Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Παρέμβαση της Ελένης Σταματάκη στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΟΤΤΕ

Παρέμβαση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελένης  Σταματάκη στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΟΤΤΕ (Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/05 στο Δημαρχείο Περιστερίου, με αφορμή την ομόφωνη υιοθέτηση της πρότασης της ΟΠΟΤΤΕ για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής με θέμα το δημογραφικό και αίτημα για πλήρη εξομοίωση της Τρίτεκνης με την Πολύτεκνη οικογένεια.

Κυρίες και κύριοι

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις που θα ακουστούν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές σας. 
Διαβάσαμε με προσοχή την πρότασή σας σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, την ανάγκη εξομοίωσης των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών και όσων αναφέρετε για τη στήριξη της οικογένειας. 
Σε ότι αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα ήδη έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής η σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για αυτό το θέμα. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις και να βρεθεί ο κοινός τόπος, για τα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ανανέωση του πληθυσμού της χώρας. 
Σχετικά με το αίτημά σας για εξομοίωση τρίτεκνων και πολύτενων οικογενειών, το οποίο είναι απολύτως λογικό, ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει κοινή αντιμετώπιση, όπως στις μεταθέσεις σε δημόσιους, πολιτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, στη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στη μειωμένη θητεία, τις μετεγγραφές φοιτητών, τα οικογενειακά επιδόματα, που είναι ίδια και για τις δύο ομάδες και υπάρχουν ακόμα πολλές περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται ισότιμα οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους. 
Ασφαλώς δεν ισχυριζόμαστε ότι έχει εξαλειφθεί η ανισομέρεια αλλά έχουν ληφθεί μέτρα που δείχνουν ότι έχει αναγνωριστεί η ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την άρση των διαφοροποιήσεων. 
Γενικότερα όμως, η προστασία του παιδιού είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Είναι πολύ σημαντική νίκη ότι παρά τις πιέσεις έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τα οικογενειακά επιδόματα. 
Καταφέραμε μάλιστα - στο πλαίσιο των αντίμετρων που θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2019 – να αυξήσουμε κατά 260 εκατομμύρια ευρώ τον υφιστάμενο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, να ανοίξουμε το δρόμο για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, αλλά και να ενισχύσουμε το επίδομα από το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τρίτεκνους και πολύτεκνους. 
Όμως η λογική μας είναι ότι πρέπει να πάμε σε ένα σύνολο παροχών υπηρεσιών και όχι επιδομάτων, για το λόγω αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε ένα πλέγμα υπηρεσιών για το παιδί. 
Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αυτής της στόχευσης δόθηκε ήδη από πέρυσι, που για πρώτη φορά δόθηκε το δικαίωμα σε 45 χιλιάδες παιδιά να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το πρόβλημα βέβαια που αναδείχθηκε από αυτό που κάναμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη βρεφικών σταθμών και για αυτό έχουμε δρομολογήσει την ίδρυση νέων βρεφικών σταθμών. 
Μετά το βρεφικό σταθμό το παιδί θα μπαίνει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία γίνεται πλέον δεκατετραετής. Θα δοθεί όμως ελευθερία στους γονείς να αποφασίζουν εάν θα στείλουν το 4χρονο παιδί τους μαζί με τα παιδιά του νηπιαγωγείου ή με τα παιδιά του βρεφονηπιακού.
Αναβαθμίζουμε το δημοτικό σχολείο. Με το ολοήμερο σχολείο, θα μείνει το παιδί στο σχολείο μέχρι τις τέσσερις η ώρα, θα μπορεί να πάει στα ΚΔΑΠ και είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, ώστε να μεταφερθούν μέσα στα σχολεία τα ΚΔΑΠ, ώστε να νιώθει ασφάλεια ο γονιός να αφήνει το παιδί του εκεί το απόγευμα μέχρι τις 8μ.μ.
Με την αναμόρφωση του λυκείου και την κατάργηση των πανελλαδικών, δίνεται μια ανάσα σε όλες τις οικογένειες που χρειαζόταν να πληρώνουν μεγάλα ποσά σε φροντιστήρια για την εισαγωγή των παιδιών στα πανεπιστήμια.  
Ένα άλλο θέμα που επεξεργαζόμαστε είναι τα σχολικά γεύματα. Για πρώτη φορά διατίθενται 25 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για σχολικά γεύματα. 11 εκατομμύρια γεύματα θα οργανωθούν μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 και δεν είναι μόνο ένα μέτρο αντιμετώπισης της φτώχειας αλλά ένα πρόγραμμα κρατικό με φιλοσοφία την εκπαίδευση των παιδιών να τρώνε υγιεινά σε ένα κοινό τραπέζι. 
Επιπλέον σε αυτά ήδη πολλές πολυμελείς οικογένειες έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑ και το ΤΕΒΑ. 
Παράλληλα θα έρθουν νόμοι για την αναδοχή και την υιοθεσία, που θα επιταχύνουν αυτές τις διαδικασίες, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την παιδική προστασία.