Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ξεκινούν τα δρομολόγια του τραμ στον Πειραιά



            Τον Ιανουάριο του 2019 κλείνουν 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση των γραμμών του ΤΡΑΜ από το ΣΕΦ στον Πειραιά, με την ανάδοχο εταιρία. Μετά από μακρόχρονη ταλαιπωρία για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, χωρίς επιβάτες, ώστε να ελεγχθεί η επιτυχία της κατασκευής και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 θα έχουμε τα τακτικά δρομολόγια.


            Η βουλεύτρια Α Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη είχε φέρει στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση τα ποικίλα προβλήματα που δημιούργησε η καθυστέρηση των έργων στην καθημερινότητα των κατοίκων και του εμπορικού κόσμου της πόλης. Στην απάντησή του ο Υπουργός είχε αναφερθεί στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου, το οποίο είχε χαρακτηρίσει ένα έργο πολύπλοκο που αναπτύσσεται στο σύνολό του μέσα στον πυκνοδομημένο ιστό της πόλης. Υπήρχαν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς με ιδιαίτερη σημασία, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία επέβλεπε όλη τη διάρκεια του έργου, όπου είχαμε και αρχαιολογικά ευρήματα υψηλής αξίας. Τα έργο χρειάστηκε τη γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είχαμε επίσης τη μετακίνηση δικτύων κοινής ωφέλειας, καθώς και παρεμβάσεις που οφείλαμε να σεβαστούμε και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο του Πειραιά.

            Μετά από 40 χρόνια θα ξαναδούμε το τραμ να κυκλοφορεί στον Πειραιά. Η πολυαναμενόμενη λειτουργία του θα αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά και το αστικό μικροκλίμα της, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων σε πολύ σημαντικό αριθμό, ενώ σε συνδυασμό με τον ΗΣΑΠ, το μετρό και τον προαστιακό θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο.