Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Τις Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού στηρίζει η Βουλή των Ελλήνων


Το έντονο ενδιαφέρον της Βουλής των Ελλήνων για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, κυρίως όμως τη σταθερή στήριξη και αρωγή της στην ενίσχυση και προβολή τομέων και δράσεων που εκφράζουν την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τη συλλογική του μνήμη και τη μακραίωνη παρακαταθήκη του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, με την ευκαιρία της ημερίδας με θέμα «Βιβλιοθήκες του Ελληνισμού».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, η βουλευτής κ. Ελένη Σταματάκη, η οποία υπογράμμισε: «Η  ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου, η διάσωση αρχειακού υλικού, έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό αναδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και ο Πρόεδρος και η Βιβλιοθήκη της Βουλής».
Στο ενδιαφέρον αυτό της Βουλής εντάσσεται, εξάλλου, και η συνεργασία της με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας και τη διάθεση εξειδικευμένου δυναμικού από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, για την πλήρη καταλογογράφηση, μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής, «έτσι ώστε ο ανεκτίμητος θησαυρός της να διασωθεί αλλά και να γίνει κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων», σύμφωνα με όσα δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
«Οι βιβλιοθήκες», υπογράμμισε η κυρία Σταματάκη, «είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η αξία τους είναι αυταπόδεικτη, από το γεγονός ότι σε αυτές οφείλουμε τη διάσωση, αλλά και τη διάδοση του πολιτισμού, της ιστορίας, των επιστημών, των ιδεών και των απόψεων της κοινωνίας. Δεν αποτέλεσαν μόνο αποθετήρια βιβλίων αλλά και χώρους μελέτης και έρευνας, στους οποίους οφείλει πολλά επιτεύγματά του ο σημερινός δυτικός πολιτισμός.  Ιδιαίτερα για τον ελληνισμό της διασποράς, οι βιβλιοθήκες του ελληνισμού αποτέλεσαν και αποτελούν το σύνδεσμο με τον πολιτισμό της πατρίδας μας, τη γλώσσα μας, τη λογοτεχνική παραγωγή τους τόπου μας. Είναι οι φάροι του ελληνικού στοιχείου σε κάθε άκρη της γης. Στα ράφια τους χωράνε οι θησαυροί του ελληνικού πνεύματος, της παιδείας, του πολιτισμού μας» τόνισε.
Την ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν η Ελληνική και η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την ιστορία, το περιεχόμενο και τη συνεργασία των Βιβλιοθηκών του Ελληνισμού, ενός μεγάλου πολιτιστικού δικτύου που εκτείνεται σε πολλά μέρη της γης. Σε αυτό μετέχουν, μεταξύ άλλων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, οι Ελληνικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης του Harvard, η Ελληνική Συλλογή Τσακόπουλος στο California State University, η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών στη Γρανάδα της Ισπανίας, η Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού, η Ελληνική Βιβλιοθήκη Ζυρίχης «Αριστοτέλης», η Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Paul-Valery Montpellier.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Ελένης Σταματάκη

Κυρίες και κύριοι, 
Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να είμαι σήμερα εδώ, στην ημερίδα για την ανάδειξη της ιστορικότητας των βιβλιοθηκών στον ελλαδικό και στον κυπριακό χώρο, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες και του Προέδρου της Βουλής για την πρόσκλησή σας. 
Μέσα από αυτό το καλαίσθητο ημερολόγιο, που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης, αναδεικνύονται επιμελώς οι ανεκτίμητοι θησαυροί των βιβλιοθηκών του ελληνισμού ανά τον κόσμο. 
Οι βιβλιοθήκες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η αξία τους είναι αυταπόδεικτη, από το γεγονός ότι σε αυτές οφείλουμε τη διάσωση, αλλά και τη διάδοση του πολιτισμού, της ιστορίας, των επιστημών, των ιδεών και των απόψεων της κοινωνίας. Δεν αποτέλεσαν μόνο αποθετήρια βιβλίων αλλά και χώρους μελέτης και έρευνας, στους οποίους οφείλει πολλά επιτεύγματά του ο σημερινός δυτικός πολιτισμός.   
Ιδιαίτερα για τον ελληνισμό της διασποράς, οι βιβλιοθήκες του ελληνισμού αποτέλεσαν και αποτελούν το σύνδεσμο με τον πολιτισμό της πατρίδας μας, τη γλώσσα μας, τη λογοτεχνική παραγωγή τους τόπου μας. Είναι οι φάροι του ελληνικού στοιχείου σε κάθε άκρη της γης. Στα ράφια τους χωράνε οι θησαυροί του ελληνικού πνεύματος, της παιδείας, του πολιτισμού μας.
Η  ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου, η διάσωση αρχειακού υλικού, έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό αναδεικνύεται από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και ο πρόεδρος και η βιβλιοθήκη της βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η υλική ενίσχυση της έκδοσής σας. Σήμερα με τη χρήση όλων των τεχνολογικών μέσων οι βιβλιοθήκες εκσυγχρονίζονται και ακόμα περισσότερο μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτό που λέει ο υπότιτλος του ημερολογίου σας «Φως του Κόσμου». 
Είμαι σίγουρη ότι οι ομιλητές της ημερίδας, άνθρωποι καταρτισμένοι, που έχουν αφιερώσει χρόνο από τη ζωή τους στις βιβλιοθήκες είτε από θέσεις διοίκησης, είτε μέσα από ακαδημαϊκή έρευνα έχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πουν και πιστεύω ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα στο τέλος αυτής της ημερίδας. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων για την πρωτοβουλία τους και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού για την υποστήριξη της σημερινής ημερίδας. 


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018 «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»
Από την  Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) 
Στην έκδοση αυτή, παρουσιάζεται ένα σημαντικός αριθμός βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο οι οποίες χάρη στην ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους και στην ποικιλία του περιεχομένου τους με ελληνικές συλλογές, αποτελούν πολύτιμες πηγές για την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νεότερου Ελληνισμού.