Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Με το γνήσιο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας τιμήθηκαν οι φετινοί εορτασμοί της επετείου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα κορυφώθηκαν την Κυριακή 20 Μαΐου στην Τροιζήνα  οι Επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 191 χρόνων από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827. Στον  φετινό εορτασμό μεταφέρθηκε  στην Τροιζήνα το γνήσιο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης που φυλλάσεται στο Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ Πάτρας.


Ο εορτασμός της επετείου της Γ’ Εθνοσυνέλευσης αποτελεί παράδοση για το χωριό και τιμάται κάθε χρόνο από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Μητρόπολης, αλλά και ανθρώπους των Γραμμάτων. Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής σ.Νίκο Βούτση, στις  εκδηλώσεις παρευρέθηκε η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη.

Η Γ' Εθνοσυνέλευση, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Τροιζήνα τον Μάιο του 1827, έμεινε γνωστή στην ιστορία για τις  πολύ σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκειά της. Τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν κατά την Γ’ Εθνοσυνέλευση  ήταν καθοριστικής σημασίας για την τύχη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Έβαλαν τα θεμέλια , με ένα μοναδικό σε έκταση, βάθος και πολιτική ουσία έργο, που σηματοδότησε την ουσιαστική σύσταση του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ενός κράτους εθνικού, ανεξάρτητου, δημοκρατικού.

Ανάμεσα στα 150 άρθρα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της δημόσιας οργάνωσης ξεχωρίζουν αυτά που διασφαλίζουν την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Η κυριαρχία ενυπάρχει στο έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού. Από τότε μέχρι σήμερα, η αρχή αυτή υπάρχει σε όλα τα Συντάγματα της χώρας μας και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ
Το Σύνταγμα της Τροιζήνας προστάτευε με άρτιο τρόπο την ανεξιθρησκία, τις ελευθερίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ισονομία των πολιτών. Απαγόρευε την δουλεία, τα βασανιστήρια, την αναδρομικότητα των νόμων.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΤΕ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Και, με ρητό τρόπο κατοχύρωνε τις διακρίσεις των λειτουργικών εξουσιών του κράτους. Ανέθετε τη νομοθετική  στη Βουλή, την εκτελεστική στον κυβερνήτη, και τη δικαστική στα δικαστήρια και βέβαια είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγματική ρύθμιση που απέβλεπε στη μη επαγγελματοποίηση του βουλευτικού αξιώματος.

Αρχές και ιδανικά που φτάνουν από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα και θεμελιώνουν τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, πάνω στα οποία στηρίζονται οι δημοκρατικές αξίες.