Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, που είναι και μεγάλη, πολύ ενδιαφέρουσα. Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στα πλαίσια της 81ης ΔΕΘ. Έχουμε στη διάθεσή μας περίπου δύο ώρες, ο χρόνος νομίζω είναι αρκετός προκειμένου να γίνει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα της εποχής. Θα σας παρακαλούσα μόνο οι ερωτήσεις να είναι σύντομες, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοί σας να μπορέσουν να έχουν μια ερώτηση και θα υπάρξει χρόνος για να δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις.

ΛΟΤΣΟΠΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΕΡΤ-3): Ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει θέσει επανειλημμένα το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν επίσης σταθερό προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη, εσείς δηλώνετε κατηγορηματικά ότι θα εξαντλήσετε τη θητεία σας. Θέλω να σας ρωτήσω  αν στην περίπτωση που ο στόχος της  ελάφρυνσης του χρέους και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2019 και του 2020 αποδειχθούν μια νέα αυταπάτη, αν μπορείτε εδώ να δηλώσετε κατηγορηματικά ότι ο στόχος της ανάπτυξης παραμένει εφικτός και σ’ αυτή την περίπτωση και ότι εσείς δεν θα χρειαστείτε να διαχειριστείτε  την κατάσταση προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Σας ευχαριστώ κυρία Λοτσοπούλου. Καταρχάς να πω ότι χαίρομαι που μετά από πέντε σχεδόν χρόνια,  δίνει συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Διότι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί κρυβόντουσαν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Εγώ είμαι εδώ, απέναντί σας, για  να απαντήσω σε όλες σας τις ερωτήσεις, όπως έκανα πάντα.

Ο κύριος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν πρωτοεξελέγη δήλωσε ότι θα διαχειριστεί την αντιπολιτευτική  ρητορική και  τακτική χωρίς βιασύνη. Λίγες μέρες αργότερα, κάτω από την πίεση ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων και βεβαίως μπροστά στην επικείμενη διαδικασία της αδειοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και της εξέτασης των θαλασσοδανείων ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, άλλαξε άρδην γραμμή. Και προσχώρησε στην άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, να γίνουν εκλογές λίγο πριν την πιο  κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα’ χε κάτι  τέτοιο για την ίδια τη χώρα και για την ελληνική οικονομία.
Σας θυμίζω μάλιστα ότι τις μέρες εκείνες που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούσε «αίμα» - περισσότερα 3,6 δισ. μέτρα- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια, να μην επωμιστούν δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι επιπλέον 3, 6 δισ. , αδιαφορούσε απολύτως γι’ αυτό, ζητούσε εκλογές και δεν τον ενδιέφερε αν η άποψη του ΔΝΤ γινόταν αποδεκτή από τους υπόλοιπους θεσμούς. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Όπως και ο προκάτοχός του ο κύριος Σαμαράς.

Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε, 3,6 δισ. δεν χρεώθηκαν στον ελληνικό λαό. Η παρένθεση ξεχείλωσε και ξεχειλώνει μέρα με τη μέρα. Ο ίδιος εγκλωβίστηκε σε μια στρατηγική παρένθεσης και διεκδίκησης εκλογών που όσο περνάνε οι μέρες γίνεται γραφική. Προφανώς και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, από το να ζητά  εκλογές.

Έρχομαι λοιπόν στην ουσία. Η χώρα δεν έχει ανάγκη  από εκλογές. Η χώρα έχει ανάγκη  από σταθερότητα, ένα χρόνο μετά η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως. Θα σας έλεγα ότι αν δείτε την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορά μας,  στις γειτονικές μας χώρες, στην ευρύτερη περιοχή, από Βορρά έως Νότο, τι συμβαίνει στην Τουρκία, τι  συμβαίνει στη Συρία, τι συμβαίνει στη Λιβύη, την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, την αστάθεια στην Ουκρανία, θα διαπιστώσετε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια όαση σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Όποιος λοιπόν αυτό δεν το κατανοεί σήμερα, οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες τι θα κερδίσουν με την επίσπευση των εκλογών και τι θα κερδίσουν εάν δεν ακολουθήσουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, όπως τον παρουσίασα χθες.

Εμείς πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση, την κρίσιμη για το χρέος και βεβαίως τη δεύτερη αξιολόγηση, έχοντας στόχους, έχοντας σχέδιο. Πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται αυτό. Και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε  να κερδίσουμε περισσότερα.

Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως κυρία  Λοτσοπούλου. Μια οικονομία η οποία έχει συμπιεστεί επτά χρόνια με τόσο έντονο ρυθμό, σε τόσο έντονο βαθμό, θα έχει όπως λένε και οι οικονομολόγοι rebound. Θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017,  μεγάλη. Το θέμα είναι αν αυτή η ανάπτυξη θα είναι διαρκής. Και αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις, μέχρι τέλους του χρόνου,  και από τη λήξη της διένεξης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα θέλαμε λοιπόν σ’ αυτή την εθνική μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΠΟΣ (ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ- Ρ/Σ «Πρακτορείο 104, 9 στα fm ): Θέλω να ρωτήσω κύριε πρόεδρε αν είμαστε κοντά στο να βάλετε γραβάτα. Τι εννοώ:  Έχετε πει σε ξένους ηγέτες ότι θα φορέσετε αν πετύχετε κάποιο πολύ υψηλό στόχο, τότε μόνο. Είμαστε σε κάτι τέτοιο κοντά;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Ρούμπο, δεν ξέρω, η γραβάτα έχει να κάνει με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις. Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αλλά έχω δεσμευτεί  ότι αυτή την αλλαγή την ενδυματολογική θα την πράξω όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός.  Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου…

Ως εκ τούτου φαντάζομαι ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός η οριστική λύση της κρίσης χρέους ή βεβαίως έχω και την πίεση του Ερντογάν να  λυθεί το Κυπριακό. Αλλά και εκεί χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση. Τώρα, στην ουσία του ερωτήματός σας, γιατί φαντάζομαι  ότι ρωτήσατε αν είμαστε κοντά σε μια λύση. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Και είναι γεγονός ότι σήμερα οι περισσότεροι που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πιέζουν για μια οριστική λύση. Για μια οριστική υπέρβαση του αδιεξόδου. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup στις 24 Μάιου,  είναι αποφάσεις στη θετική κατεύθυνση, πρέπει όμως να εξειδικευτούν.  Δηλαδή, μιλώ για αυτό το πλαφόν 15% του ΑΕΠ ετησίως στις δαπάνες αποπληρωμής του χρέους. Αυτές οι δαπάνες όμως οφείλουν άμεσα να εξειδικευτούν. Αυτά τα μέτρα τα συγκεκριμένα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οφείλουν άμεσα να εξειδικευτούν. Και οφείλουν άμεσα να εξειδικευτούν διότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την απαραίτητη για τη συνέχεια του προγράμματος ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους- debt sustainability analysis, όπως λένε οι οικονομολόγοι -, το οποίο είναι προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να παραμείνει στο πρόγραμμα. Εγώ θα έλεγα ότι αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή μας δημιουργεί συνθήκες αναβλητικότητας σε σχέση με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών δεν είναι οι αποφάσεις αυτές καθαυτές, διότι στο Eurogroup είχαμε αποφάσεις προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά είναι η διαρκής αντιπαράθεση και κόντρα  ανάμεσα στο Διεθνές Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το ΔΝΤ έχει δώσει ένα χρονοδιάγραμμα, ένα όριο. Μέχρι τέλους του χρόνου. Και είχε πει ότι ή θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ή εμείς θα φύγουμε από το πρόγραμμα. Αυτό το deadline είναι και το deadline της διαπραγμάτευσης. Και το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή, που έχει υποστεί μια τόσο μεγάλη ζημιά και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο οι πολίτες της. Δικαιούται μιας δίκαιης ρύθμισης του χρέους και αυτή η δίκαιη ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αν λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα είναι προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο της Ελλάδας.

ΜΕΛΝΙΚ Gennady Melnik (RIA NOVOSTI): Χθες είχατε διαπραγματεύσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ρωσικής κυβέρνησης τον κ. Αρκάντι Ντβορκόβιτς. Πέστε μου παρακαλώ ποια είναι η θέση της Ελλάδας για τον αγωγό, για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη; Και η Ελλάδα θα πάει στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή μόνη της είτε μαζί με τις άλλες χώρες, με την Ιταλία, με την Αυστρία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Κύριε Μέλνικ καταρχάς να σας πω ότι η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει, ενάμισι χρόνο τώρα. Διεκδικούμε  μέσα από μια ενεργητική και  πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή  πολιτική,   η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Δηλαδή από την Ελλάδα να περάσουν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, ανοίγει δηλαδή ο νότιος αγωγός, η νότια διέλευση  φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και έχουμε δηλώσει ότι στο βαθμό που θα υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε. Βεβαίως στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία στα θέματα αυτά, υπήρξε και μια συμφωνία στη Ρώμη ανάμεσα στη Gazprom, τη ΔΕΠΑ και μια ιταλική εταιρία. Παρακολουθούμε στενά τις συζητήσεις και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, μια σχέση όμως που είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη. Είναι μια κρύο, μια ζέστη. Είμαστε ευτυχείς που αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις, εμείς θέλουμε οι γείτονές μας να έχουν καλές σχέσεις και όχι πολεμικές σχέσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε έχοντας μια σταθερή γραμμή που προσδιορίζεται από την υπεράσπιση του εθνικού μας συμφέροντος, του δημόσιου συμφέροντος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ, ΣΚΑΙ: Κ. Πρόεδρε, με βάση τη φθορά που φαίνεται να έχει η κυβέρνησή σας από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πιστεύετε πως όχημα για να δώστε μια νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν ένας ανασχηματισμός; Φαίνεται πως έχει ήδη ανοίξει μια κουβέντα – ένας από τους πλέον στενούς σας συνεργάτες, ο κύριος Παππάς,  πού πήρε πάνω του όλο το θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε πρόσφατα πως δεν θέλει να αλλάξει υπουργείο. Δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός υπουργός που ως τώρα έχει δηλώσει αμετακίνητος, θα ήθελα να μου απαντήσετε και για τον ανασχηματισμό αλλά και αν συμφωνείτε με αυτήν την άποψη ότι όντως έχει έργο στο υπουργείο, οπότε δε θα μετακινηθεί.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Αντζολέτο, αν δείτε τον κύριο Παππά, να του πείτε ότι δε θα αποφασίσει αυτός για το αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο.  Όμως πρέπει να σας πω ότι έχω ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης και δεν είμαι στη λογική του ‘αποφασίζω και διατάζω’. Λειτουργώ συλλογικά ως Πρωθυπουργός. Έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο σημαντικό στο οποίο θα συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τον οδικό χάρτη, το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Θέλουμε αυτό το συνέδριο να αποτελέσει μια τομή, να κληθούν να λάβουν μέρος στο διάλογο αυτό όχι μόνο το σύνολο φυσικά των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλοι εκείνοι που μας υποστήριξαν και μας υποστηρίζουν και να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο. Και βεβαίως ακολούθως θα μας απασχολήσουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου και συλλογικά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αλλά βεβαίως, όπως καλά γνωρίζετε, οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις- βέβαια εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πια υποτίμηση, αλλά έστω οι ανασχηματισμοί- δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων.
ΝΙΚΟΣ ΣΒΕΡΚΟΣ (Εφημερίδα των Συντακτών): Κύριε Τσίπρα, ανάμεσα στα αναγκαία βήματα, λοιπόν, τα οποία περιγράψατε και χτες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη  είναι και η διευθέτηση του χρέους. Αναφερθήκατε ήδη- είπατε μάλιστα ότι είναι και ένα προαπαιτούμενο για την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για το χρέος, βέβαια, το Eurogroup έχει ήδη πάρει τις σχετικές αποφάσεις του, ωστόσο έχουμε και κάποιες κρίσιμες πολιτικές στιγμές στο ευρωπαϊκό θα λέγαμε οικοδόμημα, που είναι οι γερμανικές εκλογές σε ένα χρόνο σχεδόν από τώρα, τον Οκτώβριο του 2017. Το κόμμα της κυρίας Μέρκελ, οι χριστιανοδημοκράτες, υπέστησαν βαριές απώλειες στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μακλεμβούργου. Τα μηνύματα, λοιπόν, δεν είναι ενθαρρυντικά. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται  να δώσει λύση στο ελληνικό χρέος μέχρι τις επόμενες γερμανικές εκλογές. Εσείς πώς θα κινηθείτε, τι θα πείτε στην κυρία Μέρκελ για το χρέος, θα ζητήσετε πολιτική διαπραγμάτευση, θα στραφείτε στους ηγέτες των ευρωμεσογειακών κρατών, θα απευθυνθείτε στις ΗΠΑ και βέβαια μέχρι πού προτίθεστε να φτάσετε αυτή τη σχετική διαπραγμάτευση. Ευχαριστώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σβέρκο κοιτάξτε, είναι κρίσιμο το ερώτημά σας και πολύ ενδιαφέρον. Θα ήθελα εξ’ αρχής να πω ότι στο ζήτημα του προγράμματος και βεβαίως του χρέους που θα καθορίσει και την επιτυχία του προγράμματος δεν είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Καταρχάς, είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα που  είναι σε πρόγραμμα και τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προφανώς η Γερμανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη και άρα η άποψή της παίζει καθοριστικό ρολό. Δεν είναι όμως η μόνη χώρα. Και ιδιαίτερα στο βαθμό που έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει με καθοριστικό τρόπο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει και μια διεθνή διάσταση. Και έχει μια διεθνή διάσταση διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρολό στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο διάστημα, που η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζει καθοριστικά και την παγκόσμια οικονομία. Άρα λοιπόν είναι πιο περίπλοκο από το ‘μια αντιπαράθεση Ελλάδας- Γερμανίας’. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι τέτοιο. Στην κυρία Μέρκελ, λοιπόν, θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική χρόνια τώρα ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και θα της πω το ίδιο: ότι εμείς τηρούμε από την πλευρά μας τη συμφωνία, αλλά πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Pacta sunt servanda, αυτό μας έλεγαν οι Γερμανοί. Αυτό θα πούμε κι εμείς, όχι μόνο στους Γερμανούς, σε όλους τους εταίρους μας. Από την πλευρά μας, νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει όλο το τελευταίο διάστημα  είναι μια θετική έκπληξη σε ό, τι αφορά την ταχύτητα. Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση που είναι σχεδόν το 70% του προγράμματος. Κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχαμε δρέψει καρπούς, θα έπρεπε ήδη δηλαδή να είχαμε,  πέρα από το waiver και το QE,  δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση των ομολόγων από την ΕΚΤ. Όμως δεν το έχουμε αυτό εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία.
Θέλω επίσης να σας πω ότι ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας, αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, γιατί η γερμανική κυβέρνηση σήμερα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού- βεβαίως κατανοώ ότι στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλες φωνές αντιπολιτευτικές και ακραίες- και για το μεταναστευτικό, η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού AFD ίσως να παίζει ένα σημαντικό ρόλο- αλλά και αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού: οι σοσιαλδημοκράτες έχουν μια διαφορετική άποψη για το ζήτημα του χρέους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα- και αυτό θα της πω- να αποτελούν τροχοπέδη για μια εξέλιξη η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ(Newpost): Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Προβήκατε χτες σε μια πολιτική δέσμευση, όπως τη χαρακτηρίσατε, για πάγωμα των ληξιπροθέσμων εισφορών σε δύο ταμεία,  τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν αφορά όλους τους ασφαλισμένους σε αυτά αλλά και αν έχετε υπολογίσει σε ποιο ύψος ανέρχονται οι οφειλές αυτές και ποια η επίπτωση στα δύο αυτά ταμεία από το πάγωμά τους. Και κάτι σχετικό, επειδή μάλλον χτες δεν ακούσαμε και τόσα πολλά για συντάξεις και συνταξιούχους, τι  έχετε να τους πείτε, θα βλέπουν και στο μέλλον τις συντάξεις τους να μειώνονται;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, αυτή τη στιγμή περνάμε, είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης. Ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση, πάρα πολύ φιλόδοξη, στο ασφαλιστικό σύστημα,  που το ξαναβάζει σε ράγες βιωσιμότητας και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες αλλά και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν εισφορές εξ’ αιτίας συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος, ο ΕΦΚΑ θα έχει μια αδυναμία να σταθεί στα πόδια του. Επίσης, εκτιμούμε, στο οικονομικό επιτελείο, ότι αυτή είναι μια κίνηση επιβεβλημένη που και θα δώσει μια ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες εισφορές λόγω συσσωρευμένων χρεών, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει και μια τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό μας σύστημα.
Επίσης, θέλω να σας πω ότι το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δε σημαίνει  και διαγραφή τους. Δε θα διαγραφούν τα χρέη. Απλά, κάποιος ο οποίος έχει ένα βουνό οφειλών, και άρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτές και άρα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα. Εντάξει, φροντίσαμε να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια υγεία, αλλά το να είναι εκτός ασφαλιστικής ενημερότητας και στον ίδιο δημιουργεί τεράστια προβλήματα -χάνει συντάξιμα χρόνια- αλλά βεβαίως χάνει έσοδα και το ελληνικό δημόσιο.
Δεν είμαι πρόχειρος τώρα να σας πω μεγέθη, θα σας απαντήσω όμως ότι αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα ταμεία και βεβαίως είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα δώσει μια σημαντική ενίσχυση σε μια πολύ φιλόδοξη μεταρρύθμιση για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, για τη στήριξη της  κοινωνικής ασφάλισης. Σε σχέση με τους συνταξιούχους, θέλω να πω το έξης: Βεβαίως και δεν θα υπάρξουν, είναι σαφές ότι δε θα υπάρξουν  άλλες μειώσεις, αλλά μιας και με ρωτάτε, μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι. Καταφέραμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα, διότι σε λίγα χρόνια από τώρα δε θα ‘χαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Και καταφέραμε να πετύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση με το λιγότερο δυνατό κόστος. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις.  Το λέγαμε, όχι ‘αν το λέγαμε’ πέρυσι, το λέγαμε πέρυσι- ότι θα διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις, ότι δε θα προχωρήσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και μας λέγανε όλοι, κυρίως η αντιπολίτευση, ότι παριστάνουμε το μάγους, ότι θέλουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Όμως αυτό το καταφέραμε, κ. Παπαδημητρίου. Υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές. Για να δώσω μια πλήρη εικόνα σε όλους σας:  Σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι παίρνουν επικουρικές.  Από αυτούς, στο 20% μειώνονται οι επικουρικές τους συντάξεις, άρα ουσιαστικά, το 10% των συνταξιούχων έχουν επίπτωση. Και από αυτό το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, μόνο το 10% έχει υψηλές μειώσεις που φτάνουν το 40%. Άρα, το 5% του συνόλου των συνταξιούχων βλέπουν μια μείωση στις επικουρικές τους υψηλή. Οι υπόλοιποι έχουν πολύ μικρές μειώσεις. Το 5%.  Βεβαίως, εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς. Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε πρωτοσέλιδους τίτλους που να αναφέρονται σ’ αυτό το 5% κι όχι στο 95% που δεν είδε μειώσεις.
Πρέπει να πω βεβαίως ότι εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ψηφίσαμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση το Μάιο, πριν την πρώτη αξιολόγηση, αλλά υπάρχουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και άρχισαν αργότερα οι περικοπές σ’ αυτό το 10%, ας το πω έτσι, των συνταξιούχων που έχουν περικοπές στις επικουρικές τους, υπάρχει μια επιπρόσθετη επιβάρυνση, διότι ,αναδρομικά, ο νόμος έχει ισχύ από την ημέρα που ψηφίζεται. Αλλά όλα αυτά θα έρθουν σε μια κανονικότητα τους επόμενους μήνες. Το αρμόδιο υπουργείο ήδη έχει φροντίσει να στείλει ενημερωτικό σημείωμα σε όλους τους συνταξιούχους για να έχουν μια πλήρη εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει, διότι η  παραπληροφόρηση όλο το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε μια ατμόσφαιρα τρομοκρατική.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το 90% των συνταξιούχων προστατεύτηκαν πλήρως, υπάρχουν κάποιες μικρές μειώσεις στις επικουρικές, να σας πω όμως ότι βάλαμε και το πλαφόν στα 1300 ευρώ, καθαρά  1180, οπού όσοι παίρνουν μέχρι τόσα δε βλέπουν καμία μείωση. Συνεπώς πιστεύω ότι πετύχαμε, με κοινωνικό πρόσημο και με έγνοια στους πιο αδύναμους μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση και νομίζω ότι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τις επόμενες γενιές.  
ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ(ΤΑ ΝΕΑ): Καλησπέρα κύριε Πρωθυπουργέ. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι για σας και για την κυβέρνησή σας οριστικά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ του 2009, αν έχει κλείσει αυτό το θέμα για την κυβέρνησή σας και αν σας απασχολεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβη και κατηγόρησε τρεις επιτρόπους ότι με την επιστολή τους παραβιάζουν το ελληνικό Σύνταγμα. Ευχαριστώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κεχαγιά, το 2009 θα θυμάστε γιατί καλύπτατε χρόνια το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5% και η διαμάχη αυτή για τα στοιχεία του ’09 είναι μια διαμάχη που βεβαίως αφορά κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ που αν δικαιωθεί η μια άποψη, η άποψη δηλαδή ότι έφταιγε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων ο Καραμανλής, θα δικαιωθεί ο Παπανδρέου, κι αν δικαιωθεί η άποψη ότι τα μαγειρέψανε για να μας βάλουν στα μνημόνια, θα δικαιωθεί ο Καραμανλής και θα κατηγορηθεί ο Παπανδρέου. Εμείς βρεθήκαμε στην κυβέρνηση του τόπου το 2015, όταν πια είχε περάσει το πρώτο μνημόνιο, είχε περάσει το δεύτερο μνημόνιο και πήραμε μια εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης.  Αναγκαστήκαμε και πήγαμε σε μια συμφωνία, χωρίς καμία δυνατότητα αμφισβήτησης στοιχείων, περσινά παλιά σταφύλια που λένε. Κι ούτε τα αμφισβητούμε, τα στοιχεία που αφορούν τη συμφωνία που εμείς συνήψαμε. Είναι στοιχεία τα οποία έχουν επικυρωθεί από την Eurostat. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση θα έλεγα εγώ, να διερευνήσει όλες αυτές τις σκοτεινές πτυχές, μια υπόθεσης που προκαλεί ερωτηματικά. Όχι για να δικαιώσει τον έναν ή τον άλλο, αλλά για να δούμε τι ακριβώς συνέβη τότε. Και, αν θέλετε, εμένα που προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίο όχι παρενέβησαν οι Ευρωπαίοι, με  την έννοια του ότι αυτοί, ίσως και να παρεξηγήθηκε, δεν ζητάν καμιά παρέμβαση από την ελληνική πλευρά στην ελληνική δικαιοσύνη, ούτε ζητούν η δικαιοσύνη να μην ερευνήσει. Ζητούν να υπάρξει μια διαβεβαίωση για λόγους που έχουν να κάνουν με την προοπτική του προγράμματος και τη συζήτηση που διεξάγεται για το χρέος, αν αμφισβητούμε ή δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία που αφορούν το τρίτο πρόγραμμα. Και βεβαίως, εμείς τους δηλώσαμε στο Eurogroup ότι δεν έχουμε καμιά πρόθεση να τα αμφισβητήσουμε.
Όμως, μου προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε -προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του;  Δεν ξέρω- να θέσει ζήτημα λέγοντας ότι αν η δικαιοσύνη προχωρήσει στην έρευνα, η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος. Εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό και δεν νομίζω στην τελική ανάλυση ότι προφυλάσσει τον εαυτό του με αυτά που λέει. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θα φτάσει την έρευνα σε βάθος, θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι έγινε και τι δεν έγινε, δεν μπορώ εγώ να προδικάσω τίποτα, αλλά λέω ότι θα υπάρξει φως. Από κει και πέρα, νομίζω ότι η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, διότι δεν (την) αφορά τη συζήτηση για την αναγκαία απομείωση του χρέους που θα διεξαχθεί μέχρι τέλος του χρόνου.   


ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, όλο αυτό το διάστημα και χθες στην ομιλία σας, σας ακούσαμε να ζητάτε ουσιαστικά από τους εταίρους χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, είπατε ότι αν γίνει αυτό, σε δύο χρόνια θα μπορέσετε να αλλάξετε τη φορολογία και θα μπορέσετε να καταργήσετε, να αλλάξετε μάλλον και τον ΕΝΦΙΑ. Ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω: από τη στιγμή που φαίνεται ότι σε πρώτη φάση, όμως, ο Μοσκοβισί έχει απορρίψει αυτό το αίτημα για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, την ίδια στιγμή βλέπουμε καθημερινά να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δημιουργείται πρόβλημα στα έσοδα, οι πολίτες -το παραδεχθήκατε και εσείς- δυσκολεύονται πάρα πολύ να τα βγάλουν πέρα, φοβάστε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» αν όχι φέτος, τα επόμενα χρόνια;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα να εξηγήσω κάτι. Μέχρι το 2018 τα πλεονάσματα είναι τα πλεονάσματα που πετύχαμε σε αυτή τη Συμφωνία του προπερασμένου Ιουλίου. Θυμίζω ότι οι δεσμεύσεις του κυρίου Σαμαρά ήταν για πλεονάσματα 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Εμείς κληρονομήσαμε μια Συμφωνία με 4,2% από το 2017 και μετά διαρκώς. Και καταφέραμε να πετύχουμε μία Συμφωνία, η οποία είχε -0,25 το 2015, 0,50 το 2016, 1,75 το 2017 και 3,5 το 2018. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και αυτές τις δεσμεύσεις μας θα τις υλοποιήσουμε. Και βεβαίως θα σφίξουμε τα δόντια. Θα μας βοηθήσει το γεγονός βεβαίως ότι η οικονομία περνά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2016 και με υψηλούς ρυθμούς το 2017 και το 2018, προκειμένου για μια φορά να πετύχουμε τους στόχους μας. Από το 2018 και μετά το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος, συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρέος, για την ανάλυση  βιωσιμότητας του χρέους με δυο λόγια.
Τι είναι αυτή η συζήτηση που θα διεξαχθεί -σας εξήγησα πιο πριν- μέχρι τέλος του χρόνου, σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο, σε διεθνές επίπεδο, γιατί είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που έχει άποψη γι’ αυτό. Με δυο λόγια, αν εξειδικευτούν τα μέτρα με σαφήνεια, η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη. Συνεπώς, ο Μοσκοβισί δεν λέει τίποτε άλλο και λέει μάλλον αυτό που οφείλει να πει ο ίδιος ως Επίτροπος. Γιατί, αν ο Μοσκοβισί έβγαινε και έλεγε «δεν υπάρχουν πλεονάσματα», θα έδινε ένα μήνυμα «χαλαρώστε» όχι για μετά το 2018, αλλά και για τώρα και για του χρόνου. Η συζήτηση αυτή, όμως, διεξάγεται τώρα, που αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.  
Στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση. Αναφέρθηκα πιο πριν στο όριο του 15% σε δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Οι δικές μας αναλύσεις, που συμπίπτουν και με αυτές της Τράπεζας της Ελλάδας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι και χωρίς ακόμη περαιτέρω εξειδίκευση με αυτήν καθαυτή την απόφαση, μπορούμε να έχουμε με αυτούς τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένουμε, δυνατότητα να πέσουμε σταδιακά στο 2%. Δεν θα υπερβαίνουμε, δηλαδή, για το 2019-2020-2021-2022, το 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους και με πλεονάσματα  πολύ μικρότερα του 3,5% έως 2% του ΑΕΠ.
Συνεπώς, λοιπόν, η εκτίμησή μου είναι πως το να πέσουν τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά είναι κάτι απολύτως εφικτό, ρεαλιστικό και αναγκαίο. Και είναι κάτι που πιστεύουμε ότι είναι ένας στόχος μαχητός, τον οποίο θα διεκδικήσουμε και θα τον καταφέρουμε.
Να εξηγήσω, όμως, στους Έλληνες πολίτες τι σημαίνει αυτό, γιατί ακούνε νούμερα και δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτά τα νούμερα. Εάν από το 2018 έχουμε τη δυνατότητα, σταδιακά, από το 3,5 να πάμε στο 2,5 και από το 2,5 στο 2, θα έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα μου πείτε «θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας;». Τα μέτρα που παίρνουμε για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μας δίνουν την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.
Αυτά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, λοιπόν, σε δύο χρόνια από τώρα, στην 83η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα έρθω ως Πρωθυπουργός και αναλυτικά θα εξηγήσω πού θα πάνε. Και είπα χθες ότι κατά προτεραιότητα θα πάνε για να απαλύνουν τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που επωμίζεται η επιχειρηματικότητα, κυρίως η μεσαία τάξη. Αναφέρθηκα ιδιαίτερα σε δύο τομείς:
Σε αυτόν που αφορά τους έμμεσους φόρους που είναι απαράδεκτο να έχουν τόσο υψηλούς δείκτες ΦΠΑ. Άλλωστε, είδατε τις μελέτες, τις αναφορές που έρχονται από την ίδια την Ευρώπη που έλεγαν ότι το 2014 είχαμε χάσει πέντε δις από την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Το πρόβλημα, επομένως, του ΦΠΑ είναι η εισπραξιμότητα και όχι να υψώνουμε διαρκώς τους συντελεστές.
Και ο δεύτερος αφορά τη φορολογία ακινήτων που έχουμε στόχο να προχωρήσουμε σταδιακά στην αντικατάσταση σε έναν φόρο ακίνητης περιουσίας πιο δίκαιο.
Και βεβαίως, για μας, παραμένει σταθερός ο στόχος της στήριξης των πιο αδύναμων, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της παιδείας και της υγείας που θέλω να σας πω ότι σε αυτόν τον τομέα έχουμε καταφέρει θαύματα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Στα δύσκολα έχουμε δώσει εξετάσεις σε αυτό.
ΣΤΑΜΟΥΛΗ (Wall Street Journal): Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Ποιες είναι οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να τη διαφυλάξει; Και τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα, όσον αφορά την αλλαγή του «Δουβλίνου»;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Σταμούλη, αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη Συμφωνία που την πετύχαμε με πολύ κόπο. Και σας θυμίζω -όταν κανείς δεν πίστευε τότε ότι θα επιτευχθεί- ότι η χώρα είχε βρεθεί μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης μονομερώς να κλείνουν σύνορα και την Ελλάδα να δέχεται καθημερινά σχεδόν 4.000 με 5.000 πρόσφυγες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Και θέλω σε αυτό το σημείο να επισημάνω, για να δίνουμε και τα εύσημα, για να αποδίδουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», η Γερμανίδα Καγκελάριος κράτησε μια εξαιρετικά θετική στάση. Μια στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, εμείς είχαμε βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.
Επιμείναμε, πιστέψαμε ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος μέσα από τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Σας θυμίζω ότι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που αφορούσε τη Συμφωνία απέτυχε. Παρ’ όλα αυτά, εμείς, την επόμενη ημέρα βρεθήκαμε στη Σμύρνη, όταν στο εσωτερικό της χώρας η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι είμαστε ενδοτικοί απέναντι στους γείτονες.
Πιστέψαμε, λοιπόν, στη δυνατότητα μιας Συμφωνίας, ακριβώς γιατί θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία.
Να σας θυμίσω, επίσης, ότι την επομένη της Συμφωνίας, που διεξήχθη μετά την επίσκεψή μας στην Τουρκία, στις Βρυξέλλες οι περισσότεροι από τους συναδέλφους με ρωτούσαν «είστε βέβαιος ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα η Τουρκία;». Και τελικά είδαμε ότι τήρησε τα συμφωνηθέντα η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό. Οι ροές από τις 5.000 μειώθηκαν στους 50-60, αυτές, δηλαδή, τις ροές που δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν κανείς να τις ελέγξει. Άρα, υπήρχε μία ανάσα.
Από την άλλη πλευρά, η Συμφωνία αυτή δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολη στη λειτουργία της και την εφαρμογή της. Διότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και άρα, εξετάζουμε ένα προς ένα όλα τα αιτήματα ασύλου από οποιονδήποτε που έρχεται στα ελληνικά νησιά. Αυτό, πράγματι, έχει οδηγήσει σε μία συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνολικά μέχρι την Κω και τη Λέρο. Έχει δημιουργήσει συνθήκες συμφόρησης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν, πραγματικά, σχεδόν 24 ώρες, προκειμένου να είναι παρόντες στα κέντρα υποδοχής, να δίνουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να προχωρούν τις διαδικασίες για το άσυλο. Δυστυχώς, δεν είχαμε μέχρι στιγμής τη δυνατότητα να έχουμε μεγάλο αριθμό επιστροφών και να λειτουργήσει, να «τρέξει» η Συμφωνία. Πιστεύω, όμως, ότι το επόμενο διάστημα ο ρυθμός θα επιταχυνθεί.
Ταυτόχρονα, υπάρχει από την πλευρά της Ευρώπης μια υποχρέωση, η οποία και αυτή πρέπει να επιταχυνθεί. Διότι η Συμφωνία αυτή τι είναι; Είναι ότι σταματάμε τις παράνομες ροές, αλλά δημιουργούμε νόμιμες ροές. Ποιες είναι οι νόμιμες ροές; Είναι η επανεγκατάσταση από την Ελλάδα και η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία (το  relocation  και το resettlement).  Και δυστυχώς από τις 33.000 θέσεις που είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι μέσα στο 2016, έχουν υλοποιηθεί μόνο οι 3.000. Άρα, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει μια επιτάχυνση από την πλευρά των Ευρωπαίων στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να μπορέσουμε και εμείς να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη άνεση ένα πολύ μεγάλο βάρος δυσανάλογο που έχει πέσει στις πλάτες μας.
Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους δημάρχους, στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βόρειο Ελλάδα. Η Βόρεια Ελλάδα έχει σηκώσει και αυτή ένα δυσανάλογο βάρος. Να απευθυνθώ, επίσης, με τα θερμότερα λόγια στις Ένοπλες Δυνάμεις, στον Στρατό και την Αστυνομία και φυσικά σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται νυχθημερόν για να δείξουν το πρόσωπο της αλληλεγγύης, που είναι το πρόσωπο που αξίζει να έχει η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.
ΤΕΛΙΔΗΣ (ΕΘΝΟΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρωθυπουργέ. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας -είναι και συντοπίτης μας- είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος της Αριστεράς. Τον έχετε τοποθετήσει από την πρώτη στιγμή, από τους πρώτους μήνες, στο ΤΑΙΠΕΔ ως πρόεδρο, για να φέρει, για να «τρέξει» μια σημαντική υπόθεση για τη χώρα, τις αποκρατικοποιήσεις και όχι μόνο. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος έχει πει ότι κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων. Το έχει πει και επανειλημμένα. Υπάρχουν, όμως, υπουργοί, που αμφισβητούν το έργο του, του επιτίθενται και μάλιστα -μερικοί μπορεί να πουν- με απαξιωτικό τρόπο. Ένας υπουργός, μάλιστα, τελευταία είπε ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης και άφησε να εννοηθεί -έτσι ερμηνεύεται- ότι δεν είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμπιστεύεται τον σημερινό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ; Και μήπως αυτή η εικόνα είναι πλήγμα για την κυβέρνηση; Σας ευχαριστώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τελίδη, η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί συλλογικά και οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά. Και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε και άτυπα όργανα, που συνεδριάζουν και αποφασίζουν τη γραμμή. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τις αποφάσεις τις παίρνουμε συλλογικά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Έτσι προχωράμε.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να σας πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε, προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε μέσα σε ένα πλαίσιο, έτσι όπως αυτό ορίζεται από τη Συμφωνία. Με δυο λόγια να σας το πω: Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν στον «κουβά» του χρέους και όχι για να επανεπενδυθούν στην ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία βρήκαμε.
Όμως, εμείς έχουμε δουλέψει πολύ, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα παράλληλα οφέλη, τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Βεβαίως, οι διαγωνισμοί που γίνονται είναι δημόσιοι διαγωνισμοί και άρα πρέπει να εξασφαλίζουμε και ένα ικανό τίμημα. Αλλά οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάνουμε, σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και φυσικά με τους αρμόδιους υπουργούς, είναι να εξασφαλίσουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις.
Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση της COSCO που έχουμε μετά την επαναδιαπραγμάτευση μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την ελληνική οικονομία, ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, για το λιμάνι του Πειραιά, που θα γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου.
Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση του Ελληνικού. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες είναι μέσα στο πλαίσιο να γίνουν, είναι δηλαδή μέσα στις δεσμεύσεις μας από τη Συμφωνία, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποιο τρόπο θα γίνουν και αν θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και αν θα διευρυνθεί το δημόσιο συμφέρον.
Από εκεί και πέρα -επαναλαμβάνω- λειτουργούμε συλλογικά και οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι συλλογικές.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε, ονομάζομαι Ευαγγελία Τσικρίκα και δουλεύω στον ALPHA 21 χρόνια. Σας κοιτώ στα μάτια για να σας πω ότι νιώθω ότι προσωπικά εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύει από τη δουλειά μου. Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις. Χάνω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Εργάζομαι σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, τη μοναδική στον χώρο της. Δεν έχει δάνεια, δεν χρωστά, έχει πληρώσει πάρα πολλά χρήματα και πληρώνει σε φόρους και εισφορές και το σημαντικότερο, εμένα και άλλους 600 εργαζομένους τους πληρώνει όλους στην ώρα τους.
Κύριε Τσίπρα, ακούγαμε ένα «μπαράζ» δηλώσεων τόσον καιρό από εσάς και από κυβερνητικά στελέχη, από υπουργούς σας, που έλεγαν ότι η τηλεοπτική αγορά δεν σηκώνει παρά μόνο τέσσερις σταθμούς. Μάθαμε απέξω πια ότι η διαφημιστική πίτα είναι 200 εκατομμύρια και ότι τα κανάλια πρέπει να είναι τέσσερα, ούτε ένα παραπάνω. Όμως, αυτό το αφήγημα αποδομήθηκε, καταρρίφθηκε από το υψηλό τίμημα που προσέφεραν επιχειρηματίες, οι οποίοι παίρνουν και τις άδειες. Έδωσαν 246 εκατομμύρια μόνο για τον αέρα, για τη μαρκίζα.
Τι έχετε να πείτε τώρα; Επιπλέον λέτε ότι τα κάνετε όλα για τη νομιμότητα. Ακούσαμε στελέχη σας να λένε ότι τα κανάλια είναι παράνομα, είναι αυθαίρετα. Ποια, κύριε Τσίπρα; Εκεί δεν δίνατε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, δεν συμμετείχατε σε πολιτικές προεκλογικές εκπομπές; Λόγω αυτών, δεν έχουν μπει τόσα χρόνια στα ταμεία δισεκατομμύρια από φόρους και εισφορές;  Τα κανάλια ζητούσαν άδεια, δεν έδιναν άδεια οι κυβερνήσεις.
Και σας ρωτώ: Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους; Σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που κέρδισε με το παραπάνω την εμπιστοσύνη των πολιτών, που στον πρόσφατο διαγωνισμό, σε έναν διαγωνισμό-ρουλέτα, έδωσε 61 εκατομμύρια ευρώ και δεν πήρε άδεια.
Τον Ιανουάριο του 2015, κλαίγοντας σχεδόν, σας ακούσαμε να λέτε στη Βουλή, στις Προγραμματικές Δηλώσεις, ότι θα είστε «κάθε λέξη του Συντάγματος», ότι δηλαδή από τη θέση του Πρωθυπουργού θα υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία. Όσες περισσότερες φωνές, τόση περισσότερη Δημοκρατία. Άλλαξε κάτι, κύριε Τσίπρα, στο πιστεύω σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Τσικρίκα, σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να σας απαντήσω ευθέως. Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση, όχι μόνο στην επιχείρηση που δουλεύετε εσείς. Και ότι δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι όλα αυτά τα 6 χρόνια της καταστροφής, 7 χρόνια, ιδίως τα 5 χρόνια της μεγάλης καταστροφής, τότε που τα περισσότερα από τα Μέσα Ενημέρωσης τα μη αδειοδοτημένα καταφέρονταν εναντίον αυτών των εργαζόμενων που έδιναν μάχη για να γλιτώσουν τις θέσεις εργασίας τους χωρίς έλεος. Δεν είστε οι μόνοι εργαζόμενοι που έχετε βρεθεί σε μια δύσκολη θέση.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Προφανώς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ, δεν θα με διακόψετε. Θα απαντήσω και μετά εάν θέλετε, επανέρχεστε. Δεν θα με διακόψετε όμως. Ενδιαφερόμαστε, λοιπόν, για τις θέσεις εργασίας σας, για τη δική σας την προσωπική και όλων των συναδέλφων σας, όπως ενδιαφερόμασταν και για τις 2.000 θέσεις από τις 4.000 θέσεις που υπήρχαν στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το 2008, διότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είχαν 4.000 θέσεις πριν από την κρίση και σήμερα έχουν 2.000 θέσεις. Γι’ αυτούς τους 2.000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς. Δεν είχαν μάνα αυτοί; Κανείς δεν έκλαψε. Τώρα, κάποιοι, υποκριτικά, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Εμείς δεν κάνουμε αυτό. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Τα  οκτώ Μέσα Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας δεν είδα να κάνουν καμιά μεγάλη, ούτε όπως τώρα κάνουν -και σωστά κάνουν- κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για σας, εσείς τότε να κάνετε κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Όμως εμείς θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι αυτό που μας αφορά, δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας, είναι να τις προασπίσουμε. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο, το οποίο ήταν ασύδοτο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος.
Κυρία Τσικρίκα, ξέρετε ότι το ελληνικό δημόσιο, αν υπολογίσουμε, λοιπόν, αυτό το εξαιρετικά υψηλό τίμημα που δόθηκε σε αυτή τη δημοπρασία, θα έπρεπε να είχε εισπράξει σχεδόν 250 εκατομμύρια. Και είναι 27 χρόνια που υπάρχει ασύδοτο και αρρύθμιστο το τηλεοπτικό τοπίο. Θα έπρεπε να είχαν γίνει τρεις δημοπρασίες και μάλιστα σε εποχές, όπου οι υποψήφιοι καναλάρχες θα είχαν πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα και οι προσφορές θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες. Αναλογιστείτε, λοιπόν, τι έχει χάσει το ελληνικό δημόσιο.
Το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει ένα τεράστιο ποσό, επαναλαμβάνω, ένα τεράστιο ποσό, μόνο και μόνο γιατί οι κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να στηρίζουν και να στηρίζονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν προχωρούσαν σε κάτι το οποίο είναι αυτονόητο.
Να σας θυμίσω, επίσης, ότι αποτελούσε και μνημονιακή υποχρέωση στο πρώτο Μνημόνιο και μετά όλοι το ξέχασαν.
Επιπροσθέτως, να σας πω: Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας επαναλαμβάνω, να έχουν τη δυνατότητα να έχουν βιώσιμα σχήματα, οικονομικά, βιώσιμα σχήματα. Να μπορούν, δηλαδή, να ζουν, από τη διαφημιστική πίτα, από το προϊόν που παράγουν και όχι από τη διαπλοκή με κέντρα εξουσίας.
Μεγιστοποιήσαμε -είναι η αλήθεια- μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό τα πιθανά κέρδη του ελληνικού δημοσίου. Βεβαίως. Το κάναμε. Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία, όταν βάλαμε μπροστά τη δημοπράτηση, αμφισβητούσαν όλοι και έλεγαν «γιατί τα δίνετε σε όποιον έρθει να ζητήσει;». Βάλαμε -θα θυμάστε- πλαφόν τα 3 εκατομμύρια. Αν δεν βάζαμε τους όρους του διαγωνισμού, δηλαδή εάν δεν υπήρχε ανταγωνισμός, θα έρχονταν όλοι να δώσουν από 3 εκατομμύρια, θα εισπράτταμε 30 και θα έπαιρναν όλοι τη δυνατότητα να εκπέμπουν πανελλαδικά. Βάλαμε σκληρούς όρους ανταγωνισμού και αποδείχθηκε ότι το τίμημα ήταν πάρα πολύ υψηλό.
Έρχομαι, όμως, τώρα στα θέματα τα οποία μου θέσατε και τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Βεβαίως, η αγορά έχει τους δικούς της όρους να αυτορυθμίζεται. Αν δείτε συνολικά την εικόνα, τη μεγάλη εικόνα, έχουμε ένα Μέσο, το οποίο ήταν, ίσως, από τα κυριότερα από το 1990 και μετά, το οποίο κλείνει, όχι εξαιτίας του διαγωνισμού, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μέτοχοι (πολυμετοχικό, αναφέρομαι στο MEGA) δεν φρόντισαν για τη διάσωση του καναλιού και δεν μπήκε καν στον διαγωνισμό και έχουμε και μια διαδικασία διαγωνιστική, κατά την οποία με αδιάβλητο τρόπο, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, δύο από τα προηγούμενα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία ήδη εκπέμπουν σήμα, κατάφεραν να κερδίσουν άδεια και δύο νέοι υποψήφιοι έρχονται και παίρνουν την άδεια. Άρα, στην πραγματικότητα, δύο φεύγουν, δύο έρχονται.
Θα μου πείτε τώρα τι γίνεται με τους εργαζόμενους: Από την πλευρά μας, αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε όσα περισσότερα κίνητρα μπορούμε, προκειμένου, αν υπάρξουν απολύσεις, αυτοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα απολυθούν, να δοθούν κίνητρα για να προσληφθούν στους νέους παρόχους. Και σ’ αυτό προσανατολιζόμαστε. Έχουμε ήδη εξαγγείλει την πρόθεση σε προγράμματα του υπουργείου Εργασίας να επιδοτήσουμε για τους τέσσερις καινούργιους που έχουν τη νόμιμη άδεια, να μπορούν να προσλάβουν από τυχόν απολυμένους με επιδότηση 360 ευρώ για τον καθένα από αυτούς για τους 12 πρώτους μήνες και για τους 12 επόμενους μήνες με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Προσπαθούμε, δηλαδή, να δημιουργήσουμε κίνητρα, προκειμένου να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας.
Όμως, από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να κρατούνται όμηροι από κάποιους, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν το δικαίωμα να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Δεν νιώθουν όμηροι, πάντως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το τζάμπα πέθανε, κυρία Τσικρίκα. Τι να κάνουμε; Κάποιοι είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια -το παραδέχονται και οι ίδιοι- να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Δεν μπορεί κανείς να πληρώνει με αέρα. Τι να κάνουμε; Κάποιοι άλλοι, όχι εγώ, είχαν μιλήσει για «νταβατζηλίκι» στο παρελθόν. Να σας πω, λοιπόν, ότι το «αεριτζηλίκι» και το «νταβατζηλίκι» τελείωσε στη χώρα.
ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Εμείς δώσαμε 61 εκατομμύρια για άδεια…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα παρακαλούσα, πρέπει να ρωτήσουν και άλλοι συνάδελφοί σας, με αυτή την έννοια το λέω και νομίζω ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση και σε ό,τι μείνει σε εκκρεμότητα. Παρακαλώ η κυρία Μαρίνα Μάνη από το Euro2day.
MANH (Euro2day): Κύριε Πρόεδρε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο τμήμα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και δη τους μικρομεσαίους. Τα κατασχετήρια αυξάνονται, πλειστηριασμοί επικρέμονται.
Θα ήθελα να ρωτήσω με βάση και αυτό που είπατε εσείς χθες, ότι η φοροδοτική ικανότητα είναι πλέον πεπερασμένη: Σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, τι ακριβώς διαπραγματεύεστε; Την επαναφορά εκατό δόσεων; Άθροιση του συνόλου των οφειλών για μια συνολική ρύθμιση με ένα «κουρεματάκι» ίσως;
Και κάτι ακόμα: Μιλήσατε χθες για ακατάσχετο λογαριασμό. Ακατάσχετος στο σύνολό του ή ακατάσχετος σε ένα τμήμα του; Πάλι για τους επαγγελματίες μιλώ. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ήδη 3,5 δις ευρώ, 1,8 δις και 1,7 δις με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβριο, μένουν στα δημόσια ταμεία για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τρία δισεκατομμύρια πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ (3,5 δις) μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 πέφτουν στην αγορά, προκειμένου να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και βεβαίως, ένα μεγάλο ποσό αναμένεται και μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, μέσα στο 2017, περίπου 2,5 δις ευρώ. Άρα, λοιπόν, η ίδια η Συμφωνία προβλέπει έναν ρυθμό πολύ πιο εντατικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση, κοιτάξτε, εμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των λεγόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 2,8 δις, εκ των οποίων το 1,7 δις θα είναι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θέλω να σας πω ότι αυτά τα βήματα είναι επί το πλείστον τεχνικού χαρακτήρα βήματα. Δηλαδή, δεν χρειάζονται αποφάσεις από το Κοινοβούλιο, δεν είναι κάποια μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Κατά πάσα βεβαιότητα, μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα έχουμε ολοκληρώσει και ακολουθούν τα προαπαιτούμενα που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία είναι τεχνικού χαρακτήρα και τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί -πιστεύω- το συντομότερο δυνατόν, αν όχι μέχρι τέλους Σεπτέμβρη, μέσα στις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Βούλησή μας είναι να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε, δηλαδή, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Και μένουν κάποια μεγάλα ζητήματα που έχουν και μια πολιτική υφή, έχουν ένα πολιτικό σκέλος. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτά -έχουμε στόχο, βεβαίως, να κλείσουν μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη- έχουν να κάνουν με το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, όπου εκεί, όπως είπα και χθες στην ομιλία μου, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο, που είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν μπορούμε να πάμε, όπως δεν μπορεί να πάει καμία χώρα στην Ευρώπη.
Θέλω να σας πω ότι η συζήτηση αυτή ήδη διεξάγεται, όχι μονάχα στο επίπεδο των θεσμών, των συναντήσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση,  αλλά διεξάγεται και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 15 του Σεπτέμβρη, στην Αθήνα, θα γίνει μια πολύ σημαντική Διάσκεψη με την παρουσία συνδικάτων από όλη την Ευρώπη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και εκεί θα υπάρξει η χρυσή εκείνη τομή, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση, εντύπωσή μου είναι ότι κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε, αλλά έχουμε βάσιμες ενδείξεις αισιοδοξίας.
Υπήρχε και ένα τρίτο σκέλος στο ερώτημά σας…
ΜΑΝΗ: Είπατε χθες για τον ακατάσχετο λογαριασμό των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο σύνολό του ή σε ένα μικρό ποσοστό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας εξηγήσω. Ο λόγος για τον οποίο υπήρξε μια καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, έπρεπε δηλαδή να είχαμε καταφέρει να το φέρουμε στη Βουλή και να το ψηφίσουμε πριν από το καλοκαίρι, ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίο υπήρξε αυτή η καθυστέρηση, ήταν γιατί υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά των θεσμών.
Δεν ξέρω αν είναι γνωστό, αλλά η εικόνα είναι αντίστροφη από την εικόνα που υπήρχε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη σχέση Ελλάδας-Θεσμών. Εξ όσων γνωρίζω, στην πέμπτη αξιολόγηση κυρίως η ελληνική κυβέρνηση καθυστερούσε -η τότε κυβέρνηση Σαμαρά- και οι θεσμοί πίεζαν.
Τώρα η σχέση μας είναι διαφορετική. Εμείς πιέζουμε. Και για το νομοσχέδιο  για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και για το Αναπτυξιακό Ταμείο, αλλά και για το νομοσχέδιο που αφορά την εθελοντική δήλωση εισοδημάτων. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο και θετικό στάδιο. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα χθες να εξαγγείλω την άμεση επίσπευση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δηλαδή για το πλαστικό χρήμα, για να καταλαβαίνουμε και τι λέμε.
Αυτό θα γίνει με έναν λογαριασμό για τους επιχειρηματίες, ο οποίος, σε ό,τι αφορά τα έξοδα για μισθοδοσία, τα έξοδα σε προμηθευτές και ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι ακατάσχετος. Σε ό,τι αφορά αυτούς τους κωδικούς, τους συγκεκριμένους κωδικούς, θα είναι ακατάσχετος. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια εξαιρετική λύση, μια εξαιρετική κατάληξη, διότι και μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε ένα νομοσχέδιο πολύ σημαντικό, όπως το πλαστικό χρήμα, αλλά και δίνουμε μια πολύ σημαντική διευκόλυνση στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ξέρουν ότι θα έχουν POS, θα εισπράττουν από το πλαστικό χρήμα, χωρίς να φοβούνται ότι κάθε ευρώ που θα μπαίνει μέσα θα πηγαίνει σε παλαιότερες εισφορές. Δηλαδή, θα μπορούν να κινηθούν οι επιχειρήσεις, να πληρώσουν μισθούς, εισφορές και προμηθευτές.


