Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

72 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Πειραιά

Εθιμοτυπικό αρχιερατικό μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα στο νεκροταφείο της Ανάστασης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών που φονεύθηκαν στο βομβαρδισμό της πόλης το 1944.Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, μέλη της Κυβέρνησης  και του Δημοτικού Συμβουλίου,  συγγενείς και φίλοι αποτίσαμε φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα του βομβαρδισμού.

Στις 11 Ιανουαρίου του 1944 βομβαρδίστηκε από συμμαχικά αεροπλάνα ο Πειραιάς και οι γύρω συνοικισμοί και  η τελετή  αυτή επαναλαμβάνεται την ίδια μέρα από τα πρώτα κιόλας χρόνια της απελευθέρωσης. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, μέλη της Κυβέρνησης  και του Δημοτικού Συμβουλίου,  συγγενείς και φίλοι αποτίσαμε φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα του βομβαρδισμού.

Στη περιοχή του Πειραιά, ο γερμανικός στρατός διατηρεί εγκαταστάσεις στο Ναύσταθμο, το αεροδρόμιο και τα Ναυπηγεία του Περάματος, εγκαταστάσεις που δύνανται να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι. Ένα συμμαχικό σμήνος, βρετανικών και αμερικανικών αεροσκαφών, ξεκινά την επιχείρησή του, της οποίας στόχος, υποτίθεται πως είναι οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 1944 και για τρεις περίπου ώρες, βρίσκονται πάνω από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.000 και να τραυματιστούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.  Με αυτόν τον  βομβαρδισμό  αρχίζει  μαζί του και το μαρτύριο του Ελληνικού Λαού.