Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

«ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Σε μία ουσιαστικού περιεχομένου συνάντηση εξελίχθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το «Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς η πόλη μας»  με θέμα «Προσφυγικό: η επόμενη μέρα» και στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας, οι  βουλευτές  κα  Ελ. Σταματάκη,  κ. Κ. Δουζίνας,  κα Εύη Καρακώστα, η πρώην βουλευτής κ. Μ. Ρεπούση,  ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά   κ. Γ. Γαβρίλη, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ι. Μώραλης, ο  Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρ. Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Ι. Λαγουδάκης, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης,
ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κορυδαλλού κ. Μακρινός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Πειραιά κ. Γ. Δαβάκης, ο κ. Π. Κόκκαλης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Β’ δημοτικής κοινότητας Πειραιά κα Ε. Αθανασίου, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Κ. Ρελάκης, ο πρόεδρος του ΔΣΠ κ. Γ. Σταματόγιαννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά  κ. Ν. Μανεσιώτης, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Π. Διακουμάκος, οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ.κ. Λ. Νίκας και Ν. Μουμούρης,  ο κ. Ν. Μπελαβίλας από τους «Καλώς τους», ο κ. Σ. Αλεξόπουλος από την «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης  Προσφύγων - Μεταναστών», η κα  Ελ. Χατζημιχάλη από το ΚΙΦΑ Πειραιά, ο κ. Κ. Καρράς από την «Αλληλεγγύη Πειραιά», ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΡΑΠ κ. Π. Αβραμίδης και  κ. Στ. Μπρατσώλης,  εκπρόσωποι από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, την Αφγανική Κοινότητα, ο Πρόεδρος της Συριακής Κοινότητας κ. Ayman Slibi, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων κ. Yonous Muhammadi, ο Αντιπρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Καλογεράκος, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ενώσεων, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων. 

Στην εκδήλωση-συζήτηση μεταφέρθηκε η εμπειρία από όλη την Ελλάδα και από τις δομές που έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα και τέθηκαν  τα ζητήματα που αφορούν στο επόμενο διάστημα.
Ο παριστάμενος Υπουργός  κ. Θ. Δρίτσας  αναφέρθηκε στις 130.000 χιλιάδες διασώσεις που έγιναν  χωρίς καμία απώλεια και στο γεγονός ότι καταγράφηκαν και ταυτοποιήθηκαν 1.000.000 πρόσφυγες που πέρασαν από τη χώρα μας, αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε χάρη στην οργανωμένη  συνεργασία του ΥΝΑ με το Λιμενικό, τους δήμους, την Περιφέρεια, τις ΜΚΟ, τους αλληλέγγυους πολίτες και άλλα υπουργεία. Διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων στη χώρα, όταν θα έχει ξεκαθαριστεί πόσοι θα πάρουν άσυλο στην Ευρώπη και πώς θα εξελιχθεί η συμφωνία με την Τουρκία.  Εξήρε τα αλληλέγγυα αντανακλαστικά της κοινωνίας και κάλεσε σε διατήρηση της ψυχραιμίας και της πολιτικής καθαρότητας.  Παράλληλα επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των οξύτατων κοινωνικών φαινομένων, όπως η φτώχεια και η προσφυγιά, επ’ ωφελεία των αδικημένων, βοηθά όλα τα κοινωνικά στρώματα να ζουν με ασφάλεια, ησυχία και υπερηφάνεια. Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν μεγαλύτερη εσωτερική ασφάλεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά εστίασε μεταξύ άλλων στα προβλήματα της επικοινωνίας και της εύρεσης εργασίας, καθώς και στην ανάγκη να αρχίσει η συζήτηση από τα κάτω, με τη συνδρομή των συνδικάτων.
Οι δήμαρχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός,  στον οποίο θα ενταχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την ανάγκη να αναλάβουν οι δήμοι πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση σ’ αυτή την κατεύθυνση και να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση ενός  νέου νομοθετικού πλαισίου.
Αναγνωρίστηκε από τους ομιλητές ότι η ένταξη των προσφύγων θα είναι διαδικασία μακράς πνοής, χωρίς να αποκλείεται και άλλο ρεύμα μετανάστευσης, λόγω της παγκόσμιας ανισοκατανομής,  και προτάθηκε στη ρήση «ανοίξτε τα σύνορα»  να παρατεθεί η ρήση  «ανοίξτε τις πόλεις και την κοινωνία», ως αναγκαία προϋπόθεση για να μη φωλιάσει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.
Επισημάνθηκε  επίσης η ανάγκη δημιουργίας ενός αντιπολεμικού κινήματος παράλληλου προς  τις δράσεις ένταξης, ώστε να επιτευχθεί κάποτε το βασικό ζητούμενο, που είναι η επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.
Στα ζητήματα της στέγασης  προτάθηκε  η αντικατάσταση των μεγάλων κέντρων φιλοξενίας με μικρές δομές λίγων εκατοντάδων ατόμων ανά δήμο, (πράγμα που διαπιστώθηκε ότι μερικοί δήμοι έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούν: Πέραμα, Νίκαια-Ρέντης), καθώς και  η  ενοικίαση άδειων κατοικιών.

Ως προς την εκπαίδευση αναγνωρίστηκε και προτάθηκε  η σταδιακή ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση, η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανήλικους και ενήλικες, η επαφή τους με τα δημιουργήματα του ελληνικού πολιτισμού.
Σημειώθηκε ότι προαπαιτούμενο για όλα αυτά είναι η αποδοχή από τους ίδιους τους  Πρόσφυγες-Μετανάστες της σημερινής πραγματικότητας,  η αυτοοργάνωσή τους και η συνδιαμόρφωση του μέλλοντός τους από κοινού με την πολιτεία, την κοινωνία και τους ίδιους, με κατανόηση του άλλου πολιτισμού και σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Αναγνωρίστηκε ότι η επιχειρηματικότητα στην πόλη μας δεν έχει επιδεινωθεί λόγω των Προσφύγων αλλά λόγω της κρίσης, ενώ διατυπώθηκε η αισιόδοξη άποψη ότι οι πρόσφυγες όχι μόνο δεν θα μας πάνε στην κρίση, αλλά αντίθετα, μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα, ώστε να βγούμε απ’ αυτήν.
Στα ζητήματα της υγείας διαπιστώθηκε η ανάγκη για συγκεκριμένο σχεδιασμό από το Υπουργείο Υγείας, αυτοοργάνωση και καταγραφή των ιατρικών αναγκών από τους ίδιους τους Πρόσφυγες και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στο χώρο της υγείας. 
Ως επιτακτική χαρακτηρίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο και τον εφοδιασμό τους με νομιμοποιητικά έγγραφα, διότι -όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι των Προσφύγων- αν και η σημερινή αντιμετώπισή τους ουδεμία σχέση έχει με την επί σειρά ετών αυταρχική συμπεριφορά που επιδεικνυόταν από το κράτος προς αυτούς, παρόλα αυτά η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να λυθεί.
Διαπιστώθηκε, επίσης, η προσπάθεια κύκλων να σπιλωθεί το κίνημα  αλληλεγγύης και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να προφυλαχθεί.
Κρατάμε για το τέλος όσα ειπώθηκαν από τους  εκπροσώπους των ίδιων των Προσφύγων που παρευρέθηκαν, τόσο από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων όσο και από τους νέους Πρόσφυγες στο λιμάνι,  επιστήμονες και οι δύο: Ευχαρίστησαν τους εθελοντές του Πειραιά και δήλωσαν υπερήφανοι γενικά για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, τονίζοντας:  «Οι μνήμες των Προσφύγων έχουν αλλάξει: δεν είναι πλέον ξύλο και κυνηγητό, αλλά η αλληλεγγύη. Έχουμε πλέον φωνή, μπορούμε να κτυπήσουμε μια πόρτα, δε φοβόμαστε». Διαπίστωση που για το ΛτΑ αποτελεί ένα ηθικό πλαίσιο, το οποίο βασίζεται στο δομικό στοιχείο δημιουργίας των πόλεών μας και της ανθρώπινης και αλληλέγγυας διάστασης που αυτές πρέπει να έχουν.
Δήλωσαν επίσης ότι το όνειρο του Πρόσφυγα είναι να επιστρέψει στο σπίτι του, αλλά και ότι στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν ευκολότερα, γιατί τη νιώθουν πιο κοντά τους πολιτισμικά. Υπογράμμισαν την ανάγκη να συμμετέχουν οι Πρόσφυγες και Μετανάστες στις δομές των δήμων και τέλος εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς η πόλη μας θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του στην κατεύθυνση εξεύρεσης των τρόπων με τους οποίους  οι Πρόσφυγες και οι Μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση και  δυνατότητες να μορφωθούν, να δουλεύουν και να ζουν σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες, ανεξάρτητα με τον τρόπο εισόδου τους  ή το χρόνο παραμονής τους στη χώρα, αποτελώντας μέρος της πραγματικότητας αυτής,  με σεβασμό στη διαφορετικότητά τους. Ένα τέτοιο πλαίσιο αντιμετώπισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού διασφαλίζει και τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif