Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη



Πολίτες της Θεσσαλονίκης γεια σας,

Η Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ, δίνει σήμερα μια καίρια απάντηση, είναι γιορτή αλλά είναι ταυτόχρονα και μήνυμα, ένα μήνυμα απέναντι σε όλους όσους είχαν προσπαθήσει το προηγούμενο καιρό να πας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι μια πόλη πνιγμένη στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και στην πατριδοκαπηλία.


Η παρουσία σας όμως εδώ δίνει το μήνυμα της αντίστασης, το μήνυμα της ελευθερίας, το μήνυμα της δημοκρατίας. 

Γιατί σε τούτο τον τόπο δεν πέρασε ποτέ, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η πατριδοκαπηλία. Και δεν θα περάσουν ούτε σήμερα
  
Και η Θεσσαλονίκη της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, η Θεσσαλονίκη της αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών παραδόσεων και των πολιτισμών δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Δε θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Δε θα επιτρέψουμε, και αυτό είναι το μήνυμα που όλοι μαζί στέλνουμε, στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν τους υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες. Ως εδώ λοιπόν. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης.

Έβαλαν τη χώρα μας στη περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας. Εμείς την απελευθερώσαμε. Καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων. Εμείς την ανακτήσαμε. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων. Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να γυρίσει τον τόπο ξανά πίσω στις μαύρες και σκοτεινές εποχές του διχασμού.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Πριν από τρεις μήνες βρέθηκα πάλι μαζί σας στη ΔΕΘ όχι για να εξαγγείλω αλλά για να δεσμευθώ, στα πρώτα μέτρα ανάσας και κοινωνικής προστασίας μετά την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων. Πολλοί αμφισβήτησαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα γίνουν πράξη. Σήμερα βέβαια κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας τα θετικά μέτρα που φέρνουμε κάδε εβδομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη μνημονιακή θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας. Γιατί σήμερα όλοι το βλέπουν αυτό και όλοι το αισθάνονται, σήμερα αναπνέουμε πια και χαράσσουμε ελεύθερα τη δική μας διαδρομή προς τη δίκαιη ανάπτυξη.

Θέλω όμως σήμερα εδώ να σας υπενθυμίσω απ’ τα σαράντα κύματα που περάσαμε για να φτάσουμε εδώ.  Δεν είναι αυτονόητο, αλλά ούτε και δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ό,τι πετύχαμε. Διανύσαμε ένα δρόμο δύσβατο, γεμάτο, παγίδες, πιέσεις, ακόμα και εκβιασμούς. Αναλάβαμε όμως μια ρητή δέσμευση στις τελευταίες εκλογές.
Φίλες και φίλοι, πολίτες της Θεσσαλονίκης, αυτή είναι η απτή απόδειξη ότι μόνο σε μια δημοκρατική συγκέντρωση, μιας δημοκρατικής δύναμης μπορούν να έχουν το θάρρος να έρθουν κάποιοι με διαφορετική άποψη. Πείτε μου εσείς, που αλλού θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Στις συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς, του μίσους και της μισαλλοδοξίας; Ναι, εδώ μπορούν να έρθουν γιατί ξέρουν ότι εδώ είμαστε δημοκράτες, είμαστε με το δημοκρατικό διάλογο, με την αντιπαράθεση των απόψεων. Αλλά γνωρίζουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας, εδώ χτυπάει η καρδιά του ζωντανού και του ειλικρινούς διαλόγου. Όμως, γνωρίζουν επίσης πολλοί, ότι θα επιχειρήσουν μέσα από αυτή τη γραφική αναπαράσταση του δήθεν κινήματος αντίθεσης, να δημιουργήσουν πλαστές εντυπώσεις. Δεν θα τα καταφέρουν.
Έλεγα όμως ότι αναλάβαμε τη βαριά και δύσκολη αυτή αποστολή να βγάλουμε τη χώρα από την σκληρή επιτροπεία,  να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία από το χείλος της χρεοκοπίας, αλλά ταυτόχρονα, τη βαριά αυτή ευθύνη, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να σταματήσουμε τη κοινωνική λεηλασία, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, να μοιράσουμε δίκαια τα βάρη και να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη ξανά πίσω στο τόπο μας.
Τη δικαιοσύνη στις εργασιακές σχέσεις.
Τη δικαιοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Τη δικαιοσύνη απέναντι στα συστήματά της διαπλοκής και σε όσους λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο.

Και αν σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας πίσω τη δικαιοσύνη.
Ήταν πολλοί αυτοί που είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Πολλοί πίστεψαν ότι θα είμαστε μια σύντομη παρένθεση. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Άλλοι διακήρυσσαν, ότι επειδή δεν έχουμε πείρα διακυβέρνησης, διότι δεν προερχόμαστε από πολιτικά τζάκια, είναι προδιαγεγραμμένο να αποτύχουμε. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος.
Όλοι τους έκαναν λάθος. Έκαναν λάθος γιατί δεν πίστευαν ότι θα αντέχαμε. Έκαναν λάθος γιατί εμείς δεν εγκαταλείψαμε τη μάχη στα δύσκολα. Δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα  μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους.
Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά και με τις ζωντανές κοινωνικές ομάδες αυτού του τόπου, που αντιστέκεται και αγωνίζεται για μια καλύτερη Ελλάδα, και δεν θα γυρίσουμε πίσω. Πιστέψτε με. Θα ακουστεί καλά, εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τις Βρυξέλες, όπως λέει το σύνθημά σας.
Το τέλος, όμως, των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Εμείς, εσείς, ο λαός με τις θυσίες του, έφερε τον Αύγουστο του 2018. Και αν δεν προχωρούσαμε στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, τότε ο Αύγουστος του ’18, θα γινόταν μια θλιβερή επανάληψη του 2011, του 2012 και του 14. Τότε που δήθεν τελείωνε το μνημόνιο, αλλά στο συρτάρι ήταν ήδη υπογεγραμμένο το επόμενο.
Μας λένε, λοιπόν, οι αντίπαλοί μας, τώρα που δε τους παίρνει πια να μιλάνε για τέταρτο μνημόνιο, ότι δε κυβερνάμε μόνο τις τελευταίες 110 μέρες, μετά τα μνημόνια, αλλά κυβερνήσαμε και πριν.
Πράγματι, είναι αλήθεια. Κυβερνάμε από το 2015 και αυτή είναι η αιτία που ζούμε την έξοδο από τα μνημόνια, τις τελευταίες μέρες. Αν κυβερνάγανε αυτοί, σήμερα θα είμαστε ακόμα μέσα και δε θα είχαμε καμιά προοπτική να βγούμε.
Γιατί η έξοδος από τα μνημόνια απεδείχθη ότι δεν είναι μια στιγμή. Είναι μια μακρά πορεία παρεμβάσεων, ακόμα και μέσα στο πιο ασφυκτικό πλαίσιο, όπως αυτό που ζήσαμε τις πρώτες στιγμές και τα πρώτα τρία χρόνια. Και εμείς, μέσα στην δύσκολη τριετία, ήμασταν αυτοί που αναλάβαμε την ευθύνη και προχωρήσαμε:
- Στη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της καθολικής πρόσβασης για 1,5 εκ ανασφάλιστους συμπολίτες μας  στη Δημόσια Υγεία.
- Στη στήριξη των δημόσιων σχολείων.
- Στη μείωση της υπέρογκης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων.
- Στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος,
-Στην απόδοση της υπεραπόδοσης της οικονομίας, στους ασθενέστερους πολίτες με την εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης το 2016 και το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι και φέτος. 
Είμαστε εμείς που προχωρήσαμε και στη μετωπική σύγκρουση με το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και μαύρης εργασίας, αλλά και σε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για την άρση των διακρίσεων απέναντι σε πολίτες μας με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη καταγωγή. Και ξέρετε, είμαστε ακόμη περισσότερο περήφανοι που όλα αυτά τα πετύχαμε σε περίοδο μνημονίου. Και ακόμη πιο περήφανοι που μαζί με όλα αυτά καταφέραμε και να ανοίξουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς του παλιού πολιτικού συστήματος.
Και είναι πλέον κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, πλέον είναι όλα στο φως:
- Το πάρτι στην Υγεία, οι μίζες και τα δωράκια μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς.
- Οι διαδρομές του χρήματος ανάμεσα σε τράπεζες, στα ΜΜΕ και τα κόμματα.
- Η φούσκα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανεικών κι αγύριστων των παλιών κομμάτων εξουσίας.
- Ο κρυμμένος πλούτος στην Ελβετία και αλλού, διαφόρων μεγάλων φοροφυγάδων.
Για αυτό, άλλωστε, καταφέραμε να βγάλουμε την οικονομία από τα ελλείμματα. Για αυτό και καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Για αυτό και τώρα, εμείς πετυχαίνουμε, εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος και αλλάζουμε την Ελλάδα.
Τον περασμένο Σεπτέμβρη, πολίτες της Θεσσαλονίκης, από το βήμα της ΔΕΘ, δεσμεύτηκα, και σήμερα, πάλι από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, είμαι σε θέση να σας πω ότι οι δεσμεύσεις αυτές τηρούνται ήδη στο ακέραιο. Έχουν ήδη νομοθετηθεί:
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Η στήριξη των νέων, με την επιδότηση κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών τους εισφορών
- Η αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη 3200 υπαλλήλων
- Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία.
Όλα αυτά ήταν δίκαια και έγιναν πράξη. Όμως, προστέθηκαν κι άλλα από αυτά που σας είχα πει τρεις μήνες πριν. Προχθές, στο κοινοβούλιο ψηφίσαμε την κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019, που αφορά 1,4 εκατομμύρια συμπολίτες. Ταυτόχρονα, προχωράμε στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου με βάση τον οποίο θα δούνε από 1/01/2019 αύξηση στις συντάξεις τους 620.000 συνταξιούχοι.
Προχωρήσαμε στη καταβολή, των αναδρομικών, που ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στους ένστολους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο. Και φυσικά, στην απόδοση και φέτος κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες .
Έτσι λοιπόν, είναι δικές μας πρώτες εκατό ημέρες, οι δικές σας πρώτες εκατό ημέρες, οι πρώτες εκατό ημέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τώρα που όλοι δείχνουμε τις προθέσεις μας και τις διαθέσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Το πραγματικό μας πρόσωπο. Και εμείς αλλά και οι άλλοι. Οι απέναντι.
Σήμερα όμως, φίλες και φίλοι, η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, είναι πια όρθια.
Έρχομαι κατευθείαν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ποιο ήταν το κλίμα εκεί τρεισήμισι χρόνια πριν αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα. Και ποιο είναι το κλίμα σήμερα, που σήμερα αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα που πάλεψε, η Ελλάδα που αγωνίστηκε, η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, είναι όρθια με υγιή δημοσιονομικά, με την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, με την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και με την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα.
Αντίθετα, οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν.
Και θέλω σήμερα να απευθύνω το ερώτημα: Ποιος δικαιώνεται τρία χρόνια μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015; Οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους ή αυτοί που τους κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά;
Η ιστορία, ξέρετε, έγραψε και δεν ξεγράφει. Και είναι αλήθεια αυτό που είχε πει κάποτε ο Αλτουσέρ,  ότι, η ιστορία διαρκεί πολύ. Τίποτα λοιπόν δεν πήγε χαμένο. Καμία μάχη, κανένας αγώνας, καμία θυσία δεν πήγε χαμένη. Δεν πήγε χαμένη η έκφραση της συλλογικής αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού που συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο, το καλοκαίρι του 2015.
Γιατί, θέλω αυτό να σας το πω και να το κρατήσετε καλά μέσα στο μυαλό σας. Εμείς δεν αλλάξαμε ποτέ στρατηγική. Δεν ερωτευτήκαμε ποτέ το μνημόνιο και τις επιταγές του. Δεν κάναμε ποτέ το μνημόνιο, δικό μας πολιτικό πρόγραμμα. Εμείς, αντιθέτως, εργαστήκαμε για να κάνουμε τα μνημόνια οριστικά παρελθόν για τον τόπο και τον λαό μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι παρεμβάσεις μας τις τελευταίες ημέρες, τις πρώτες ημέρες της ανάσας και της ελευθερίας, βρίσκονται στον αντίποδα της λογικής της λιτότητας των μνημονίων. Αυτό είναι λοιπόν το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα. Είναι προοδευτικό, είναι αριστερό, είναι κοινωνικό, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ριζοσπαστικές τομές. Για μια Ελλάδα ασφαλή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική.
Το δικό μας όραμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και την αλλάζουμε ήδη, σε όλα τα επίπεδα.
Με τις διαρκείς παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης
Την ελάφρυνση των βαρών.
Την προστασία της εργασίας.
Την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
Με την εφαρμογή ενός επεξεργασμένου σχεδίου για τη δίκαιη ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της παραγωγής
Την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
Την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που ήδη βρίσκονται σε υψηλό δεκαετίας
Την επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες
Με τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, τις μεγάλες θεσμικές τομές.
Την επίλυση της χρόνιας εκκρεμότητας που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου για τη μισθοδοσία του κλήρου.
Αλλά και με την Συνταγματική μεταρρύθμιση.
Την απλή αναλογική
Την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών
Την κατάργηση του άθλιου νόμου περί ευθύνης Υπουργών
Την προστασία των δημοσίων αγαθών.
Και φυσικά, με τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα. Και θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο. Διότι η Ελλάδα, στα χρόνια της κρίση,ς έχασε τη μεγάλο μέρος της δυναμικής της στο διεθνές στερέωμα. Μετατράπηκε σε κομπάρσο των εξελίξεων. Η χώρα, μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκώς εντεινόμενης αστάθειας, φάνηκε αδύναμη να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική.
Στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα. Αντιμετώπισαν την τουρκική προκλητικότητα, με λεονταρισμούς. Χωρίς σχέδιο, χωρίς διεθνείς συμμαχίες, παρά μόνο με κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν ανέλαβαν την παραμικρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την προσφυγική κρίση που ήταν επί θύρας. Υποβάθμισαν την παρουσία και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή. Την στιγμή, μάλιστα, που άλλες χώρες, εκμεταλλεύτηκαν την παντελή απουσία της Ελλάδας προκειμένου να διευρύνουν την επιρροή τους.
Αυτή την κατάσταση λοιπόν, οφείλαμε να την αντιστρέψουμε. Και το κάναμε. Μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Αναβαθμίσαμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις.
Η Ελλάδα δεν αναζήτησε προστάτες, αλλά εταίρους. Αναπτύξαμε τη συνεργασία μέσω πολυμερών σχημάτων με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσογείου, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τους ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο.
Μέσα σε τρία χρόνια, η κάποτε περίκλειστη Ελλάδα έγινε ο πρωταγωνιστής μιας νέας εποχής φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή. Με αποτέλεσμα, στρατηγικής σημασίας οφέλη στις υποδομές, την ενέργεια, την ασφάλεια, τον πολιτισμό.
Δε χωρά αμφιβολία όμως, ότι το επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική, είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Και αναφέρομαι στο Μακεδονικό. Εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί, και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους. Εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος ων Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας.
Πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και όλοι όσοι μας βλέπετε σήμερα από τους δέκτες των τηλεοράσεών σας.
Μακεδόνισσες και Μακεδόνες, η ώρα της εθνικής λογικής, και της εθνικής ευαισθησίας είναι εδώ και τώρα.
Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.
Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό, ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία. Ονομασία που κατοχυρώνεται και μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης, γιατί πλέον θα έχει και νέα συνταγματική ονομασία.
Μας λένε κάποιοι καλοπροαίρετοι, όχι αυτοί οι στημένοι, οι γραφικοί που ντύνονται Μεγαλέξανδροι και κρατάνε τις ασπίδες, μας λένε κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν ευαισθησίες, και απευθύνομαι και σε αυτούς και τους καλώ σε έναν διάλογο ουσιαστικό, μας λένε καλοπροαίρετα: μα γιατί επιλέξατε να ανοίξετε αυτό το ζήτημα τώρα;
Η απάντηση για μας είναι απλή. Δεν ανοίξαμε εμείς το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες. Σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή. Και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει. Εμείς είχαμε απλά το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα. Και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό.
Γιατί για μας, φίλες και φίλοι, πατριωτισμός είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας, της πατρίδας του διπλανού σου. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι’ αυτή. Όχι να μισείς τις άλλες πατρίδες.
Και θέλω να το κάνω ακόμη πιο σαφές:
Όλοι εμείς, η Αριστερά, οι προοδευτικοί πολίτες, η μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη του τόπου, σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας, και με όλες της τις εκφράσεις, απέδειξε την αγάπη της για την πατρίδα.
Με αγώνες και με θυσίες. Όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα.
Με αίμα και στη πρώτη γραμμή του μετώπου για την πατρίδα και τη λευτεριά. Όχι δίπλα στον κατακτητή και στις κυβερνήσεις του.
Θα το πω λοιπόν σήμερα, για να το ακούσουν καλά και αυτοί που νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να ξετρυπώσουν από τον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, αλλά και διάφοροι άλλοι ανόητοι, που τους συμμερίζονται προκειμένου να ψαρέψουν στα θολά εκλογικά νερά της ακροδεξιάς.
Δεν πουλάει η Αριστερά τη Μακεδονία.
Σώζει η αριστερά την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της  Μακεδονίας. Αυτό κάνει η Αριστερά με τη συμφωνία των Πρεσπών.


Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη δική μας παράταξη.  Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους.
Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα με την έγνοια εκείνη που σε κάνει να δεις καθαρά ότι το συμφέρον της δικής σου χώρας απαιτεί τη συνεργασία και τη φίλια με τον γείτονα.
Γιατί ναι, πατριωτισμός είναι να είσαι περήφανος για τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου σου.
Και να αντλείς αυτοπεποίθηση από την πλούσια κληρονομιά, ιδιαίτερα μιας χώρας σαν τη δική μας που γέννησε τη Δημοκρατία.
Μιας χώρας που ενέπνευσε και εμπνέει την κλασσική και τη σύγχρονη κριτική σκέψη και διαχρονικά αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό.
Αυτό είναι πατριωτισμός. Να έχεις αυτοπεποίθηση για τη χώρα σου
Όχι να είσαι φοβικός και περίκλειστος και να  υψώνεις τείχη  και να παίρνεις ασπίδες απέναντι σε μια μικρή γειτονική χώρα
Όχι να αναζητάς συνωμοσίες και αόρατους εχθρούς,
Να κυνηγάς μάγισσες, να κερδοσκοπείς με τα πατριωτικά αισθήματα των άλλων.

Πατριωτισμός είναι επίσης να γνωρίζεις και να τιμάς την ιστορία αυτών που έπεσαν,  έπεσαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, με τη σημαία στο χέρι.
Με τη γαλανόλευκη που ανέμιζε στα χωριά και τις πόλεις της Ελεύθερης Ελλάδας του ΕΑΜ, που έδιωξε τον κατακτητή.
Πριν τον εμφύλιο πόλεμο

Τη γαλανόλευκη που τύλιγε στις πλάτες του ο Γρηγόρης Λαμπράκης, οργώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.
Πριν πέσει νεκρός από τους Γκοτζαμάνηδες, λίγο παραδίπλα απ΄ αυτήν εδώ την αίθουσα.
Τη γαλανόλευκη που σήκωσαν ψηλά στην πύλη του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της αντιδικτατορικής πάλης.
Πριν βαφτεί με το αίμα τους, όταν γκρέμιζε την πύλη το τανκ.

Πατριωτισμός είναι να μην σωπαίνεις, απέναντι στο τέρας, την απειλή του φασισμού.
Να σηκώνεις ανάστημα απέναντι σε αυτούς που ντροπιάζουν τη σημαία, κρατώντας τη με χέρια βουτηγμένα στο αίμα των αθώων και των αδυνάμων.
Απέναντι σε αυτούς που στο ένα χέρι κραδαίνουν τον ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο έχουν πάνω στο δέρμα τους τον αγκυλωτό σταυρό.

Πατριωτισμός, όμως, πολίτες της Θεσσαλονίκης, είναι να είσαι Θεσσαλονικιός, πολίτης αυτής της πόλης, και να απαντάς στους φασίστες που σκορπίζουν το μίσος και το διχασμό στην πόλη, με τα ονόματα των 147 σφαγιασθέντων από το Σούμπερτ και τους ταγματασφαλίτες, στον Χορτιάτη το 1944. Να τους απαντάς με τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου που γέννησε η εικόνα της μάνας που θρηνεί πάνω από το δολοφονημένο γιό της, το Μάη του ’36, πάλι λίγα μέτρα μακριά από δω που είμαστε εμείς σήμερα.
Να τους απαντάς με την πρώτη σκηνή στο εργοστάσιο –θυμάστε- από τις «Μέρες του ’36», της ταινίας του Αγγελόπουλου.
Να τους απαντάς με τη μνήμη, την ιστορία, τα πεπραγμένα των αγώνων του λαού αυτής της πόλης, συτής της περήφανης πόλης της Θεσσαλονίκης, της πόλης των δημοκρατικών αγώνων.
Πατριωτισμός, τέλος, είναι να μην ξεχνάς την σύγχρονη ιστορία του τόπου σου, να μην ξεχνάς την Κύπρο και αυτούς που την πρόδωσαν.
Εθνικόφρονες δήλωναν και αυτοί τότε. Αυτοί που έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο και τη γέμισαν με φυλακές και τόπους μαρτυρίου, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της πατρίδας.
Αυτοί, φίλες και φίλοι,  και οι απόγονοι τους είναι που σήμερα φωνάζουν το σύνθημα «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».
Τελικά όμως ο πραγματικός  εχθρός όλων αυτών δεν είναι η Αριστερά. Είναι η ίδια η Δημοκρατία. Γι αυτό και φωνάζουν αυτό το σύνθημα.
Είναι λοιπόν χρέος, χρέος δικό μας, χρέος κάθε Έλληνα δημοκράτη, να βάλει φραγμό στην ανάδυση της ακροδεξιάς και του φασισμού και εδώ στην πατρίδας μας.
Τα βλέπουμε αυτά να συμβαίνουν σε άλλες χώρες, αλλά η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό κι είναι αδιανόητο να συμβαίνει και στην πατρίδα μας.
Θα έλεγα λοιπόν ότι δεν είναι χρέος της αριστεράς. Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων.
Η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της το πράττει αυτό το χρέος.
Δεν μπορεί όμως κάποιος να περιμένει πολλά από τις χρεοκοπημένες δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη;Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς; Τον παρακολουθεί όμως καθημερινά όλη η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη να μετατρέπει, με τις ευλογίες  βεβαίως Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, μια ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, σε  ένα κόμμα κακέκτυπο του ΛΑ.Ο.Σ.

Τον ακούει όλη η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη να αναπαράγει αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί δήθεν προδοσίας και συναλλαγής.
Τον ακούει με δυο λόγια, γιατί αυτό κάνει στο τέλος της ημέρας,  να ξεπλένει την Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις. Διότι μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί συνδικαλιστές – εκπαιδευτικούς υποτίθεται – της ΝΔ να βγάζουν ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεταξική φάλαγγα. Έτσι, που να αποθρασύνεται και ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής, ο Μιχαλολιάκος, και να απευθύνει δημόσια έκκληση πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας της Χρυσής Αυγής με τη ΝΔ.
Είναι προφανές, ότι η ΝΔ έχει χάσει το αφήγημά της, έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της,  βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Μάλλον θα έλεγα βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση, διότι δεν ήρθε ούτε ο κόφτης, δεν ήρθαν οι καταστροφές που προανήγγειλαν, δεν ήρθε το 4ο μνημόνιο. Δεν ήρθε η περικοπή των συντάξεων. Και τελικά, τι τους έμεινε;
Τους έχει απομείνει τελικά η ρητορική του διχασμού  του λαού μας ανάμεσα στους εθνικόφρονες από τη μια και προδότες από την άλλη.
Αλλά αλήθεια, για δείτε κάτι εθνικόφρονες… Που στο εσωτερικό διαδηλώνουν με πάθος κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό, αλλά στο εξωτερικό δηλώνουν υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Για κοιτάξτε κάτι εθνικόφρονες, που ο αρχηγός τους ήταν αυτός που περιόδευε στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, μπας και του δώσει κάποιος διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις θα κοπούν. Και που σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης είτε έλεγε, βάστα Σόιμπλε, είτε βάστα ΔΝΤ.
‘Όμως τους ξέρουμε χρόνια αυτούς τους εθνικόφρονες. Πάντα έτσι ήταν. Δεν θα αλλάξουν ποτέ. Και τους γνωρίζει πολύ καλά και ο ελληνικός λαός, χρόνια τώρα. Και για τον λόγο αυτό, δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι τους.
Εμείς, όμως, έχουμε χρέος και θα το πράξουμε. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριεύσει την πατρίδα μας αυτός ο διχασμός.
Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε το λαό μας, να ενώσουμε δυνάμεις  μπροστά στην προοπτική της νέας  εποχής που ανοίγεται για την πατρίδα μας.
Και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.
Ούτε τη Μακεδονία, ούτε τη Θεσσαλονίκη θα αφήσουμε. Και μάλιστα εν όψει και των νέων αγώνων που έχουμε μπροστά μας, των αυτοδιοικητικών αγώνων, δεν θα αφήσουμε τη Θεσσαλονίκη να πέσει στα ξανά στα χέρια των λογής Παπαγεωργόπουλων και  Ψωμιάδηδων.
Η Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά. Και θα φύγει μπροστά με μια νέα γενιά στελεχών, με μια νέα γενιά στο τιμόνι της πόλης.

Η Κατερίνα η Νοτοπούλου μπορεί να παίξει εδώ στη Θεσσαλονίκη αυτόν τον ρόλο. Να μπει μπροστά η νέα γενιά. Να αφήσουμε πίσω το παλιό. Θα κοιτάξουμε μπροστά για τη Θεσσαλονίκη της νέας εποχής. Που θα απευθύνεται στους νέους αγώνες, στις νέες διεκδικήσεις, στις νέες και τους νέους αυτής της πόλης που σίγουρα δεν μπορούν να κερδηθούν από τα φολκλόρ των αναπαραστάσεων των μακεδονομάχων.
Αυτή τη μάχη είμαι βέβαιος ότι θα τη δώσουμε κι ότι θα την κερδίσουμε.
Γιατί δεν μπορεί αυτή η πόλη να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει.
Αλλά ούτε η Ελλάδα, φίλες και φίλοι,  θα γυρίσει πίσω.
Και το αισθάνεστε όλοι σας καθημερινά. Το βλέπετε, το νιώθετε, συζητώντας γύρω σας, μέσα στην κοινωνία, μέσα στους κοινωνικούς χώρους, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις πλατείες και τις γειτονιές, παντού βλέπετε ότι το κλίμα έχει αλλάξει.
Παντού βλέπετε ότι αυτή η προπαγάνδα η φοβερή, που είχαν στήσει όλο το προηγούμενο διάστημα για να αποδείξουν ότι πρέπει να γυρίσει και να παλινορθωθεί το παλιό πολιτικό σύστημα, είναι μια προπαγάνδα που δεν πιάνει.
Γιατί είναι φανερό σε όλους ότι απέναντι στους πολίτες πολύ σύντομα, το φθινόπωρο, τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη του ΄19 θα υπάρχουν δυο στρατηγικές και δύο πολιτικά σχέδια
Και ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και από την αέναη ύφεση.  Και στο σχέδιο αυτών από την άλλη που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια.
Εμείς, από τη μια, είμαστε αυτοί που με την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα διασφαλίζει τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς όμως να θέτει  σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.
Και η ΝΔ, από την άλλη, με ένα σκληρά ταξικό σχέδιο υπέρ της ολιγαρχίας, που θα γονατίσει τη μεσαία τάξη και θα καταδικάσει την ελληνική κοινωνία σε αέναη φτώχεια.
Εμείς, με ένα πολιτικό πρόγραμμα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Και η ΝΔ, με μοναδική αρχή την παλινόρθωση της εξουσίας των διαπλεκόμενων ελίτ.
Εμείς, με την προστασία της εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις.
Και η ΝΔ, με το βάθεμα της εργασιακής απορρύθμισης, την καθήλωση των μισθών, τη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα απέναντι στους νέους εργαζόμενους.
Και ξέρετε, όσο θα πλησιάζουμε σ΄ αυτή την αντιπαράθεση των σχεδίων για την επόμενη μέρα, μην έχετε καμία αγωνία για το τι θα κρίνει την έκβαση την τελική.
Να έχετε πλήρη εμπιστοσύνη στο κοινωνικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.
Όσο θα παρουσιάζονται τα προγράμματα, οι θέσεις και οι απόψεις των δύο πλευρών, τόσο θα διαμορφώνεται μια προοπτική διαφορετική για τον τόπο.
Διότι από τη μια εμείς θα παλεύουμε και θα ανοίγουμε δρόμο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, για τη δικαιοσύνη με το βλέμμα μας στις επόμενες γενιές.
Και από την άλλη θα μας παρουσιάζουν το  ασφαλιστικό σχέδιο Πινοσέτ, τη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης.
Εμείς, με τις μεγάλες θεσμικές τομές για τη θωράκιση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Και η ΝΔ, με την αποστροφή  σε οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή διευρύνει τα όρια  συμμετοχής και ελέγχου του λαού στις αποφάσεις.

Εμείς, με το διάλογο και τον αλληλοσεβασμό, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους.
Και η ΝΔ, με την οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό.

Εμείς, με την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Και η ΝΔ, με την προσκόλληση στον εθνικισμό, τα φοβικά σύνδρομα, τη στρατηγική της διεθνούς απομόνωσης.

Εμείς, με την συμφωνία των Πρεσπών, για να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει όμως έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων.

Και η ΝΔ, χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο.
Και με παντελή άγνοια των ιστορικών κινδύνων που επιφυλάσσει η παράταση μιας χρόνιας εκκρεμότητας στα βόρεια σύνορα μας.
Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αυτά τα οκτώ χρόνια πέρασαν πολλά, έμαθαν πολλά,  τώρα πια γνωρίζουν
Γνωρίζουν και δεν γυρίζουν πίσω.
Μαζί λοιπόν εμείς σήμερα γυρίζουμε σελίδα,
Προχωράμε μπροστά
Αλλάζουμε την Ελλάδα.

Και εδώ σήμερα εσείς δώσατε μήνυμα αντίστασης, δώσατε μήνυμα ανάκαμψης.
Θα βγούμε από αύριο στους δρόμους της πόλης, σε όλη την Μακεδονία, να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό τι είναι από τη μια πατριωτισμός και τι είναι από την άλλη πατριδοκαπηλία.
Και είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε.
Είμαστε περήφανοι που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια,
Είμαστε περήφανοι που φέρνουμε την ειρήνη, τη συνεργασία στη γειτονιά μας και τα Βαλκάνια,
Είμαστε περήφανοι για τις Πρέσπες,
Είμαστε περήφανοι που τείνουμε το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας απέναντι στον εθνικισμό.
Είμαστε περήφανοι που ανοίγουμε το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης μιας πόλης, που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων με την πλάτη γυρισμένη στους γείτονές της
Και είναι πράγματι ευτυχής η συγκυρία που μπορούμε το επόμενο διάστημα να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε στον κόσμο.
Ξέρετε, η προοπτική που έχουμε μπροστά μας είναι μια δύσκολη προοπτική, αλλά είναι ελπιδοφόρα προοπτική,
Κι εγώ είμαι δυο φορές περήφανος, όχι μόνο για ό,τι καταφέραμε, αλλά και γιατί το καταφέραμε χωρίς να χάσουμε τις αξίες μας, το όραμά μας, τον προσανατολισμό μας.
‘Ήμασταν και είμαστε η δύναμη εκείνη που εμπνέεται από τους μεγάλους αγώνες και τις παραδόσεις του λαού μας.
Ήμασταν και είμαστε πάντα τοποθετημένοι στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Γι αυτό και νά΄στε σίγουροι, θα νικήσουμε.
Το μήνυμα το δώσατε σήμερα εσείς.
Θα νικήσουμε
Νά’ στε καλά
Καλή δύναμη, Καλούς αγώνες, Το κεφάλι ψηλά.