Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Επίσκεψη Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στο Δασαρχείο Πειραιά, για θέματα των νησιών Κυθήρων & Αντικυθήρων



Οι Βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας και Ελένη Σταματάκη, επισκέφθηκαν την (Πέμπτη 11/10) τον Δασάρχη Πειραιά κ. Πέτρο Σακκά, για να ενημερωθούν σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της υπ’ αριθμ. πρωτ. 49611/1665, από 14-6-2018, Αρ. Δ.Α.Δ. 3 δασικής αστυνομικής διάταξης. Η διάταξη απαγορεύει την εκρίζωση παντός δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου, που φύεται μέσα σε γεωργικές ή δενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε δάση, δασικές εκτάσεις, φρυγανώδεις ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις εκτάσεις και γενικώς ακάλυπτους χώρους δημόσιους ή μη, πάρκα, άλση και άλλους κοινόχρηστους χώρους.


Για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος Κυθήρων έχει αποστείλει επιστολή προς το Δασαρχείο Πειραιά, την οποία κοινοποιεί στους Βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νησιών, στους Δημάρχους της Π.Ε. Νήσων, την Περιφερειάρχη Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Νησιών, τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος εκφράζει έντονα την αντίθεσή του, καθώς η απαγόρευση, σύμφωνα με όσα αναφέρει, δεν έχει αιτιολογημένη στόχευση με αποτέλεσμα να είναι επιζήμια για την πρωτογενή παραγωγή του νησιού και ζητά την εξαίρεση των γεωργικών, των δενδροκομικά καλλιεργούμενων και όλων των καλλιεργούμενων εκτάσεων των Κυθήρων και Αντικυθήρων.



Ο Δασάρχης, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προέβη στη συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη, διαβεβαίωσε ότι είναι μια διάταξη που εκδόθηκε το 2002 και επαναλαμβάνεται ανά 10ετία, με βάση το νομικό πλαίσιο που ορίζει την ευθύνη της Υπηρεσίας. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι, δεν έχει δημιουργηθεί, μέχρι τώρα, κανένα πρόβλημα και ότι το Δασαρχείο Πειραιά, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου, λειτουργεί υποστηρικτικά στην αγροτική δραστηριότητα, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την προστασία των δασών και των αγρών. Πρόσθεσε, ότι έχει δώσει κατά περιόδους σχετικές άδειες και τις έχει αποστείλει προς τον Δήμο Κυθήρων, σε άμεσο χρόνο.



Οι Βουλευτές, αφού ευχαρίστησαν τον Δασάρχη για την ενημέρωση, του εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η αγροτική δραστηριότητα και η προστασία των δασών μπορούν να συνυπάρχουν και να αναπτύσσονται ταυτόχρονα και του ζήτησαν να λάβει υπόψη, τη διαμαρτυρία και την ανησυχία της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων των Κυθήρων και Αντικυθήρων, ούτως ώστε να μην παρεμποδίζεται η πρωτογενής παραγωγή των νησιών, δηλαδή οι γεωργικές και δενδροκομικές καλλιέργειες.



Ο Δασάρχης κ. Πέτρος Σακκάς μας διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή στην πράξη της παραπάνω διάταξης από την πλευρά του Δασαρχείου Πειραιά και του Δασονομείου Κυθήρων (που έχει την αρμοδιότητα εφαρμογής), καθόλου δε θα παρεμποδίζει την καλλιεργητική δραστηριότητα.



Από την πλευρά μας και βέβαια από την πλευρά όλων των Βουλευτών Α΄ Πειραιά & Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα, ώστε σε συνεργασία και με τον κ. Δήμαρχο, με το Δασαρχείο και με το αρμόδιο Υπουργείο, να αποκατασταθεί άμεσα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικά και χωρίς εμπόδια οι γεωργικές και δενδροκομικές καλλιέργειες στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα και σε όλα τα νησιά και τις περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πειραιά.



Ταυτόχρονα, δηλώνουμε, ότι είμαστε σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο.



Βεβαιώνουμε επίσης, τέλος, ότι ένα νομοθετικό καθεστώς που χρονολογείται από την περίοδο της Χούντας και εφαρμόζεται πάνω από 40 χρόνια (!), δε θα ανεχτούμε να αποτελέσει εμπόδιο ανάπτυξης των αγροτικών καλλιεργειών, ιδιαίτερα στα νησιά μας. Παραμένουμε σταθεροί συμπαραστάτες της Δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας.



                                                                                      Ελένη Σταματάκη



Θοδωρής Δρίτσας