Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ομιλία Ελένης Σταματάκη στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ ήταν και θα είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας. Δύο χρόνια περίπου πέρασαν  από την  11η Ιουνίου του 2013, όταν ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι της θα απολύονταν. Λίγο πριν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου διακόπηκε η εκπομπή σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα.

Αυτόματα οι οθόνες της τηλεόρασης μαύρισαν και  σίγασαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, που έφερναν την φωνή της ενημέρωσης και στο τελευταίο ακριτικό χωριό και κρατούσαν  συντροφιά στους έλληνες ανά τον κόσμο.
Το τρίτο πρόγραμμα, η ΕΡΑ Αιγαίου με την υψηλή ποιότητα των εκπομπών τους σε όλα τα επίπεδα, που μας κράτησαν συντροφιά για χρόνια, χάθηκαν από τους ραδιοφωνικές μας συχνότητες.
Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν ένα μεγάλο πλήγμα, ένα χτύπημα στην καρδιά της  δημοκρατίας για πραγματικούς, αλλά και για συμβολικούς λόγους, που έκανε το γύρο του κόσμου και οδήγησε  τη χώρα στη σφαίρα του σκοταδισμού.  
Η ΕΡΤ, ο δημόσιος φορέας ενημέρωσης, ακολουθεί την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας στις μεγάλες της στιγμές και τις  όμορφες  και τις  δύσκολες. Όμως, η Κυβέρνηση Σαμαρά, εκτός από σκληρά μέτρα λιτότητας, έφερε και νέα ήθη. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και η δημοκρατία μας βάφτηκε με μαύρο, όπως και η αξιοπρέπεια και το  μέλλον αυτού του λαού. Αυτό το μαύρο στους δέκτες ήταν και ο συμβολισμός  που σφράγισε  εκείνη την περίοδο- φίμωση, λογοκρισία, ανελευθερία, απαξίωση του ελληνικού κοινοβουλίου- αυτή ήταν η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης.
Μόνο οι δυνάμεις κατοχής με την εισβολή τους  είχαν τολμήσει με τη βία και τον εκφοβισμό να φιμώσουν τη φωνή της δημοκρατίας, της ελεύθερης πληροφόρησης και ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Όσοι /ες είχαν μνήμες από την εποχή εκείνη, αλλά και οι νεότερες γενιές, όλος ο αγωνιζόμενος για τη δημοκρατία και την ελευθερία λαός ξεχύθηκε στο δρόμο και ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης, αλλά και συμπαράστασης στους χιλιάδες απολυμένους ξεσηκώθηκε. Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν να εκπέμπουν και μόνο η επέμβαση των ΜΑΤ τους σταμάτησε.  Σε όλη την Ελλάδα τα γραφεία των τοπικών σταθμών έγιναν κέντρα αγώνα και κινητοποιήσεων.

 Ο αγώνας των εκατοντάδων απολυμένων της ΕΡΤ μέσα από την ΕΡΤ OPEN, την ΕΤ3, τις περιφερειακές ΕΡΑ, απέδειξε ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν και τη θέληση και τα προσόντα να υπηρετήσουν επάξια την ανεξάρτητη ενημέρωση και τον πολιτισμό. Με αυτόν τους τον αγώνα επί 22 μήνες οι εργαζόμενοι  απέδειξαν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση  δεν θάφτηκε και ότι η δημοκρατία αντιστέκεται στις πολιτικές της υποτέλειας.
H μαζική και συγκινητική κινητοποίηση του κόσμου, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, αλλά και το ζωντάνεμα της ιστορικής μνήμης και της πολύχρονης πορείας της ΕΡΤ, με το πολύτιμο αρχειακό της υλικό,  μας ένωσε, μας δυνάμωσε και μας  θύμισε, γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε να μας πάρουν αυτό τον τόπο και τις ζωές μας μέσα από τα χέρια.
 Έχει αξία στο σημείο αυτό να  επισημάνω ότι  η επιλογή της ΕΡΤ  ανάμεσα σε άλλους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις για την εξεύρεση των χιλιάδων απολύσεων που ζητούσε η τρόικα, δεν ήταν τυχαία, αλλά πολύ καλά σχεδιασμένη. Όμως, το σχέδιο απέτυχε  και σήμανε  την αρχή του τέλους της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
Η γραμμή της «πολιτικής σταθερότητας», σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, κατέρρευσε, γιατί   η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού έδωσε, με το μαύρισμα στις οθόνες, το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική δημοκρατία  και εξέθεσε  τη χώρα διεθνώς.
Στην  σκληρή πολιτική της λιτότητας και των  νεοφιλελευθέρων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά  προστέθηκε  μια κίνηση με βαρύ συμβολικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση απέλυσε  αδιακρίτως σχεδόν 2.500 ανθρώπους, μαζί δυστυχώς με χιλιάδες ακόμα απολύσεις που προστέθηκαν σε αυτές,  πλήττοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους και  κατάφερε να κάνει το πρωτοφανές,  να αφήσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή  χώρα, χωρίς δημόσια τηλεόραση!
Η κίνηση αυτή γύρισε μπουμερανγκ στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, καθώς δεν υπολόγισε τους κοινωνικούς δεσμούς του λαού με την ΕΡΤ. Φιμώνοντας την ΕΡΤ ήταν σαν να αφαίρεσε από τον ελληνικό λαό  το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της ανεξάρτητης ενημέρωσης και αυτό αποτέλεσε μια μεγάλη ταπείνωση  για τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτή την ταπείνωση ο κόσμος δεν την ξέχασε και όταν ήρθε η ώρα των εκλογών, τιμώρησε την πρώην κυβέρνηση με  το δικό του ισχυρό χαρτί, την ψήφο του.

Σήμερα η Ερτ επιστρέφει. Μαζί με τη νέα κυβέρνηση που έφερε την ελπίδα, την ελευθερία και τη δημοκρατία, επαναλειτουργεί ο  δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας,  επιτελώντας την κοινωνική του αποστολή, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Μέσα από το νομοσχέδιο κατοχυρώνονται η ανεξαρτησία της,  ο πλουραλισμός, η πολυφωνία στην ενημέρωση και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επίσης, εξασφαλίζονται οι κανόνες διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών της πόρων.
Από τις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και σωματείων που συμμετείχαν στη διαβούλευση χαιρέτησαν  το άνοιγμα της ΕΡΤ και οι προτάσεις που κατέθεσαν ακούστηκαν με  μεγάλη προσοχή και σε μεγάλο βαθμό  ενσωματώθηκαν  στο νομοσχέδιο που συζητάμε. Αυτή η συμπόρευση συνιστά σπουδαίο επίτευγμα  και μια πολύ καλή αρχή για το νέο ξεκίνημα της ΕΡΤ.

 Και πρόκειται πράγματι, με το νομοσχέδιο αυτό, για ένα νέο ξεκίνημα, καθώς δεν μιλάμε για  την ΕΡΤ του σκοτεινού  παρελθόντος, των πελατειακών σχέσεων και της ελεγχόμενης ενημέρωσης. Μιλάμε για μια ανεξάρτητη  και πλουραλιστική ΕΡΤ , που θα υπηρετεί την ενημέρωση, θα προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό και θα ελέγχεται από την κοινωνία.
Και όλα τα παραπάνω διασφαλίζονται στο νομοσχέδιο. Στη νέα ΕΡΤ όσοι εργάζονταν με σύμβαση αορίστου χρόνου επιστρέφουν στη δουλειά τους. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι θέσεις για τα μέλη του Δ.Σ. θα προκηρύσσονται, ενώ ο τελικός διορισμός τους θα απαιτεί ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δύο από τα εφτά μέλη του Δ.Σ. θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα είναι αιρετά. Η ΕΡΤ θα ελέγχεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο και θα δημοσιεύει ετησίως σχετική έκθεση, ενώ θα υποβάλλει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, έκθεση, για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο παραμένει στα τρία ευρώ.
Επίσης, με το νομοσχέδιο  θεσμοθετείται κάτι πρωτοποριακό, συγκροτούνται για πρώτη φορά, τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου, μέσω των οποίων η κοινωνία, θα συμμετέχει και θα ασκεί διαρκή έλεγχο στην ΕΡΤ.
Για μας η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει ν’αποτελέσει  πρότυπο  στην ενημέρωση. Πρέπει να προάγει τον πολιτισμό, ν’αποτελεί  υπόδειγμα δημοκρατίας, πλουραλισμού και ελευθερίας. Στήριγμα και μοχλό στην κοινωνική ανασυγκρότηση και στην ανάδειξη της ιστορίας, των δυνατοτήτων και της προοπτικής  αυτού του τόπου. Να ενώνει με τη φωνή της το λαό και να μην αφήνει κανένα στο σκοτάδι, την άγνοια, την στρεβλή και χειραγωγημένη ενημέρωση.
Τη δημοκρατία την κερδίσαμε με αιματηρούς αγώνες και ένα κομμάτι της δημοκρατίας μας  είναι και η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν την χαρίζουμε, την θέλουμε εδώ, ζωντανή και ελεύθερη αντιστέκεται σε όποιον προσπαθεί να φιμώσει την αλήθεια.