Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Παρέμβαση της Ελένης Σταματάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το τηλεοπτικό σήμα


Παρέμβαση της Ελένης Σταματάκη στη συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσια Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας»

Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ και εγώ τον Υπουργό για την ανακοίνωση που έκανε στην αρχή της ομιλίας του, σύμφωνα με την οποία ένα καθεστώς διαπλοκής και ανομίας έφτασε στο τέλος του. Μια «σπέκουλα» σε βάρος και του Υπουργού και της Κυβέρνησής μας όλο αυτόν τον καιρό, νομίζω ότι έφτασε στο τέλος της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα απομόνωσης των κατοίκων μικρών νησιών και ορεινών απομακρυσμένων περιοχών, την έλλειψη σύνδεσης με το τηλεοπτικό σήμα. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών  ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας.
Σήμερα 3,500 οικισμοί, που αντιστοιχούν σε 400 χιλιάδες κατοίκους, δηλαδή το 3,8% της χώρας, δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σήμα. Δεν είναι μικρό αυτό το ποσοστό και θεωρώ, πως ακόμη και 1% να ήταν, από τη στιγμή που όλοι το θεωρούμε δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών αυτής της χώρας, έπρεπε να αποκατασταθεί αυτή η διάκριση.
Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδα πως στους οικισμούς που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, υπάρχουν οικισμοί της περιφέρειας Α' Πειραιά και νήσων. Είναι οικισμοί που ανήκουν στην εκλογική μου περιφέρεια, είναι οικισμοί που έχω επισκεφθεί επανειλημμένα, είναι οικισμοί που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής είναι όμως αποκλεισμένοι από το δικαίωμά τους στην επικοινωνία, την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Πρόκειται για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, είναι τα Αντικύθηρα, όπου δεν είναι μόνο ένας οικισμός, αλλά ολόκληρο το νησί που είναι απομονωμένο, περιλαμβάνονται οι οικισμοί των Κυθήρων, των Μεθάνων, της Τροιζήνας, της Ύδρας, της Σαλαμίνας, του Αγκιστρίου, είναι δηλαδή πάρα πολλές περιοχές που, ενώ είναι πάρα πολύ κοντά στην Περιφέρεια και στο κέντρο, ήταν απομονωμένες.
Αυτή η τεχνολογική ενίσχυση της Περιφέρειας και των πολιτών που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, είναι ένα σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα αφού το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και το έχουν όλοι οι κάτοικοι.
Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι πλάι σε κάθε νέο άνθρωπο που ζει και εργάζεται και μπορεί να έχει και άλλες διόδους στην πληροφόρηση, υπάρχουν και ηλικιωμένοι άνθρωποι, υπάρχουν άτομα με αναπηρία, που για αυτούς είναι μια παρηγοριά, μια συντροφιά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυσκολία στη χρήση της τεχνολογίας και για αυτούς είναι η μόνη σταθερή σύνδεσή τους με τον υπόλοιπο κόσμο.
Βέβαια, θα πρέπει να σκεφτούμε και να βρούμε λύσεις για του κατοίκους που δεν είναι μεν μόνιμοι κάτοικοι, αλλά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μένουν σε αυτές τις περιοχές και νομίζω, ότι έχουν και αυτοί το δικαίωμα να έχουν αυτή την πρόσβαση.