσπάθεια για την πλήρη στελέχωση και την αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου Ύδρας και άλλων ιατρείων στα νησιά.
Το Μάρτιο του 2017, με κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δημιουργήθηκε ένας ευέλικτος μηχανισμός, στελεχωμένος από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, για τη στήριξη των μικρών νησιωτικών δήμων στο σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη και την υλοποίηση έργων. Αυτή η δράση απαντά στις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιών και συμβάλλει, χωρίς πρόσθετες δαπάνες ή πρόσθετο διοικητικό βάρος για τους δήμους, στην υποστήριξη και την πληρέστερη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους. Σε συνδυασμό με μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο Φιλόδημος Ι και ΙΙ, γίνεται εφικτή η υλοποίηση έργων υποδομών για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και την ανάπτυξη των νησιών.
Οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η νησιωτικότητα με όλες τις ιδιαιτερότητές της και γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας
-Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα μήνυμα προς τον κόσμο, όχι πολιτικό. Γιατί η «επόμενη μέρα», φαντάζομαι, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα βρει την Ελένη Σταματάκη ξανά στις γειτονιές αυτής της πόλης…
Υπάρχει ένα παλιό σύνθημα που λέει «ερχόμαστε από μακριά και θέλουμε να πάμε μακριά». Ήμασταν στις γειτονιές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 3% και ακόμα πριν τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, στα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους, για τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο, για την απόδοση στους κατοίκους του χώρου του πρώην εργοστασίου των Λιπασμάτων, για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά και τις Πειραϊκής, για καθαρές και προσβάσιμες ακτές, για τα προσφυγικά της παλιάς Κοκκινιάς και του Αγίου Διονυσίου, για τις δομές αλληλεγγύης και στο «Λιμάνι της Αγωνίας». Είμαστε στις γειτονιές κάθε μέρα και θα είμαστε φυσικά ανεξαρτήτως πολιτικού αποτελέσματος, γιατί οι εκλογές δεν είναι το τέλος της διαδρομής.
Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Είμαστε και παραμένουμε ενεργοί πολίτες, τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών είναι και δικά μας και με αυτή την έννοια δεν θα λείψουμε ποτέ και εγώ προσωπικά από την καθημερινότητα και τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους δημότες.

 Η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ μιλά αποκλειστικά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για την κυβερνητική πολιτική και τις εκλογές, αναλύει την «επόμενη μέρα» στη χώρα και αναφέρεται σε σημαντικά ζητήματα του Πειραιά και των Νησιών. http://koinoniki.gr/2019/03/eleni-stamataki-vouleftis-a-pirea-ke-nison-den-imaste-epangelmaties-tis-politikis-imaste-ke-paramenoume-energi-polites/