Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ομιλία της Ελένης Σταματάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης


Ελένης Σταματάκη: «Για εμάς είναι τιμή που ψηφίσαμε το νόμο Παρασκευόπουλου»
Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, συζητήθηκε στην ολομέλεια της βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις». Πολύ σημαντική ήταν η τροπολογία του Υπουργείου σχετικά με την παράταση ρυθμίσεων των άρθρων 43 και 44 του ν. 4489/2017 σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η βουλεύτρια Α Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη στην ομιλία της στην ολομέλεια είπε:
«Πριν μιλήσω για το ίδιο το σχέδιο νόμου θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία του υπουργείου, για την παράταση των ρυθμίσεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, η οποία δέχθηκε τα πυρά όλης της αντιπολίτευσης και λοιδορήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές.
Θεωρώ ότι αυτή η ρύθμιση είναι σημαντική γιατί αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα μιας πολύ ιδιαίτερης και ευαίσθητης ομάδας ανθρώπων, δηλαδή των κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα, σε Καταστήματα Κράτησης, όπου ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει κατά πολύ τις διαθέσιμες θέσεις και δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινότητα των κρατουμένων.
Είναι θλιβερό, ότι από την ψήφιση του νόμου 4322/2015 η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ συκοφάντησης με πλαστά στοιχεία, για να καλλιεργήσει αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες και τελικά να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση που εξαθλιώνει τους ανθρώπους.
Για εμάς είναι τιμή που ψηφίσαμε το νόμο Παρασκευόπουλου και είναι τιμή για τον ίδιο που το όνομά του συνδέθηκε με ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα κράτησης, γιατί πιστεύουμε ότι ένα Κράτος Δικαίου πρέπει να δίνει ευκαιρίες σωφρονισμού και ένταξης στους παραβάτες του νόμου και πάντως πρέπει να σέβεται την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη πάνω από κάθε άλλη αξία.  
Αυτή η επίπλαστη ανασφάλεια, που στην πιο ακραία της έκφανση φτάνει στην ιδέα της αυτοδικίας είναι αντικοινωνική και τελικά επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία. Για αυτό, με κάθε τρόπο, θα υπερασπιστούμε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, όπως προκύπτει και από το πρόσφατο ψήφισμα των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και όπως επιβάλουν τα διεθνή πρότυπα.
Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας στο παρελθόν ήταν ντροπιαστικές για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας. Οι φυλακές ήταν υποστελεχωμένες, η υγειονομική περίθαλψη ανεπαρκής, τα τετραγωνικά που αντιστοιχούσαν σε κάθε κρατούμενο λίγα. Μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πολιτική πολλών δεκαετιών και που η προσπάθεια να αντιστραφεί ξεκίνησε από το 2015 και συνεχίζεται σήμερα. Είναι χρέος του κάθε δημοκρατικού πολίτη να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ενάντια στο σκοτάδι του εκδικητικού μίσους απέναντι σε ανθρώπους αδύναμους.
Εξάλλου, έχουν οριστεί αυστηρές προϋποθέσεις, από το 2017 τα σκληρά κακουργήματα έχουν εξαιρεθεί από την αποσυμφορητική διάταξη,  υπήρξε απόλυτος αποκλεισμός σε αδικήματα, όπως είναι η αρπαγή ανηλίκων, ο βιασμός, η αποπλάνηση παιδιών, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής, οι ένοπλες ληστείες από τις οποίες προκλήθηκε θάνατος κλπ.
Αυτή η διάταξη είναι προσωρινή. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της για εξορθολογισμό του συστήματος ποινών, για ένα σύστημα δικαιοσύνης που να στηρίζεται στους άξονες Ασφάλεια - Ανθρωπισμός – Επανανένταξη – Διαφάνεια.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει τις διατάξεις του νόμου, εξορθολογίζει και μειώνει τη γραφειοκρατία και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την ανάληψη ευθυνών που δεν θα τους δημιουργούν προβλήματα, όπως στην περίπτωση των σχολικών επιτροπών.
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που συζητάμε σήμερα:
1.       Εισάγεται ρητά η υποχρέωση για δήλωση περιουσιακών στοιχείων των προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με υπόχρεους δήλωσης περιουσιακών στοιχείων. Καλύπτεται έτσι ένα νομικό κενό, μετά και την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και την εξίσωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων με αυτά που συνεπάγεσαι η σύναψη γάμου.
2.       Αποτρέπεται η περιττή επιβάρυνση γονέων και κηδεμόνων, αλλά και μαθητών που συμμετέχουν σε σχολικές επιτροπές, περιορίζοντας την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακών στοιχείων μόνο στους Προέδρους και τους διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών.
3.       Με την πρόσθεση των Γενικών Διευθυντών όλων των Υπουργείων στους υπόχρεους καλύπτεται άλλο ένα νομικό κενό.
4.       Προστίθενται στους υπόχρεους μέλη όλων των επιτροπών διαγωνισμών, εκδότες εντύπων, νόμιμοι αναπληρωτές των προϊσταμένων των δασαρχείων και των δασονομείων, τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, αλλά και εισηγητές των Επιτροπών Προσφυγών Αυθαιρέτων, των Συμβουλίων, Περιφερειακών Συμβουλίων και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και όλων των Συμβουλίων  Αρχιτεκτονικής, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων.
5.       Εξαιρείται επίσης το προσωπικό της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και της πυροσβεστικής που βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης διαθεσιμότητας. 
6.       Δημιουργείται αυτοτελής κατηγορία υπόχρεων για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
7.       Αυξάνονται σημαντικά τα κατώτατα όρια μετρητών εκτός τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία θα πρέπει να δηλώνονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
8.       Θεσπίζεται επίσης διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής.
Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις εξασφαλίζεται η διαφάνεια και ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τους θεσμούς του.»