Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ

Αδειάζει η Μυτηλήνη, μπορεί η κατάσταση να εξομαλύνεται στα σύνορα σταδιακά όμως, το δράμα των προσφύγων δεν τελειώνει εδώ. Σύμφωνα μάλιστα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο συνολικός αριθμός των προσφύγων από τη Συρία που ζει σε γειτονικές χώρες αναμένεται να φθάσει τα 4,27 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2015.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από κάθε άλλη χώρα (1,8 εκατομμύρια Σύρους). Άλλοι 270.000 Σύροι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη ενώ 7,6 εκατ. είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία!! 

Επιπλέον, αυτή τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή εννέα εμφύλιοι πόλεμοι συνταράσσουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την Ασία, γι' αυτό εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Κράτη καταρρέουν, αποδυναμώνονται ή δέχονται επιθέσεις. Και σε πολλά από αυτά τα μέρη, ακραίες σουνιτικές ισλαμιστικές εξεγέρσεις βρίσκονται σε άνοδο και τρομοκρατούν τους πολίτες με σκοπό να προκαλέσουν τη μαζική τους έξοδο.
Επί τρεις δεκαετίες ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων προερχόταν από το Αφγανιστάν, αλλά στη διάρκεια του περασμένου έτους τη θέση του πήρε η Συρία: ένας στους τέσσερις νέους πρόσφυγες παγκοσμίως προέρχεται από εκεί. Η Συρία και το Ιράκ βρίσκονται στην καρδιά μιας ανθρωπιστικής κρίσης που δεν δείχνει να έχει τελειωμό παρά την πρόσφατη διπλωματική δραστηριότητα. Οσο ο πόλεμος σε αυτές τις δύο χώρες συνεχίζεται, τόσο θα συνεχίζεται και η μαζική έξοδος των κατοίκων τους.

ΝΑΙ είναι το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης και εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι που μπορούμε και δίνουμε ένα χέρι βοηθείας σ’ αυτούς που δραπετεύουν απ’ την κόλαση όμως, πρέπει να γνωρίζουν όλοι καλά ότι δεν είναι αμιγώς ελληνικό ζήτημα ούτε ευθύνη της χώρας μας να σηκώσει αυτό το βάρος την στιγμή που βρίσκεται σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση. Απαιτούμε λοιπόν άμεσα η Ευρώπη να πάρει θέση προκειμένου να διευκολυνθούν όχι μόνο οι Σύροι πρόσφυγες αλλά και οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί, οι Ιρανοί (πολλοί Ιρανοί, κυνηγημένοι και τρομαγμένοι). Σε λίγο μπορεί να καταφθάσουν και άλλοι, βλέπετε τι γίνεται στην Υεμένη, συντελείται κυριολεκτικά γενοκτονία και δεν μιλάει κανείς.

 ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΙΡΗΝΗ.