Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τι είπαν Τσίπρας και Ολάντ για το προσφυγικό στην κοινή συνέντευξη τύπου


Φρ. Ολάντ: η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης.
Συνολικά 500.000 πρόσφυγες υποδέχτηκε η χώρα και αυτό είναι ένα βάρος για την Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spots και να τα ενισχύσουμε οικονομικά και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.  Ήδη 60 Γάλλοι εμπειρογνώμονες προορίζονται για την Frontex και άλλοι 18 στην υποδοχή προσφύγων. Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αλλά και να ενισχύσουμε τις δυνάμεις προκειμένου να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται και να παραπέμψουμε σε άλλες χώρες, αυτούς που δεν μπορούν να γίνουν παραλήπτες ασύλου. 

Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ανησυχεί 
 
Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες εκτός ΕΕ που υποδέχονται μετανάστες, όπως η Τουρκία. Πρέπει να τη βοηθήσουμε αλλά και αυτή πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία, ώστε να μη φτάνουν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τις χώρες υποδοχής, αφού συμφωνηθεί κοινή στάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορούμε να τις αφήνουμε μόνες.

 Ο Αλέξης  Τσίπρας σημείωσε: Δίνουμε από το υστέρημά μας για να δείξουμε ανθρωπιά. Και οι κάτοικοι στα νησιά μας ανοίγουν την αγκαλιά τους για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες. Έκανε μάλιστα αναφορά στη φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τις ηλικιωμένες που ταϊζουν με γάλα νεογνό προσφυγόπουλο.