Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η Αίγινα του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Πύργος Μάρκελλου στην πόλη της Αίγινας κοντά στο λιμάνι © Ελένη Γρηγοριάδου



Στις 26 Ιανουαρίου 1826,  ο Ιωάννης Καποδίστριας ορίζεται και ορκίζεται κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Έθνους με Πρώτη Πρωτεύουσα την Αίγινα. Όσο καιρό βρίσκεται στο νησί προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, συνάπτει δανειακές συμβάσεις προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες του λαού, έτσι ώστε το κράτος να επανδρωθεί με τα κατάλληλα μέσα προκειμένου να ανακτήσει το χαρακτήρα του και να εκ νέου να οργανωθεί η νέα ελληνική πολιτική, οικονομία και κοινωνία.
Χτίζει το ορφανοτροφείο, οργανώνει το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο που αγκαλιάζει στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του δύο χιλιάδες παιδιά που γίνονται τεχνίτες, δάσκαλοι, καθηγητές, έμποροι. Εισάγει την πατάτα και την παρουσιάζει στους επιφυλακτικούς Αιγινήτες στο Φάρο, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου και θέτει τις βάσεις της ίδρυσης της ελληνικής τράπεζας με τη βοήθεια των φιλελλήνων γνωστών του από το εξωτερικό.

Ο Πύργος Μάρκελλου στην πόλη της Αίγινας κοντά στο λιμάνι © Ελένη Γρηγοριάδου
Ο Πύργος του Μαρκέλλου,  το κόσμημα της Αίγινας, ένας Ενετικός πύργος - παρατηρητήριο χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Πρόκριτο Φιλικό, αγωνιστή και βουλευτή Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802. Ο πύργος είναι τριώροφος με επάλξεις, πυργίσκους στις γωνίες και πολεμίστρες, φαίνεται να είχε σκοπό να προστατεύει τους ναυτικούς και το λιμάνι από ξαφνικές επιδρομές κουρσάρων, την περίοδο κατά την οποία η πόλη βρισκόταν στην Παλιαχώρα και δεν μπορούσε το λιμάνι να χρησιμοποιείται και να μένει αφύλακτο. Στον Πύργο του Μαρκέλλου στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστημα τα ταμείο του Ελληνικού κράτους. 
Σήμερα στον Πύργο του Μαρκέλλου στεγάζονται το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αίγινας και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού "Σπύρος Αλεξίου". Το ισόγειο του Πύργου, χρησιμοποιείται περιστασιακά ως εκθετικός χώρος.

Άποψη του Λιμανιού © Ελένη Γρηγοριάδου

Την Κυριακή 24/01 στην πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τιμάται η μνήμη και η προσφορά του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια με έναν αγώνα δρόμου 4ων και 10 χιλιομέτρων που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας με την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2016»