Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη της Ελένης Σταματάκη στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη (Αυγή)

Συνέντευξη της Ελένης Σταματάκη στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη (Αυγή)
«Το σημαντικότερο και το πιο δύσκολο είναι να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα αλληλεγγύης, σεβασμού και αρμονικής συνύπαρξης στην κοινωνία» τονίζει η Ελένη Σταματάκη στην «Αυγή» αναφερόμενη στο τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των γυναικοκτονιών. Όσον αφορά το δημογραφικό και την επιδείνωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας τα χρόνια της κρίσης, η βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των γονικών παροχών και την αύξηση των γονικών αδειών.


Ιδρυτικό μέλος του «Λιμανιού της Αγωνίας», η Ελ. Σταματάκη επισημαίνει την ανάγκη «να αλλάξει το δημαρχοκεντρικό, συγκεντρωτικό μοντέλο» και σημειώνει ότι ο Νίκος Μπελαβίλας «θα πρέπει με μια δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση να επιδιώξει να συγκρουστεί με νοοτροπίες και αντιλήψεις καλά εδραιωμένες», εκτιμώντας ότι «έχει όλες τις προϋποθέσεις» για να το κάνει. Τέλος, η Ελ. Σταματάκη τονίζει τη χρησιμότητα της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών ως «ανάχωμα» στον νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά ρητορική.

- Χθες ήταν η Ημέρα της Γυναίκας. Κατά την γνώμη σας, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των γυναικοκτονιών;

Όταν μιλάμε για αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών, μιλάμε στην πραγματικότητα για αντιμετώπιση των αιτιών που τις προκαλούν. 
Σε θεσμικό επίπεδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με εμβληματικότερη την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που είναι ένα ισχυρό εργαλείο ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ενισχύεται η νομοθεσία για εγκλήματα κατά των γυναικών, όπως είναι ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, το stalking, τα εγκλήματα τιμής κλπ. 
Έχει ανοίξει το ζήτημα για την αλλαγή του ποινικού κώδικα, ώστε ο βιασμός να ορίζεται με βάση τη μη συναίνεση και όχι τη χρήση βίας. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης στην αστυνομία, αλλά και στους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε ο νόμος να εφαρμόζεται και να λειτουργεί προστατευτικά για τα θύματα. 
Το σημαντικότερο όμως και το πιο δύσκολο είναι να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα αλληλεγγύης, σεβασμού και αρμονικής συνύπαρξης στην κοινωνία. Σε αυτό παίζει ρόλο η εκπαίδευση αλλά είναι και συνολικότερο ζήτημα οργάνωσης της κοινωνίας σε μη πατριαρχικά πρότυπα. Υπάρχουν τα ιστορικά αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος, για ίσα δικαιώματα στην πολιτική ζωή, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, αλλά ο φεμινισμός είναι ένα γενικότερο δημοκρατικό κίνημα, που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας. 
   
- Με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή για το δημογραφικό, ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν για να προστατευτούν τα εργατικά δικαιώματα των γυναικών, αλλά κι η μητρότητα στον χώρο της εργασίας;

Είναι σημαντικό η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος να τίθενται από τη σκοπιά της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους νέους γονείς. 
Τα χρόνια της κρίσης, επιδείνωσαν τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες ήταν πιο ευάλωτες εξαιτίας των έμφυλων διακρίσεων, που είναι πιο έντονες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επωμιστούν οι γυναίκες μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας. 
Με μια σειρά νομοθετικών μέτρων, με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και κυρίως με μέτρα για την στήριξη των παιδιών προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις γονικές παροχές, να αυξήσουμε τις γονικές άδειες, ώστε να δίνονται περισσότερες δυνατότητες εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. 

- Ποια είναι η θέση σας για το προοδευτικό μέτωπο που πρότεινε ο πρωθυπουργός ενόψει των ευρωεκλογών; Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών αυτών και γιατί πρέπει να στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες;

Πιστεύω ότι η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων είναι χρήσιμη σήμερα για να αποτελέσει ανάχωμα στην ολοκλήρωση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και για να αποδυναμωθεί η ακροδεξιά ρητορική, που υιοθετούν όλο και συχνότερα πλέον τα συντηρητικά κόμματα, με τα οποία συνδιαλέγεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό συνεπάγεται ότι, αναγνωρίζοντας τις διαφορές μας, πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται. 
Οι ερχόμενες Ευρωεκλογές φτάνουν ως τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου με αλληλεγγύη, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει μάχες και έχει καταφέρει να έχει την αναγνώριση και την στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, με τη μάχη ενάντια στη νομοτέλεια των μνημονιακών πολιτικών, με τη στάση του στο προσφυγικό και με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

- Ως ιδρυτικό μέλος του «Λιμανιού της Αγωνίας», πώς βλέπετε τον προεκλογικό αγώνα για τον δήμο Πειραιά; Πού πρέπει να επικεντρωθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα;

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με σπουδαία φυσική ομορφιά αλλά και πολλά προβλήματα, που οφείλονται σε κακοδιαχείριση, εγκατάλειψη, έλλειψη σχεδιασμού και οράματος. Σήμερα είναι ανάγκη να αλλάξει το δημαρχοκεντρικό, συγκεντρωτικό μοντέλο με βάση το οποίο λειτούργησαν όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. 
Σε αυτό το περιβάλλον ο Νίκος Μπελαβίλας θα πρέπει με μια δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση να επιδιώξει να απαλείψει αυτά τα φαινόμενα, να συγκρουστεί με νοοτροπίες και αντιλήψεις καλά εδραιωμένες. 
Η υποψηφιότητα του Νίκου επικεντρώνεται στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Στην προεκλογική του καμπάνια, έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα μεγάλα θέματα με συγκεκριμένες προτάσεις, για τις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό, τις υποδομές για τον μαζικό αθλητισμό, για τους ελεύθερους χώρους και τις χρήσεις γης, για περισσότερες δουλειές, με εργασιακά δικαιώματα για τους πολίτες, ανάπτυξη για τους επαγγελματίες της πόλης, τις μικρές επιχειρήσεις. Θέλουμε οι πολίτες να έχουν λόγο για όλα αυτά. Ζητήματα δηλαδή που όλες οι δημοτικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει, άλλα ως απλή υποχρέωση και διεκπεραίωση, άλλα με στρεβλό τρόπο, μερικά δε καθόλου. 
Δεν είναι επομένως ένα ή δυο τα θέματα που πρέπει να ανοίξει αλλά περισσότερα. Το ξέρει και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να το κάνει με σωστό τρόπο.


Συνέντευξη της Ελένης Σταματάκη με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη στην Αυγή της Κυριακής, που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 09/03/2019.