ΖΟΡΜΠΑ ΝΙΚΗ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα.  Θέλω να επανέλθω στα ζητήματα  της οικονομίας με αφορμή τα βήματα του οδικού χάρτη που περιγράψατε  χθες και τη σημερινή αναφορά σας για το χρέος.  Δυο από τις πέντε προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη  για την έξοδο από την κρίση, επί της ουσίας δεν απολύτως στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης , τουλάχιστον όχι η ρύθμιση του χρέους και όχι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.  Δεδομένου αυτού, υπάρχει  κάποιο plan B από την κυβέρνηση για αιματοδότηση της ελληνικής οικονομίας , εάν δεν καταστεί ο στόχος εφικτός , της ρύθμισης του χρέους , ή απλώς επαφιέμεθα στη θεωρία του πιεσμένου ελατηρίου που περιγράψατε νωρίτερα; Ευχαριστώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Ζορμπά, το ερώτημά σας είναι αρκετά κύριο. Αν θυμάστε, ξεκίνησα την τοποθέτησή μου, χθες, λέγοντας ότι πρέπει να σχεδιάσουμε για  την επόμενη πενταετία. Έβαλα τους στόχους και είπα ότι λίγοι θα διαφωνήσουμε στους στόχους, να έχουμε μια χώρα που να είναι στον σκληρό  πυρήνα της ΕΕ, έχοντας όμως καταφέρει  να είναι  μια κανονική χώρα με  κοινωνική δικαιοσύνη, με ευμάρεια . Πως θα τους πετύχουμε, όμως,  είναι το ζήτημα.  Και είπα ότι πολλοί θα πουν ότι αυτό εξαρτάται από τους εταίρους μας. Και λέω, είναι ώρα να αντιστρέψουμε τη λογική. Και είπα ότι  θα το πετύχουμε μόνο αν εμείς αλλάξουμε τρόπο σκέψης.
Η συζήτηση στη χώρα τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2009 και μετά, που ξέσπασε η κρίση χρέους , εστιάζεται στα δημόσια οικονομικά . Εστιάζεται, δηλαδή, στους υπουργούς Οικονομικών και όχι στους υπουργούς και στα υπουργεία της ανάπτυξης. Πρέπει να μιλήσουμε για την οικονομία, επιτέλους. Πρέπει να μιλήσουμε όχι για το πώς θα περικόψουμε δαπάνες, πως θα καταφέρουμε, αλλά πως θα παράξουμε πλούτο.  Αυτό είναι το μεγάλο. Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση για τη χώρα το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί  το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμοι αυτοί οι προωθητές , οι αποφάσεις δηλαδή αυτές θα δώσουν ώθηση μεγάλη, το χρέος, αλίμονο, θα δώσει άλλη εικόνα στους επενδυτές,  το QE – δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία - η ποσοτική χαλάρωση.
Όμως, εγώ να στο πω κι αλλιώς; Ακόμα κι αν γίνουν αυτά, αν εμείς δεν αλλάξουμε και δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια βιώσιμη και διαρκή αναπτυξιακή τροχιά. Γι΄ αυτό λοιπόν και μίλησα χθες, προσπάθησα να μιλήσω, για την ανάγκη να εντοπίσουμε τους τομείς εκείνους της οικονομίας, που έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Και μίλησα για τη φυσική , γεωγραφική θέση της χώρας που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε επενδύσεις στο real estate και στον τουρισμό, στην ενέργεια , στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Μίλησα όμως και για το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό . Έχουμε ένα υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό , νέους επιστήμονες. Φεύγουν , πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ.  Γι΄ αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα , start- up επιχειρήσεις. Να σπάσουμε αυτό τον κλοιό της γραφειοκρατίας  που εμποδίζει κάθε Έλληνα που θέλει να επιχειρήσει.  
Να δώσουμε μάχη, πολλές φορές για τα αυτονόητα. Για τα αυτονόητα πρέπει να δώσουμε μάχη σε αυτή τη χώρα. Να επενδύσουμε στην αγροτική παραγωγή. Όχι όμως μια λογική επένδυσης «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Όχι οι αγρότες μας να είναι στη λογική και στη νοοτροπία «πόσα θα μας δώσεις». «Τι θα παράξεις», να είναι το ερώτημα,  « τι  θα παράξεις για να πάρεις».  Να επενδύσουμε στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Και οι συμμαχίες που κάνουμε με χώρες του Νότου  της ευρωπαϊκής περιφέρειας, πρέπει να έχουν κι  έναν στόχο. Το πρόγραμμα Γιούνκερ, το πρόγραμμα Γιούνκερ  πρέπει να αφορά – δηλαδή οι επενδύσεις που θα έρθουν – στοχευμένες παρεμβάσεις  που θα δώσουν μια δυναμική στην τόνωση παραγωγής και θα ενισχύσουν αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Εκεί, λοιπόν, εγώ  θέλω να εστιάσουμε τη συζήτηση το επόμενο διάστημα.
Και αυτό, ξέρετε, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να αλλάξουμε  κι εμείς τρόπο σκέψης, και η πολιτική σκηνή γενικότερα. Θα πάρω, όμως, πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση  και πιστεύω  ότι πρέπει, τουλάχιστον η Τοπική Αυτοδιοίκηση , οι Περιφέρειες , να συμβάλλουν προς αυτή τη συζήτηση. Να ανοίξουμε τη συζήτηση και την επόμενη ημέρα, για την ανάπτυξη , για την παραγωγή νέου πλούτου.
Και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον και για επενδύσεις και να καταφέρουμε να έχουμε μια προοπτική που δεν θα βασίζεται στη λογική του ελατηρίου.
ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (VORIA .gr):  Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω  για την απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, στον δήμο Παύλου Μελά. Έχετε αναφερθεί ,κατ΄ επανάληψη, στην επιτυχία της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και στη μετατροπή του σε ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Η Θεσσαλονίκη έχει  πάρα πολύ περιορισμένο ποσοστό πρασίνου  ανά κάτοικο, είναι αναγκαία τα μητροπολιτικά πάρκα. Στην περιοχή του  πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά πρόκειται να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο. Υπάρχει και το σχέδιο, υπάρχουν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Καθυστερεί όμως από τον κύριο Καμμένο η παραχώρηση στον δήμο. Εχετε κάποια χρονικά όρια να μας δώσετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες . Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό για τη δυνατότητα  ενός οικονομικού εξορθολογισμού, αλλά και μεταφοράς των μάχιμων στρατοπέδων έξω από τα αστικά κέντρα, αλλά και για την αξιοποίηση της περιουσίας που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις.  
Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που θα έχουμε τη δυνατότητα να το δούμε το επόμενο διάστημα με θετική διάθεση . Άλλωστε όλους τους προηγούμενους μήνες καταφέραμε  να πετύχουμε σημαντικές νίκες σε αυτόν τον τομέα.  Να σας θυμίσω το λιμάνι του Πειραιά, που παραχωρήθηκε  η περιοχή των Λιπασμάτων στον δήμο Κερατσινίου. Να σας θυμίσω την υπόθεση του λιμανιού της Πάτρας,  που παραχωρήθηκε όλος ο χώρος του λιμανιού, το μέτωπο δηλαδή της πόλης βγήκε από τη σύμβαση παραχώρησης, της πιθανής παραχώρησης που ενδεχομένως  να προκύψει από κάποιον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στο μέλλον και παραδόθηκε στον δήμο της Πάτρας.  Να σας θυμίσω την υπόθεση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής , την υπόθεση του δήμου Αγίου Δημητρίου, μια μεγάλη έκταση παραχωρήθηκε στον δήμο. Να σας θυμίσω, επίσης, την υπόθεση του παραλιακού μετώπου  όπου πολύ σύντομα θα κάνουμε αντίστοιχες  ανακοινώσεις για την παραχώρηση στους δήμους, που αφορά το παραλιακό μέτωπο στην Αττική , όλης της έκτασης του παραλιακού μετώπου.
Άρα, λοιπόν,  αυτή είναι η κατεύθυνση την οποία δίνουμε ως κυβέρνηση: Όπου υπάρχει η δυνατότητα το ελληνικό δημόσιο να παραχωρεί στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρήσεις που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, η κατεύθυνσή μας είναι να το προχωράμε.  Βεβαίως οι υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκα πιο πριν, αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου). Το στρατόπεδο αυτό, είναι μια υπόθεση που αφορά και το ΥΠΕΘΑ. Σας είπα από την αρχή ότι δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος , αλλά θα το δούμε με πολύ θετική διάθεση.
ΣΑΜΑΡΑ ΒΙΚΥ  (News247): Κύριε Πρόεδρε, είπατε για  ότι το θέμα του χρέους η αφορμή του καυγά είναι το ΔΝΤ. Όμως, το ΔΝΤ είναι τελικά εχθρός ή φίλος; Γιατί μιλά για μείωση του χρέους, όμως ζητά όμως και μέτρα στα εργασιακά.  Και μια δεύτερη ερώτηση, γιατί αναφερθήκατε και χθες και σήμερα στα έσοδα από τη δημοπρασία των αδειών, δεν τα έχετε πάρει όμως ακόμη . Είστε σίγουρος ότι θα τα πάρετε; Και είστε σίγουρος ότι οι θεσμοί θα σας επιτρέψουν να τα μοιράσετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Καταρχάς τα έσοδα αυτά θα δοθούν, όπως ορίζει ο διαγωνισμός σε τρεις φάσεις: Ογδόντα εκατομμύρια άμεσα, μέχρι το τέλος του μήνα, άλλα 80 εκατομμύρια μέσα στο 2017 και άλλα 80 εκατομμύρια μέσα στο 2018. Δηλαδή, θα έχουμε ένα σημαντικό και απρόσμενο έσοδο, διότι δεν είχε συνυπολογιστεί στη Συμφωνία,  ένα απρόσμενο έσοδο για τον δημόσιο προϋπολογισμό. Αντιλαμβάνεστε ότι τις επόμενες ημέρες , θα είμαστε σε θέση αυτό να γίνει και πράξη,  διότι θα δούμε τα πρώτα χρήματα να έρχονται στα δημόσια ταμεία.
Σε  ό,τι αφορά το ερώτημα αν θα καταφέρουμε ή δεν θα καταφέρουμε να τα μοιράσουμε , αν θα μας αφήσουν ή δεν θα μας αφήσουν οι θεσμοί. Κοιτάξτε να δείτε: Εμείς, ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για έκτακτα έσοδα που δεν είχαν συνυπολογιστεί, θα έχουμε τη δυνατότητα να τα διανείμουμε σε έκτακτες παρεμβάσεις. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα μόνιμο μέτρο  αξιοποιώντας αυτά τα έσοδα. Δηλαδή, δεν μπορούμε πχ να δώσουμε ένα επίδομα που θα είναι μόνιμο, γιατί πρέπει, όταν είναι μόνιμο το επίδομα, να βρούμε και τα αντίστοιχα χρήματα για την επόμενη χρονιά και τη μεθεπόμενη , αλλά έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες μπορούμε να κάνουμε.
Και όλα όσα εξήγγειλα χθες, έχουν τον χαρακτήρα μιας έκτακτης δαπάνης, όπου βεβαίως έχουμε την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη δυνατότητα και την επόμενη χρονιά, κάποια από αυτά να τα διατηρήσουμε.
Να σας θυμίσω, λοιπόν,  τι είπα χθες, κυρία  Σαμαρά:  Μίλησα για 60.000 επιπλέον σχολικά γεύματα, μίλησα για 15.000 επιπλέον παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μίλησα επίσης για 4000 νοσηλευτές  και τεχνικό προσωπικό στα νοσοκομεία σε ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς , το επόμενο διάστημα, για να αλλάξει  η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Και μίλησα και για ένα πρόγραμμα  με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» , που αφορά τους νέους ερευνητές, τους νέους επιστήμονες  και την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Να σας πω, λοιπόν, ότι ιδρύθηκε ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας με 60 εκατομμύρια ευρώ – όχι ευρωπαϊκούς πόρους, εθνικούς πόρους-  με στόχο, σε συνεργασία με την EBRD, την ευρωπαϊκή τράπεζα για τις αναπτυξιακές επενδύσεις , να γίνει μόχλευση αυτών των χρημάτων , 180 εκ. ευρώ  από την EBRD, 60 από την ελληνική πλευρά, ώστε να έχουμε έναν «κουμπαρά» 240 εκ. ευρώ , ακριβώς για αν ενισχύσουμε έρευνα, καινοτομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Αυτά τα οποία έλεγα πιο πριν, όπου πρέπει να ενισχύσουμε προκειμένου η οικονομία να γυρίσει σελίδα   και να αυξήσουμε την πίττα, εκμεταλλευόμενοι  τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.


ΤΣΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ (REAL): Τα ξημερώματα σήμερα σημειώθηκε άλλη μία επίθεση, με βόμβες μολότοφ, κουκουλοφόρων στη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Και συμπίπτει αυτή η επίθεση με τη συνέντευξη που έχει δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Real News, στην οποία λέει σήμερα πως θα τελειώσει το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής το. Κ αι σας κατηγορεί, επίσης, ότι έχετε αφήσει συνολικά τη χώρα σε διάφορους «μπαχαλάκηδες», όπως τους χαρακτηρίζει, γιατί αντλείτε από εκεί εκλογική πελατεία. Τι απαντάτε και, κυρίως, γιατί τα Εξάρχεια εξακολουθούν και αποτελούν άβατο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφού ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει τον νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει κάπου να τον εφαρμόσει. Εντάξει, θέλει να τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια. Αλλά ούτε εκεί τον εφήρμοσε τον νόμο ο προκάτοχός του. Διότι αυτή η κατάσταση που περιγράφετε δεν είναι δημιούργημα του ενάμιση χρόνου, οι μολότοφ στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη είναι κάτι που το έχουμε τα τελευταία 15 χρόνια. Και να σας πω και κάτι άλλο: εάν κάποιος προσπάθησε και έβαλε χέρι σημαντικό στα Εξάρχεια, ήταν η δική μας κυβέρνηση. Και αναφέρομαι στην επιχείρηση που έγινε με τις 30 και πλέον συλλήψεις με το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια, που είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Λοιπόν, από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει και ο κύριος Μητσοτάκης κάτι να πει για θρέψει ένα κοινό ευυπόληπτων και συντηρητικών πολιτών που βλέπουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παλαντζάρει σε ζητήματα νομιμότητας, με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο.
Ελπίζω όμως να έχει να πει κάτι συγκεκριμένο και όχι συνθήματα. Άμα έχει να πει κάτι συγκεκριμένο, ευχαρίστως να τον ακούσουμε.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ (STAR CHANNEL): Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς  προς αποκατάσταση της αλήθειας, επειδή λίγο νωρίτερα μας βάλατε απέναντι και από άλλους συναδέλφους μας, περί κροκοδείλιων δακρύων, για τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στον κλάδο, εμάς δεν μας κλείνει η κρίση, εμείς αντέξαμε στην κρίση, εμάς μας κλείνετε εσείς με την απόφασή σας για τις τέσσερις άδειες. Δεύτερον, για την ΕΡΤ που είπατε, να σας θυμίσω ότι κάναμε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Τώρα, αυτό που θέλω να επισημάνω, και μιλήσατε για «νταβατζηλίκια», έχοντας απέναντί σας εν δυνάμει άνεργους συναδέλφους και άλλους τόσους που μας ακούν από την Αθήνα. Θέλω να εξηγήσετε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό, επειδή είπατε ότι το τζάμπα πέθανε, γιατί δεν λέτε πόσα χρήματα κατέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια τα κανάλια και πόσα θα χάσουν τώρα, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα επιδόματα ανεργίας. Και εν πάση περιπτώσει, δώστε μας κι εμάς ένα χρονοδιάγραμμα για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα, τι διέξοδο θα μπορούσε να μας δοθεί για τις θεματικές άδειες που τις βάζετε στο απώτερο μέλλον, κι εάν αυτό το μέλλον θα είναι πριν ή μετά το «μαύρο»;        
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματική φόρτιση την οποία έχετε. Αλλά, επίσης, κατανοώ και το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας σας είναι ό,τι πιο πολύτιμο, που πρέπει, όμως, όλοι να κατανοήσουμε, γιατί δεν αφορά μία συγκεκριμένη μερίδα εργαζομένων. Αφορά το ενάμιση σχεδόν εκατομμύριο ανέργους που έχουμε, δυστυχώς, παραλάβει από μία καταστροφική πενταετία στην χώρα, που εκτόξευσε την ανεργία από το 7% στο 26%.
Θέλω, όμως, να σας επαναλάβω, και προσπαθήστε να το καταλάβετε αυτό γιατί το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας, και δεν ξέρω κι αν θα κλείσουν κιόλας, διότι εάν θέλουν μπορούν να εκπέμπουν σε διάφορες άλλες πλατφόρμες, αλλά όχι αξιοποιώντας ένα δημόσιο αγαθό, μία δημόσια συχνότητα χωρίς να πληρώνουν.
Αυτό που σας κλείνει, εάν σας κλείσει, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας, κάνοντας έναν επιχειρηματικό υπολογισμό με βάση τα δικά τους συμφέροντα, δεν θέλησαν να μπουν και να αγοράσουν άδειες.
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ:  Κάποιοι θα έμεναν απέξω, κύριε Τσίπρα, έτσι κι αλλιώς…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Αυτό σας κλείνει. Όσοι θέλησαν μπήκαν στον διαγωνισμό, έδωσαν μεγάλες προσφορές, πήραν τις άδειες. Ο διαγωνισμός, επίσης, θέλω να σας πω, ότι έγινε με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δώσαμε τις άδειες σε αυτούς που θέλαμε και αφήσαμε έξω αυτούς που δεν θέλαμε. Να σας θυμίσω τη σπέκουλα που είχε γίνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όχι από τον δικό σας τηλεοπτικό σταθμό, αλλά από κάποιον άλλο τηλεοπτικό σταθμό, ότι είναι ειλημμένη απόφαση να μην πάρει άδεια ο ΣΚΑΪ. Ο ΣΚΑΪ πήρε πρώτος άδεια, γιατί έτσι ήταν ο διαγωνισμός. Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του σε σχέση με τη διαδικασία αυτή, γιατί κάποιοι πήραν με λιγότερο τίμημα και κάποιοι έδωσαν περισσότερα και δεν πήραν, αλλά ήταν ο διαγωνισμός αυτός αδιάβλητος, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό.  
Δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Ο διαγωνισμός ήταν έτσι σχεδιασμένος ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για το ελληνικό δημόσιο. Πράγματι, έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο τίμημα, χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε για ανάγκες κοινωνικές. Και βρισκόμαστε μπροστά, ενδεχομένως λέω εγώ, σε ένα πρόβλημα σημαντικό -το αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό, και για τον τελευταίο εργαζόμενο είναι σημαντικό- όμως πιστέψτε με, δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από το πρόβλημα χιλιάδων άλλων εργαζομένων. Όπως δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από το πρόβλημα των εργαζομένων του ALTER. Εξακόσιοι ήταν, έχασαν τη δουλειά τους. Όχι επειδή έγινε αδειοδότηση. Ή το πρόβλημα των εργαζομένων στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που έκλεισε. Ή το πρόβλημα σε μία σειρά από ΜΜΕ. Και ο νόμος αυτός που ψηφίσαμε για τα ΜΜΕ, που ένα σκέλος ήταν ο διαγωνισμός και η αδειοδότηση, ένα άλλο σκέλος είναι τα νέα μέσα ενημέρωσης, που νομίμως θα λειτουργούν, να έχουν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας αξιοπρεπούς αμοιβής.
Όλοι γνωρίζουμε το καθεστώς της «γαλέρας» που επικρατεί στα μέσα ΜΜΕ και πολύ περισσότερο εσείς και οι συνδικαλιστές σας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω, λοιπόν, να με πιστέψετε, από τη δική μας πλευρά μόνος γνώμονας είναι η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Βεβαίως, και ταυτόχρονα και η υπεράσπιση του συμφέροντος των εργαζομένων. Αλλά δεν μπορεί να ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου, το επανέλαβα και πριν, να δώσουμε κίνητρα για να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Από κει και πέρα, όμως, δεν μπορεί στο όνομα της υπεράσπισης κάποιων θέσεων να μην προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση που την έχει ανάγκη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο κάτω-κάτω ήταν δέσμευσή μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ (ΑΥΓΗ): Μία ερώτηση σε σχέση με τη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο. Είδαμε ότι υπήρξαν κάποιες φωνές από χώρες που δεν συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο την Παρασκευή, κάποιες φωνές που εξέφρασαν μία επιφυλακτικότητα, εάν όχι, μία αρνητική διάθεση. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση νομίζω ήταν η σαρκαστική αντίδραση, σε σχετική ερώτηση, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κυρίου Σόιμπλε. Θα ήθελα ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Μπελεγρή, δεν θέλω να πω πολλά, θα πως ότι η δήλωση αυτή είναι η ένδειξη πως πέτυχε η Σύνοδος, πήγε πολύ καλά. Είχε πολύ μεγάλη απήχηση και πιστεύω πράγματι ότι θα έχει και συνέχεια και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη.
ΤΖΗΜΑΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κύριε πρωθυπουργέ, αναλύσατε την κατάσταση για το προσφυγικό ζήτημα, όπως αυτή διαμορφώνεται έως τώρα, και την πολιτική σας. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γερμανία κυρίως, αρχίζει και διακινείται μία ιδέα ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία, προορίζεται η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία για το ενδεχόμενο σε κάποιο ντόμινο από τη Λιβύη, ως οι δεξαμενές που θα συγκρατήσουν, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, μια νέα προσφυγική πλημμυρίδα. Όπως θα έχετε υπόψη σας, προφανώς, με σημαία αυτή την πρόταση, το ακροδεξιό κόμμα στην Πομερανία συνέτριψε το κόμμα της κυρίας Μέρκελ και ήρθε δεύτερο σε ψήφους. Ενώ στην Αυστρία αποτελεί έναν πολύ ισχυρό ούριο άνεμο στα πανιά της ακροδεξιάς, που βρίσκεται ένα βήμα πριν κερδίσει την Προεδρία. Αυτό που έχει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι ότι κάποιοι ιθύνοντες της προσφυγικής πολιτικής στο Βερολίνο αρχίζουν να φλερτάρουν με αυτήν την ιδέα. Αυτό είναι ένα καινούργιο στοιχείο στο Προσφυγικό στην Ευρώπη. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, εάν έχετε γίνει δέκτης τέτοιων προτάσεων, για να μην πω πιέσεων, εσείς θα μου το πείτε, και, εν πάσει περιπτώσει, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση που τεθεί αυτό το ζήτημα, εν τοις πράγμασι, εν όψει μάλιστα και της Συνόδου στη Σλοβακία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακολουθώ όλη αυτή τη συζήτηση και την αρθρογραφία από τον διεθνή και τον ελληνικό Τύπο. Δεν έχω γίνει δέκτης. Και πρέπει να σας πω, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επικοινωνία που έχω με τη γερμανίδα καγκελάριο, δεν έχω γίνει δέκτης τέτοιων πιέσεων. Ούτε πιστεύω ότι έχει στο μυαλό της τέτοια εκδοχή.
Εμείς πρέπει, βεβαίως, να είμαστε έτοιμοι για όλα, να ανησυχούμε, να μην εφησυχάζουμε. Αλλά νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε για να εφαρμοστεί το plan Α, η συμφωνία με την Τουρκία. Όπου εκεί, σας είπα και πριν, έχουμε καθυστερήσει, έχουμε προβλήματα, έχουμε μία ενδοχώρα που και αυτή αγκομαχά. Και πρέπει να βοηθήσουμε για τα Κέντρα Φιλοξενίας, να γίνουν ακόμη καλύτερα και να υπάρχει ένας καλύτερος καταμερισμός και μία αποσυμφόρηση. Έχουμε νησιά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο που αγκομαχούν, πρέπει να βοηθήσουμε.
Από εκεί και  πέρα, πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξουν επιστροφές, δηλαδή να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες  απονομής ασύλου, εκεί που δικαιούνται. Εκεί που δεν δικαιούνται, να εφαρμοστεί η συμφωνία και να προχωρήσει και το relocation.
Από εκεί και πέρα, αναφέρεστε, όμως, σε έναν κίνδυνο ο οποίος είναι υπαρκτός. Δεν μπορώ να σας πως ότι δεν είναι υπαρκτός. Αλλά αφορά, νομίζω, το μέλλον της Ευρώπης συνολικά.
Ξέρετε κάτι, κύριε Τζήμα. Πιστεύω ότι εάν οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που παίζουν καθοριστικό ρόλο σήμερα στις εξελίξεις στην Ευρώπη, στον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού, παραχωρήσουν έδαφος και υιοθετήσουν αυτήν την ατζέντα, νομίζω και οι ίδιες θα μειώσουν ποσοστά. Διότι ο ψηφοφόρος εάν έχει να επιλέξει από κάτι το οποίο είναι original και από κάτι που είναι imitation, θα επιλέξει το original. Το έχουμε δει και άλλες φορές. Το είδαμε και στην Αυστρία, το είδαμε και αλλού. Άρα και η Ευρώπη θα βρεθεί σε πολύ μεγάλους κινδύνους. Γιατί αυτό που περιγράφετε δεν είναι μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αλλά είναι μία Ευρώπη που διαμορφώνει έναν Νότο που, θα έλεγε κανείς, είναι ένα «μαύρο κουτί» και μία υπόλοιπη Ευρώπη που είναι μία χαρά.
Δεν είναι, λοιπόν, αυτό ούτε το ευρωπαϊκό όραμα ούτε το νόημα της αλληλεγγύης -που είναι ιδρυτική Αξία- ούτε μπορεί κανείς να πιστεύει ότι αυτά θα γίνουν δίχως αντιδράσεις. Εμείς, λοιπόν, γι’ αυτό τον λόγο στη Σύνοδο, που διεξήχθη προχθές στην Αθήνα, τα θέματα αυτά τα είχαμε στην ημερήσια διάταξη. Και πέρα από την ανάγκη συνέργειας και αλληλεγγύης, για τη διεκδίκηση θετικών εξαιρέσεων για την ενίσχυση του Νότου -να σταματήσει αυτή η διαφορά πλεονασματικού Βορρά, ελλειμματικού Νότου- μιλήσαμε και για τα ζητήματα της μετανάστευσης, για την ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη, για την ανάγκη να έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στη μεταναστευτική πολιτική και μία πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική.   
Κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορούμε για να διαμορφώσουμε συσχετισμούς, ώστε αυτά που περιγράφετε και είναι πράγματι εφιαλτικά να μείνουν ως σκέψεις σε κάποια συρτάρια και να μην τα βρούμε μπροστά μας.



ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ (MEGA): Σε όλες τις τελευταίες δημόσιες αναφορές, στις περισσότερες - τις δικές σας και των στελεχών της κυβέρνησης - που αναφέρονται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, υπάρχουν ποσοτικές αναφορές. Οι περισσότεροι αναφέρονται στο τίμημα των 246 εκ. και τσακ την άλλη μέρα ρυθμίστηκε το τοπίο. Θέλω να πω, είναι μόνο ποσοτικό για την κυβέρνηση της Αριστεράς το ζήτημα της τηλεόρασης; Αν δεν είναι ποσοτικό και είναι ποιοτικό, γιατί οι περισσότερες αναφορές είναι για το τίμημα; Αν είναι ποιοτικό, γιατί δεν μιλάτε για το πώς ονειρεύεστε το ραδιοτηλεοπτικό μοντέλο της επόμενης μέρας και πόσο διαφορετικό ή πόσο ίδιο μπορεί να είναι όταν και οι δύο πόλοι του νέου τοπίου είναι περίπου οι ίδιοι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ για το ερώτημά σας, διότι πράγματι έχετε δίκαιο. Δεν είναι ποσοτικό μόνο - και βεβαίως δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ μετά τον διαγωνισμό, με την ανάγκη διαμόρφωσης ενός τοπίου που θα έχει κανόνες. Θέλω όμως να μας δικαιολογήσετε, διότι αυτό το διαγωνισμό τον διεξαγάγαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Μιλάνε κάποιοι για «κόκκινα αστεία» ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα διαπλοκή. Απλά αυτό που θέλουμε, είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας πηγαίνοντας κόντρα σε όλο το σύστημα, αψηφώντας  το πολιτικό κόστος. Ξέρετε τι κόστος έχουμε εμείς απ’ αυτό; Ξέρετε τι κόστος είναι; Ποια νέα διαπλοκή; Αυτοί οι οποίοι μπήκαν στο διαγωνισμό και δεν πήραν άδεια θα είναι εναντίον μας. Αυτοί οι οποίοι εξέπεμπαν και τώρα τους αναγκάζουμε να πληρώσουν, πάλι εναντίον μας. Αυτοί οι οποίοι μπαίνουν - όταν έρχεται ο κύριος Μητσοτάκης και τους λέει «εγώ θα σας τα δώσω τζάμπα» - πάλι εναντίον μας.
Έρχεται τώρα ο κύριος Μαρινάκης και δίνει όσα, για τρία champion league, για να εκπέμψει. Και έρχεται ο Μητσοτάκης και του λέει «τζάμπα αγόρι μου, γιατί να μας δώσεις 75 εκ. θα στα επιστρέψουμε πίσω». Για σκεφτείτε το αυτό. Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος σε αυτό τον τόπο 27 χρόνια τώρα να πάει κόντρα σε μια από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας. Γιατί αυτό ήταν το σύστημα τόσα χρόνια τώρα. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Βεβαίως, δεν θέλω να τσουβαλιάσω και να αναφερθώ σε προηγούμενα. Πράγματι, εδώ υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν είχαν την ίδια λογική. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις. Αλλά το σύστημα σε γενικές γραμμές αυτό ήταν. Πείτε μου τώρα εσείς ότι δεν ίσχυε αυτό. Σε μεγάλο βαθμό ίσχυε αυτό. Υπήρχαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία έπαιρναν θαλασσοδάνεια, τραπεζίτες οι οποίοι τους έδιναν τη δυνατότητα να παίρνουν θαλασσοδάνεια και ένα πολιτικό σύστημα το οποίο έκανε τα στραβά μάτια στις τράπεζες, προκειμένου να στηρίζεται από τα ΜΜΕ. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει σε αυτή τη χώρα.
Όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη. Είναι ένας νέος άνθρωπος. Ο κύριος Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί ότι θα μπει το ΕΣΡ και πιστεύω ότι θα το έκανε αν έμενε.  Ο κύριος Μητσοτάκης το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μπλοκάρει το ΕΣΡ. Για να στηρίξει ποιους; Αυτούς οι οποίοι είχαν μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι πάνω από το νόμο. Κάποιοι από αυτούς, επαναλαμβάνω, είναι επιχειρηματίες που έχουν παραγωγικές δραστηριότητες. Δεν θέλω να τους τσουβαλιάσω όλους. Κάποιοι έκαναν ένα υπολογισμό και είπαν ότι «είναι υπερβολικό να δώσουμε μεγάλα ποσά, μεγάλα νούμερα, δεν θα μπούμε». Σεβαστή η απόφαση τους. Να πω και κάτι, μπορεί να είναι και πιο λογικοί, πιο υγιείς. Από την άλλη πλευρά όμως, εμείς ως κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστούμε το ελληνικό δημόσιο όχι τους φίλους μας, όχι αυτούς που θα μας βοηθήσουν. Και δεν φοβόμαστε. Θα κάνουμε αυτό που κάνουμε και θα κρινόμαστε από τους Έλληνες πολίτες χωρίς να έχουμε την ανάγκη να μας λιβανίζουν ΜΜΕ. Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ. Θέλουμε αντικειμενική ενημέρωση.  Δυστυχώς, όμως, στον τόπο υπάρχει πρόβλημα πλουραλισμού, τώρα με τα πολλά κανάλια. Υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης. Διότι είναι συμφέροντα πίσω, που ορίζουν την είδηση ή δεν είναι έτσι; Άρα, λοιπόν, έχετε απόλυτο δίκαιο. Το ένα σκέλος με το διαγωνισμό. Το δεύτερος σκέλος και το πιο ουσιαστικό είναι να υπάρξει ένα ΕΣΡ. Και απευθύνω εκ νέου κάλεσμα στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα. Μια έτσι, μια αλλιώς. Μια ότι δεν θα αναγνωρίσει τον διαγωνισμό. Την άλλη ότι θα κρατήσει αυτούς που πήραν και θα ζητήσει χρήματα και από αυτούς που δεν πήραν. Την τρίτη, ότι θα επιστρέψει πίσω τα 250 εκ., όπως είπε ο κύριος Δένδιας. Λοιπόν, να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό γιατί είναι νόμος του κράτους. Να παραδεχθεί ότι είχε άδικο και ότι ήταν ατόπημα η υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων έναντι του δημόσιου. Και να πάμε μαζί στον ορισμό ΕΣΡ, που θα βάλει κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στους τέσσερις νομίμως λειτουργούντες σταθμούς.
ΓΚΑΝΤΩΝΑ (ΚΟΝΤΡΑ): Αν σας ζητούσα να συγκρίνετε τον κύριο Κώστα Καραμανλή με τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, τι θα απαντούσατε; Γιατί κατά καιρούς είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι διαχωρίζετε την περίοδο διακυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή και μάλιστα ότι ουδέποτε του επιτίθεστε και προσωπικά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Τα ακούω και εγώ αυτά, αλλά ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη περίοδο για τη χώρα. Σε μια περίοδο που η χώρα είχε μπροστά της Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε φτάσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πεδίο μεγέθυνσης, ανάπτυξης, ευημερίας και έχει κριθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καλές εποχές. Και τον έχει κρίνει ο ελληνικός λαός και η ιστορία, όπως έκρινε αργότερα και τον Παπανδρέου και όλους τους πρωθυπουργούς οι οποίοι στην  περίοδο της κρίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Θα κρίνει και εμένα στο μέλλον, ο ιστορικός του μέλλοντος.
Από κει και πέρα, αν μου ζητάτε να κρίνω τη Νέα Δημοκρατία, τότε και τώρα, θα σας πω ότι έχει μεγάλες διαφορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω τον έναν ή κατηγορώ τον άλλο. Λέω ότι έχει μεγάλες διαφορές. Είναι ένα κόμμα το οποίο επί της περιόδου του Καραμανλή,  σας θυμίζω ότι είχε πολύ έντονη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από εμένα προσωπικά. Η στρατηγική του ήταν ο  μεσαίος χώρος και αργότερα έγινε ένα κόμμα που υιοθέτησε τον Άδωνι  τον Γεωργιάδη και τον κύριο Βορίδη. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυρίου Καρατζαφέρη. Αυτό είναι σημαντικό. Σήμερα ο κύριος Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι απλά ένα στέλεχος. Και βγαίνει ο Σόϊμπλε και κατηγορεί τη Σύνοδο και βγαίνει και λέει «άπαιχτος». Αυτά είναι στοιχεία τα οποία προβληματίζουν και τον συντηρητικό κόσμο.  Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα κρίνω. Σε ό, τι αφορά τον κύριο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνω, ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει μια νέα πνοή, ένα νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπερβεί το όνομα του. Αλλά, δυστυχώς με τη στάση του αποδεικνύει ότι αυτό που είναι, είναι ότι ακριβώς σηματοδοτεί τη συνέχεια ενός παλιού πολιτικού συστήματος, μιας οικογένειας που 70 χρόνια τώρα είναι στην πολιτική ζωή του τόπου. Άρα ότι πιο παλιό. Και ταυτόχρονα υπερασπιστής του παλιού, ενός πολιτικού συστήματος το οποίο ήταν διαπλεκόμενο - και θέλει να συνεχίσει να είναι με ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε και κάποιους κοινούς τόπους σε άλλα ζητήματα, ούτε ότι εγώ θα είμαι απέναντί του, χωρίς να τηρώ τις θεσμικές μου υποχρεώσεις απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά σε ότι αφορά τη στάση του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι είναι ο εκφραστής αυτού του πολιτικού συστήματος που καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές στις κάλπες μέσα στο 2015.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ): Εμείς πήραμε άδεια κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Ποιοι είστε εσείς;
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ):  Εμείς οι Πειραιώτες. Ερώτηση, παραλίγο να μην πάρουμε. Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:  Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον το που θα δώσετε τα 245 εκ.  που πήρατε από τις τηλεοπτικές άδειες και πραγματικά τα όσα είπατε για την υγεία και την παιδεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το ΣτΕ. Εάν η απόφαση για το αν ο νόμος που φέρατε είναι συνταγματικός ή όχι. Εάν υπάρξει μια κακή απόφαση για την κυβέρνηση σας, θα πάρετε πίσω τις εξαγγελίες που κάνατε σήμερα; Και από εκεί και ύστερα σε ό, τι αφορά την ουσία του νόμου έχετε Plan B; Τι θα κάνετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιοι άφηναν να εννοηθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει ποτέ. Κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Σαν τη λογική της παρένθεσης. Κάποιοι θεωρούσαν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα ρίξουν τον νόμο. Κάποιοι τώρα θεωρούν ότι το ΣτΕ, το οποίο στην προσωρινή του απόφαση  έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον.  Και τώρα που το δημόσιο συμφέρον έχει αποτυπωθεί και σε νούμερα, θα βγει και θα πει ότι είναι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το ελληνικό δημόσιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, η τυπική και ουσιαστική απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις και η κυβέρνηση θα την σεβαστεί απολύτως. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας. Δηλαδή έχουν κηρυχθεί οι προσωρινοί υπερθεματιστές. Ελέγχονται τα στοιχεία τους, το πόθεν έσχες τους.
Θα υπάρξουν βεβαίως οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, θα έρθουν τα πρώτα χρήματα και θα ξεκινήσει η διαδικασία. Πιστεύω, ότι το μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Αυτό όμως, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της αντιπολίτευσης. Όπως έχουμε αποδείξει, δεν πρόκειται να μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για τους περιφερειακούς σταθμούς, αλλά και στην προσπάθεια να μπουν κάποιοι ποιοτικοί όροι -που ήδη υπάρχουν στον νόμο-  σε σχέση με τη λειτουργία των νέων σχημάτων και των νέων σταθμών. Επαναλαμβάνω, οι νέοι υπερθεματιστές, οι νέοι ιδιοκτήτες νόμιμης άδειας ΜΜΕ διαχειρίζονται δημόσια συχνότητα. Δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Πρέπει να βρίσκονται μέσα σε κάποιους κανόνες πλουραλισμού και αντικειμενικής ενημέρωσης. Μέσα σε κάποιους κανόνες διότι το παραγόμενο τηλεοπτικό προϊόν είναι και πολιτιστικό προϊόν, διαπαιδαγωγεί την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες πολίτες και τηλεθεατές. Άρα, πρέπει να μπουν  κάποιοι κανόνες και εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτούς να τους βάλουμε.   
ΒΕΝΙΕΡΗΣ (Ρ/Σ FOCUS): Χθες στο Focus επιλέξαμε να μεταδώσουμε την ομιλία σας, ολόκληρη, γιατί υπήρχε ένα ζήτημα με τις απεργίες κλπ και θέλαμε να ακούσουμε τι θα πείτε. Δεν σας κρύβω ότι χάρηκα πάρα πολύ με αυτά που άκουσα για καινοτομία, για ανάπτυξη, για επενδύσεις και πολλά ακόμα. Αλλά αναρωτήθηκα πόση σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με ένα κυβερνητικό σχηματισμό που μέσα υπάρχουν απόψεις υπουργών και μάλιστα στο υπουργείο Παιδείας, απέναντι στην αριστεία, απέναντι στη βαθμολόγηση, απέναντι στην αξιολόγηση, υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου, υπέρ των αιωνίων φοιτητών. Πριν από λίγες μίλησα με τον κύριο Πελεγρίνη και επειδή είναι δόκτωρ σε ένα πανεπιστήμιο της Ευρώπης του είπα «κύριε υπουργέ, εκεί που είστε δόκτορας υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές;» και μου είπε «όχι». Υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο; Μου είπε «όχι». Και τον ρώτησα «γιατί;». Μου  άρεσαν αυτά που είπατε. Η Θεσσαλονίκη – και δεν είναι δική σας ευθύνη – έχει ένα θεσμό πολύ σημαντικό, τη ΔΕΘ. Δύο μέρες τώρα είμαστε μια φυλακή. Εμείς έχουμε στούντιο μέσα στην Έκθεση, μια άδεια Έκθεση αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης - και δεν είναι πρώτα απ’ όλα δική σας ευθύνη, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να το δείτε. Γιατί αυτοί οι 1.200 που πλήρωσαν και είναι επενδυτές, επιχειρηματίες, άνθρωποι της αγοράς, πλήρωσαν τζάμπα ενοίκιο για να έχουμε δύο μέρες 4.000 αστυνομικούς, (όπως μας είπε χθες ο κύριος Μπουτάρης)  που ήρθαν στα ξενοδοχεία….
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρακαλώ την ερώτηση σας…
ΒΕΝΙΕΡΗΣ (Ρ/Σ FOCUS): …πόσο δένει το ένα με το άλλο; Στο δεύτερο δεν επιρρίπτω ευθύνη στον κύριο Τσίπρα αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή την Έκθεση να την δούμε διαφορετικά. Αυτό είναι που αφουγκραζόμαστε από την κοινωνία κυρία Γεροβασίλη. Ευχαριστώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Θα προσπαθήσω να δώσω απάντηση και στα δύο θέματα που θίξατε. Σε σχέση με την Έκθεση, αναφέρεστε στην χθεσινή μέρα που υπάρχουν διαδηλώσεις , κινητοποιήσεις, η παρουσία του Πρωθυπουργού, χθες είχαμε και την παρουσία του Αντιπροέδρου  της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Αντιλαμβάνεστε ότι για λόγους ασφαλείας, όχι μόνο στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού αλλά και ενός ξένου ηγέτη, με μια έννοια, υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Ούτε εμένα μου αρέσει αυτή η εικόνα. Αλλά δεν έχετε δίκιο ότι είναι άδεια η Έκθεση. Η εικόνα που μας έδωσε η Διοίκηση της Έκθεσης είναι ότι έχει αναγεννηθεί .
Η εικόνα που μας έδωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει πλήρως, η φορά είναι  προς τα πάνω. Ότι πέρσι είχαμε ρεκόρ επισκεπτών το οποίο θα το έχουμε και φέτος, θα το υπερβούμε. Και ότι φέτος είχαμε ρεκόρ εκθετών και ότι η Έκθεση παίρνει ξανά την αίγλη, την οποία είχε τα προηγούμενα χρόνια και στρέφεται και σε συγκεκριμένους τομείς και έχουμε και την τιμώμενη χώρα που δίνει μια σηματοδότηση, παράλληλη με τη στρατηγική της κυβέρνησης για ανοίγματα σε μεγάλες οικονομίες. Φέτος τη Ρωσία του χρόνου τη Κίνα.
Πρέπει να αλλάξει η Έκθεση; Ναι, πρέπει να αλλάξει. Εγώ είμαι αυτής της άποψης. Πιστεύω ότι θα πρέπει η Έκθεση να μετατραπεί σιγά – σιγά,  από ένα ανιαρό πολιτικό φόρουμ των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων, να γίνει ένα διεθνές οικονομικό  και πολιτικό φόρουμ, έξω από το εμπορικό της κομμάτι, αντίστοιχο με αυτά που βλέπουμε, φυσικά όμως σε άλλη κλίμακα. Δεν θα γίνει Νταβός. Αλλά αντίστοιχο με αυτά που βλέπουμε σε άλλα σημαντικά οικονομικά φόρουμ ή εκθέσεις. Όμως δεν έχω την εικόνα μιας άδειας Έκθεσης. Έχω την εικόνα μιας Έκθεσης που ξαναπήρε πάνω της. Σε ότι  αφορά αυτά που είπατε, πρέπει να  δούμε τα πράγματα και να ανοίξουμε έναν μεγάλο διάλογο για την παιδεία χωρίς προκαταλήψεις, διότι ακούω τσιτάτα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην αριστεία». Πως ξεκίνησε  αυτό; Με μια κουβέντα που είχε ένα φιλοσοφικό περιεχόμενο. Να δούμε στην πράξη τι σημαίνει αυτό. Δηλαδή τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη λογική του ότι πρέπει να βγάζουμε άριστους φοιτητές και μαθητές. Ο Μπαλτάς είπε ότι θέλουμε να έχουν όλοι το δικαίωμα στην αριστεία. Αυτό είπε στην πραγματικότητα. Και όταν γινόταν η συζήτηση εάν θα έχουμε σχολεία πειραματικά ή πρότυπα, είπε ότι τα πειραματικά σχολεία δεν μπορούν να λειτουργούν όπως τα πρότυπα. Στα πειραματικά σχολεία πρέπει να έχουμε μαθητές και υψηλής και μέσης και χαμηλής βαθμολογίας, όπως γινόταν πάντα στη χώρα και όπως γίνεται και στην Ευρώπη. Γι’ αυτό είναι πειραματικό. Και νομίζω –δεν ξέρω αν θα την αδικήσω – έχω την αίσθηση ότι  με τον νόμο Διαμαντοπούλου είχε γίνει - αλλά μπορεί να κάνω λάθος - είχε αλλάξει αυτό. Για να δείτε όμως μια συζήτηση και μια στρέβλωση που μπορεί να φτάσει. Η Αριστερά έχει μια αντίληψη για τη δυνατότητα να δοθούν οι ευκαιρίες σε όλους - και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα-  να μπορέσουν να έχουν το καλύτερο δυνατό επίπεδο γνώσης, Θέλουμε άριστα σχολεία παντού και όχι άριστα για λίγους. Όχι άριστα τα σχολεία εκείνα της υψηλής κοινωνίας και πλέμπα  για όλους τους υπόλοιπους. Όμως μπαίνουμε σε μια θεωρητική συζήτηση.  
Θέλω να σας πω κάτι πολύ συγκεκριμένο: Η μεταρρύθμιση που προωθούμε τώρα στο Γυμνάσιο είναι μια μεταρρύθμιση αναγκαία. Ας τοποθετηθούμε επί του πρακτέου.  Θα ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή για να τοποθετηθούν και τα κόμματα. Είχε μετατραπεί το γυμνάσιο σε εξεταστικό κέντρο. Και το λύκειο είναι εξεταστικό κέντρο. Και πρέπει να δούμε αν αυτό είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα για να αναπτυχθούν οι δεξιότητες, οι δυνατότητες και να κριθούν οι μαθητές για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικές μορφές και τρόποι  εισαγωγής. Εμείς φορτώνουμε τα παιδιά σε μια εξέταση.  Μια εξέταση να κρίνει όλη σου τη ζωή. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι δίκαιο. Επίσης, στο γυμνάσιο προωθείται τώρα μια μεταρρύθμιση, η οποία  μικραίνει τον αριθμό των μαθημάτων σε 4 βασικά μαθήματα που θα εξετάζονται οι μαθητές, δυο φορές σε δυο τετράμηνα και όχι τρία τρίμηνα, ώστε να μην γίνεται αυτό το χάλι να είναι διαρκώς στην ανάγκη ακόμα – δυστυχώς θα έλεγα  διότι είναι και κακή νοοτροπία των οικογενειών – να κάνουν φροντιστήρια για μαθήματα δευτερεύοντα.
Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να δώσουμε βάρος και θα δώσουμε βάρος στην παιδεία, αλλά πρέπει η συζήτηση  για την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει αποφορτισμένη από τσιτάτα και προκαταλήψεις. Διότι είναι ζητήματα, τα οποία σε τελική ανάλυση μπορεί και να συμφωνήσουμε ανεξαρτήτως εάν είμαστε δεξιάς ή αριστερής τοποθέτησης. Είναι το μέλλον των παιδιών μας. Φυσικά οι δαπάνες είναι κρίσιμο μέγεθος. Νομίζω ότι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των δαπανών. Είμαστε οι μικρότεροι, σε ποσοστιαίες δαπάνες του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, από τις μικρότερες. Πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία. Αλλά  υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές που δεν χρειάζονται δαπάνες, χρειάζεται σχέδιο. Και εμείς, αυτή τη συζήτηση θα την ανοίξουμε.

ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (ΕΦΗΜ. ΥΠΑΙΘΡΟΣ-ΧΩΡΑ): Κύριε Πρόεδρε, το αίτημα δίκαιης και ισόρροπης ανάπτυξης είναι επίκαιρο τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, στο πλαίσιο δηλαδή της Ε.Ε.
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες υπήρξε πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για συνεννόηση με τις χώρες  του Ευρωπαϊκού Νότου σε πολιτικό αλλά και θεσμικό επίπεδο.
Πως βλέπετε κ. Πρόεδρε αυτήν την κοινή πορεία και συνεννόηση των χωρών του Νότου στο γεωργικό τομέα, δεδομένης της βαθιάς και συνεχιζόμενης κρίσης στις γεωργικές αγορές της Ε.Ε, αλλά και της έναρξης των συζητήσεων για την μελλοντική ΚΑΠ και μάλιστα αν θέλετε σε μια αγροτική Ευρώπη, όπου οι χώρες του Βορρά είναι πλήρως προσανατολισμένες στη λογική των αγορών, ενώ ο Νότος αγκομαχά να επιβιώσει υπηρετώντας το μοντέλο μιας διαφοροποιημένης και ποιοτικής γεωργίας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέτετε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, διότι σας θυμίζω ότι η πρώτη μεγάλη επιτυχία της χώρας στην Ε.Ε, τότε στην ΕΟΚ, ήταν τα Μεσογειακά Προγράμματα, που πάλι ήταν μια επιτυχία του Νότου και είχε ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτική παραγωγή, στην πρωτογενή παραγωγή.
Σήμερα έχουμε την κοινή αγροτική παραγωγή, η οποία δημιουργεί συνθήκες δύο ταχυτήτων. Είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι ουραγός, δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων, τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε τόπο χωριστά. Είχαμε, βεβαίως, όλο το προηγούμενο διάστημα ειδικά στη χώρα μας και μια πολύ στρεβλή λογική και κυρίως την απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος. Και αυτό είναι κάτι που μας καθιστά ουραγούς και στο Νότο, σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, για παράδειγμα η Ιταλία. Όμως πράγματι θέτετε ένα ζήτημα κρίσιμο πρέπει να υπάρξουν συνέργιες για κοινή διεκδίκηση με τις χώρες της περιφέρειας της Μεσογείου του Ευρωπαϊκού Νότου και την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, για τη μείωση του κόστους της παραγωγής, νομίζω ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα σήμερα είναι το κόστος της παραγωγής. Και για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των παραγωγών στην αλυσίδα τροφίμων. Μιλάω για λεγόμενα καρτέλ.
Επίσης νομίζω ότι θα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση να προσανατολίσουμε όποια εργαλεία υπάρχουν, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Γιούνκερ, το σχέδιο Γιούνκερ, για επενδύσεις που θα έχουν το χαρακτήρα της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης. Αναπτυξιακές επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στον πρωτογενή τομέα, στη πρωτογενή παραγωγή.   Εκεί υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με την εθνική συμμετοχή και αντιλαμβάνεστε έχουμε ένα εργαλείο τώρα για τη ανάπτυξη στην Ευρώπη, που εκ των πραγμάτων αν δεν υπάρξουν κάποιες διορθώσεις, αντί να αμβλύνει τις ανισότητες,  να τις μεγεθύνει. Διότι το σχέδιο Γιούνκερ απαιτεί τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, άρα δηλαδή είναι κάποια δημόσια ευρωπαϊκά- κοινοτικά χρήματα που με μόχλευση μεγεθύνεται ο αριθμός τους , η ποσότητα τους.  
Πως λοιπόν να βάλει την εθνική συμμετοχή μια χώρα της περιφέρειας, όταν ξέρει ότι υπάρχουν παρά πολύ αυστηροί κανόνες για το έλλειμμα, η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, η Πορτογαλία πρέπει να είναι στο 3% του Συμφώνου Σταθερότητας.  Και όταν ξέρει ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές σε σχέδια στήριξης παραγωγής γιατί αυτά θα έχουν μακροχρόνια απόδοση. Και πάνε τα χρήματα αυτά στο Βορρά, άρα αν μείνει έτσι και το σχέδιο Γιούνκερ, χωρίς αλλαγές, θα μεγαλώσει τις αντιθέσεις στην Ευρώπη. Εκεί λοιπόν έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε τη συμμαχία για τη διεκδίκηση ώριμων αιτημάτων. Πρέπει να ενισχύσουμε, επαναλαμβάνω, την παραγωγή και εμείς στην Ελλάδα πρέπει να επενδύσουμε στα ποιοτικά προϊόντα, στα ανταγωνιστικά προϊόντα.

ΠΛΑΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (TV 100): Απαντήσατε προηγουμένως σε μια ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις και είπατε πως στόχος σας είναι επίσης, για αυτές που πρέπει να υλοποιήσετε, να αυξήσετε τα παράλληλα οφέλη. Εχθές στην ομιλία σας είπατε πως έχετε έρθει σε συμφωνία για ιδιωτικές επενδύσεις 180 εκ. στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο master plan το ποσό αυτό είναι 300 και κάτι εκατομμύρια, άρα υπάρχει ένα σημαντικό κενό, το οποίο προφανώς συνδέεται με ουσιαστικά αναπτυξιακά έργα. Δεν ξέρω πως προκύπτει και πως θα το καλύψετε. Και επίσης για μια άλλη πολύ σημαντική ιδιωτικοποίηση, αυτή της ΕΥΑΘ, θα την προχωρήσετε; Είχατε πρωτοστατήσει ως κόμμα στο δημοψήφισμα για το νερό της Θεσσαλονίκης. Και εργαζόμενοι και άλλοι φορείς με τους οποίους είχατε συναντηθεί στο κίνημα «Σώστε το νερό» σας κατηγορούν πως με την αποκρατικοποίηση ενός ικανού ποσοστού της ΕΥΑΘ, ουσιαστικά την πουλάτε.       
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πλάκα σας ευχαριστώ για ερωτήματα σας, είναι χρήσιμα. Δεν είπα ότι έχουμε έρθει σε συμφωνία, είπα ότι προβλέπουμε ότι ο διαγωνισμός θα δώσει τη δυνατότητα στον ανάδοχο να κάνει επενδύσεις 180 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.
Και εξήγησα αρχικά ότι για εμάς είναι σημαντικότερο πράγμα οι επενδύσεις από το ίδιο το τίμημα, δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και το τίμημα, διότι είναι διεθνής διαγωνισμός που πρέπει να είναι επιτυχημένος.  Αλλά είναι σημαντικότερες οι επενδύσεις διότι το τίμημα πηγαίνει στον κουβά του χρέους. Γνωρίζω το master plan, θέλω όμως να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους διότι το ζήτημα είναι να υπάρξει ανάδοχος. Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό εξαρτάται και από τη ζήτηση και από τις προθέσεις, δεν πουλάμε χρυσάφι, πουλάμε κάτι πολύ σημαντικό, σε μια πύλη σημαντική, όπου θέλουμε ο επενδυτής που θα έρθει να έχει βεβαίως τη δυνατότητα, γιατί δεν έρχεται κανείς για τη ψυχή του πατέρα του, έρχεται για να έχει κέρδη, αλλά να μην πάρει κοψοχρονιά πρώτο, να επενδύσει να αφήσει ανταποδοτικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, στην πόλη, στη Θεσσαλονίκη. Και νομίζω ότι τα ανταποδοτικά οφέλη θα εξασφαλιστούν με το μεγαλύτερο δυνατό, το μεγαλύτερο δυνατό επαναλαμβάνω τίμημα στις αναπτυξιακές επενδύσεις και μίλησα για την επόμενη πενταετία για πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ότι αφορά την ΕΥΑΘ είναι δέσμευση μας την όποια μάλιστα –για να θυμίσω και τη μεγάλη πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε για Συνταγματική Αναθεώρηση- όπου στις προτάσεις μας, μιλάμε για δημόσιο χαρακτήρα νερού και ενέργειας, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα. Η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα δεν σημαίνει ότι δεν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε να έχει έσοδα η επιχείρηση, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μεγιστοποιήσει το όφελος στο δημόσιο, αλλά ότι πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Στην εποχή που ζούμε, της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, είναι προφανές ότι ο έλεγχος αυτός εξασφαλίζεται με την πλειοψηφία του πακέτου των μετοχών. Η συμμετοχή των στρατηγικών επενδυτών όμως με πλειοψηφικό πακέτο που θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να γίνει πιο ανταγωνιστική είναι προς όφελος του δημοσίου και προς όφελος της εταιρείας. Και το ίδιο πιστεύουμε και για τη ΔΕΗ. Άρα, λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεν δίνουμε πλειοψηφικό πακέτο στην ΕΥΑΘ, είναι δημόσιο αγαθό, ούτε στην ΕΥΔΑΠ, αλλά η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ κινούνται μέσα στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς, αν θέλουμε να λειτουργήσουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να κινηθούμε με τρόπο ευέλικτο, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη.
ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Μία ερώτηση που αφορά τα φορολογικά, θα ήθελα να κάνω. Θέσατε μόνος σας -και στην ομιλία σας και προ ολίγου- έναν ορίζοντα διετίας μετά την οποία θα μπορέσει να υπάρξει μία άρση των φορολογικών βαρών. Και καλέσατε τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους επιχειρηματίες, να αντέξουν. Σ’ αυτή τη διετία, λοιπόν, να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Τι να αντέξουν; Δεν υπάρχει περίπτωση σ’ αυτή τη διετία να υπάρξει οποιαδήποτε ελάφρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων; Και επίσης, μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που κάποια από τα άλλα νούμερα δεν σας βγουν, όχι με δική σας υπαιτιότητα. Πώς θα πάνε τα πράγματα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ΄αρχάς, να  ξεκινήσω από το τελευταίο. Πρόσθετη επιβάρυνση δεν θα υπάρχει. Τα έσοδα πάνε καλά, παρά τις Κασσάνδρες και μάλιστα είδα τώρα τελευταία ότι παρουσίασαν μείωση των εσόδων τον Αύγουστο για 90 εκατομμύρια και ενώ γνωρίζουν, προφανώς, αυτοί που έφτιαξαν αυτά τα πρωτοσέλιδα ότι αρχικά στον στόχο ήταν προϋπολογισμένα και τα έσοδα από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που είναι περίπου 700 εκατομμύρια. Μίλησαν για μείωση εσόδων και για νέα μέτρα. Στην πραγματικότητα δηλαδή έχουμε αύξηση εισπράξεων γύρω στα 600 εκατομμύρια τον Αύγουστο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νέα μέτρα δεν θα υπάρχουν, νέα επιβάρυνση δεν θα υπάρχει, πάμε καλά. Να το καταλάβετε αυτό. Από εκεί και πέρα, μίλησα με τη γλώσσα της αλήθειας για τη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και τους κρίσιμους επόμενους μήνες. Και είπα ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης, υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, ανέλυσα αυτόν τον χάρτη, τα βήματα, τα συγκεκριμένα βήματα και τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε σε δύο χρόνια να βγούμε από το πρόγραμμα και να έχουμε και ένα δημοσιονομικό περιθώριο τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και για τον ΕΝΦΙΑ και για τον ΦΠΑ και για ελαφρύνσεις. Έρχονται κάποιοι τώρα και σας λένε 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ, 800 εκατομμύρια και άλλα 250 που θα επιστρέψουν στους καναλάρχες, πάνω από 1 δις. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο δημόσιο. Απολύσεις στο δημόσιο ή μείωση συντάξεων ή περικοπές στα νοσοκομεία και στην παιδεία, γιατί δεν το λέμε; Εκτός αν θέλουν να μας πείσουν ότι αυτοί θα κάνουν πάλι διαπραγμάτευση, όπως κάναμε εμείς, για να φέρουν καλύτερη συμφωνία με καλύτερα πλεονάσματα, ούτε αυτό το λένε όμως. Εμείς το κάναμε, είδαμε τα όριά μας. Φτάσαμε ως εκεί που μπορούσαμε.
Ρωτήσατε, όμως, αν θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σ’ αυτό το διάστημα. Θα σας πω. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των εσόδων και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, πάμε καλά. Και γι’ αυτό είδατε ότι είχαμε τη δυνατότητα και έχουμε τη δυνατότητα και κάνουμε παρεμβάσεις ανακουφιστικές όπως αυτές που περιέγραψα χθες αναλυτικά. Αν λοιπόν έχουμε αυτή τη δυνατότητα σχεδιάζουμε μέσα στο 2017, όπως είπα χθες, τη διεύρυνση των απαλλαγών. Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα για τους ιδιοκτήτες που έχουν εισόδημα έως 9000 ευρώ… συν 1000 ευρώ, κάθε έγγαμος με παιδιά, ανεβαίνει 1000 εν πάση περιπτώσει. Και για μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα, αν δεν κάνω λάθος, και αντικειμενική αξία 200.000 για τον έγγαμο με δυο παιδιά έχει μια φοροαπαλλαγή στον ΕΝΦΙΑ, πληρώνει το 50%. Αυτό αφορά περίπου 1 εκ ανθρώπους. Εάν είμαστε σε θέση, έχουμε στόχο, αν πάνε καλά τα πράγματα, αυτό το 50% της φοροαπαλλαγής να το κάνουμε 100% μες το 2017. Να απαλλαγούν αυτοί από τον ΕΝΦΙΑ. Αλλά μιας και μιλάμε για τον ΕΝΦΙΑ τώρα…
ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΡΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Εγώ για τις επιχειρήσεις ρώτησα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω για τις επιχειρήσεις, αλλά μην το ξεχάσω αυτό γιατί έχει ένα ενδιαφέρον. Πρωτοσέλιδα: «Επιβαρύνουνε τον ΕΝΦΙΑ- Είπαν ότι θα το καταργήσουν και τον επιβαρύνουν». Για δείτε λοιπόν τι επιβαρύνουμε. Το 30% των 5 εκ.  συμπολιτών μας που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μένει το ίδιο, το 37% πληρώνει λιγότερο. Για ένα 25% η επιβάρυνση είναι από 0,1 σεντς έως 10 ευρώ, δηλαδή για το 92% είναι ή λιγότερο ή σχεδόν ίδιο. Υπάρχει και ένα 8% που επιβαρύνεται.  Γιατί; Γιατί κάναμε μια ανακατανομή προκειμένου να ελαφρύνουμε τους μη έχοντες. Αυτή είναι η λογική μας. Τι να κάνουμε τώρα; Η λογική μας είναι να μοιράσουμε δίκαια τα βάρη. Και θα μοιράσουμε δίκαια και τα οφέλη στο μέλλον. Και σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, μιας και ρωτάτε για τις επιχειρήσεις, να σας πω ότι αυτό το οποίο εξετάζουμε  είναι -και με τον αναπτυξιακό νόμο- να δώσουμε ειδικά κίνητρα φορολογικά στις επιχειρήσεις που θα εστιάσουν στους ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας και ιδιαίτερα στην καινοτομία, νέα τεχνολογία, νεοφυείς επιχειρήσεις.  Από εκεί κα πέρα, είπα χθες, οι επιχειρηματίες πράγματι στη χώρα μας, όπως όλοι, ιδίως οι μικρομεσαίοι, η επιχειρηματικότητα όμως έχει υποστεί μεγάλο βάρος, μεγάλα βάρη, αλλά, πιστέψτε με, το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τα μεγάλα βάρη τα επωμίζονται αυτοί που είναι έντιμοι. Διότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα, όχι πλειοψηφία βέβαια, αλλά μεγάλη σχετικά ποσοστιαία στην ελληνική οικονομία -σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που φοροδιαφεύγει και φοροαποφεύγει.  Και αν αυτοί πλήρωναν τους φόρους τους, θα είχαμε τη δυνατότητα για καλύτερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
ΣIΧΛΕΤΙΔΗΣ (ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ): Αναφερθήκατε και χθες και σήμερα ότι ένα από τα βασικά ζητήματα για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι τα εργασιακά. Είπατε ότι βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης στην προσπάθεια που θα κάνει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το 2012 γιατί δεν ήταν σύμμαχος τότε της κυβέρνησης το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Όταν τότε μειώθηκε με νόμο ο βασικός μισθός που προβλεπόταν από τη ΣΣΕ, καταργήθηκε η μετενέργεια και ουσιαστικά οι ΣΣΕ, γιατί τότε δεν αξιοποιήθηκε και γιατί πιστεύετε ότι τώρα μπορείτε εσείς να το αξιοποιήσετε;  
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το 2012 θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους, εάν έκαναν διαπραγμάτευση κι εάν τους ενδιέφερε. Διότι εγώ πιστεύω, σε μεγάλο βαθμό, μέρος του μνημονίου και όλων αυτών που αναφέρατε ήρθε μέσα από τη χώρα και όχι απέξω. Τα ζητούσαν και από πριν. Ήταν στο σκληρό νεοφιλελεύθερο πυρήνα σκέψης. Εμείς το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα το αξιοποιήσουμε. Και το αξιοποιούμε, κινούμαστε, έχουμε συμμαχίες, έχουμε βρεθεί με τον ILO -τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας- σε συνεχείς συναντήσεις, δημιουργούμε κοινό μέτωπο, πηγαίνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχει ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά εάν μια χώρα δεν θέλει να το τηρήσει, δεν θα την πιέσει και κανένας. Εμείς το διεκδικούμε. Αυτή νομίζω είναι η απάντηση.
Από εκεί και πέρα, να πω ότι η δυσκολία της διαπραγμάτευσης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι από τη μια είναι η Ευρώπη και από την άλλη και το ΔΝΤ, με μια πολύ σκληρή νεοφιλελεύθερη λογική. Πιστεύω όμως ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν όχι μόνο το 2012, αλλά απ’ ό,τι ήμασταν και ένα χρόνο πριν.
Η Ελλάδα πια δεν είναι απομονωμένη, έχει διαμορφώσει συμμαχίες και για αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε σε μία διαπραγμάτευση με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Χρειαζόμαστε, όμως, και τη βοήθεια των κοινωνικών φορέων, των κοινωνικών  εταίρων.
Διότι -πείτε μου κάτι τώρα εσείς- οι συλλογικές ομαδικές απολύσεις ποιους αφορούν στην Ελλάδα; Δεν ξέρω κανέναν, τουλάχιστον επισήμως, δεν ξέρω καμία εργοδοτική οργάνωση που να ζητά ομαδικές απολύσεις. Είμαστε λοιπόν σε μια τέτοια κατεύθυνση για το καλό της κοινωνίας, αλλά και για το πατριωτικό συμφέρον, με την ευρύτερη έννοια. Πιστεύω να υπάρξει μια συστράτευση προς αυτή την κατεύθυνση.
ΚΟΛΛΑΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV): Κύριε Πρόεδρε, να χρησιμοποιήσω λίγο όρους μπασκετικούς, που ξέρω ότι σας αρέσουν. Λένε ότι η επίθεση φέρνει εισιτήρια, άρα στην περίπτωση αυτή εάν το αναγάγουμε στην πολιτική θα λέγαμε ότι δίνει τη δυνατότητα να κερδίζονται εκλογές, αλλά η άμυνα είναι εκείνη η οποία κερδίζει τα παιχνίδια. Εάν σας ζητηθεί να κάνετε κάποιου είδους αυτοκριτική για το α’ εξάμηνο, πιστεύετε ότι ήταν παραπάνω το θέαμα και η επίθεση και λιγότερη η άμυνα σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της χώρας:
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το θέαμα δεν έχετε παράπονο. Στο α’ εξάμηνο είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ φανταιζί ομάδα. Αλλά πρέπει, για να σοβαρευτούμε, να σας πω ότι το α΄ εξάμηνο δίναμε μία μάχη σε ένα πεδίο υπονομευμένο και με στημένη διαιτησία. Όσο κι αν παίζαμε άμυνα, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσουμε. Όμως, το α΄ εξάμηνο, κατά την άποψή μου, δεν πήγε χαμένο. Η δυναμική με την οποία και η κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός, ανέδειξε το δίκιο του. Μπορεί να οδήγησε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό στο τέλος, αλλά δημιούργησε ένα άλλο κλίμα μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εικόνα της χώρας στην Ευρώπη. Μην ξεχνάτε, το στερεότυπο που κυριαρχούσε, μέχρι να γίνει η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα,  ήταν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, μαζί τα φάγανε, ευθύνονται, δεν δουλεύουν. Αναδείχθηκε μια εικόνα ενός λαού που πληρώνει άδικα τα σπασμένα των κυβερνήσεών του. Μην νομίζετε ότι αυτό δεν παίζει ρόλο. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόντουσαν οι ίδιοι άνθρωποι στις Συνόδους Κορυφής σε μένα τότε, με τον τρόπο που συμπεριφέρονται σήμερα, είναι η μέρα με τη νύχτα. Και εν πάση περιπτώσει, τώρα για την άμυνα, έχουμε τον Τσακαλώτο.   

ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ (DER SPIEGEL): Νομίζω κοντεύουν περίπου δύο χρόνια από την εκλογή σας, όπου η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν στην κορυφή της ατζέντας, νομίζω πλέον υπάρχει πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχετε την πρόσφατη έκθεση της Βουλής. Θα ήθελα να μου πείτε πότε και με ποιόν τρόπο θα θέσετε το θέμα στο Βερολίνο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Χρηστίδη, όπως ακούσατε την ομιλία μου στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, στις 16 Αυγούστου, μίλησα για μία συντεταγμένη και συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό. Συνεπώς, δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όπως γνωρίζετε, για πρώτη φορά, υπήρξε ένα πόρισμα από την Επιτροπή της Βουλής. Όπως γνωρίζετε, επίσης, αυτό το πόρισμα επισήμως  έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάνουμε λοιπόν κινήσεις συντονισμένες, και το πότε θα επιλέξουμε να κάνουμε την επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από την επίσημη αντίδραση που θα υπάρχει από τη γερμανική πλευρά, αλλά θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εκτιμήσουμε εμείς ότι είναι το κατάλληλο timing. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε να κάνουμε ένα επικοινωνιακό  πυροτέχνημα, θέλουμε να κινηθούμε ώστε αυτό το ανοιχτό για πολλά χρόνια ζήτημα να κλείσει, και πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε.
ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ): Προαναφέρθηκε το ζήτημα του ανασχηματισμού. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο να συνοδευτεί και από κυβερνητική διεύρυνση με πρόσωπα ή με άλλες δυνάμεις και ακόμη θα ήθελα να μου πείτε ποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να είναι ώριμη συνεργασία τώρα ή στο μέλλον; Εξακολουθεί να σας ενδιαφέρει μία πολιτική προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ; Σε κάθε περίπτωση, εξετάζετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε συνάρτηση ή ανεξαρτήτως με το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Μητσοπούλου, δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας, η κυβέρνηση αυτή άντεξε στα δύσκολα, στα πολύ δύσκολα.
Μιας και αναφερθήκατε στα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, παρακολουθούμε και τις εξελίξεις. Με πολύ λύπη διαπιστώνω ότι η βασική επιλογή και η κρίσιμη επιλογή που έγινε με την άρνηση αποδοχής ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, που αφορούσε την απλή αναλογική, ενός αιτήματος που στην ουσία δεν ήταν αίτημα, ήταν δώρο. Όταν είσαι ένα κόμμα του 4-5% -εμείς έχουμε περάσει και ξέρουμε- στις εκλογές, όταν φτάνει η ώρα των εκλογών υπάρχει η λογική της χαμένης ψήφου. Συμπιέζεσαι ανάμεσα στις Συμπληγάδες των πόλων που αναμετρώνται για να διεκδικήσουν την εξουσία. Αδιανόητη η στάση της κυρίας Γεννηματά. Επέλεξε να είναι παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας. Και βλέπουμε ότι αν είχε επιλέξει κάτι άλλο, ενδεχομένως να είχε στο μυαλό της, και την αδικώ, δεδομένου ότι θα υπάρξει μία ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση. Πολύ συζήτηση, «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» έλεγε κάποτε η παροιμία.
Το αίτημα, όμως, του διαλόγου για την έξοδο από την κρίση, για την προγραμματική ανασυγκρότηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας είναι επίκαιρο. Και εμείς παίζουμε σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνάντηση και τον διάλογο αυτόν.
Από εκεί και πέρα, λοιπόν, εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει, με δική τους επιλογή, καμία δυνατότητα σε άμεσο χρόνο ενός ουσιαστικού διαλόγου. Βεβαίως, με αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που έχουν αποφασίσει να παίζουν έναν ρόλο συμπληρωματικό στο πολιτικό σύστημα, στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινωνική βάση, δεν υπάρχουν πρόσωπα, δεν υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες θέλουμε να βρεθούμε μαζί και βρεθήκαμε.
Και επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά δεν αφορούν την ανάγκη της κυβερνητικής ευστάθειας, αυτό είναι δεδομένο. Αλλά τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας, για την επόμενη ημέρα είναι προβλήματα που υπερβαίνουν τη μία παράταξη. Στο κάτω-κάτω, εμείς προωθώντας και υλοποιώντας, γιατί έγινε νόμος του Κράτους η απλή αναλογική -έστω από τις μεθεπόμενες εκλογές- έχουμε μία άλλη αντίληψη. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Και σε αυτή τη λογική θα είμαστε πάντα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα.