Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Επίσκεψη της βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σταματάκη στο «Τζάνειο» Γ.Ν. Πειραιά



Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη, συνοδευόμενη από το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, Γιάννη Κατσιαούνη, επισκέφθηκε, την Τρίτη 18 Ιουλίου, το «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά και συναντήθηκε με την διοικήτρια, κ. Μαρία Αρβανίτη, διευθυντές και προϊστάμενους τμημάτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου.
            Η διοικήτρια και οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν τη βουλευτή για το έργο που επιτελείται και το σημαντικό ρόλο του Νοσοκομείου για την υγεία των κατοίκων της πόλης, τα προβλήματα και το σχεδιασμό που υπάρχει για την βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα γίνονται προσπάθειες ανανέωσης του εξοπλισμού του νοσοκομείου και συντήρησης των μηχανημάτων, υπάρχει προγραμματισμός των διαδικασιών για την εφαρμογή του ν. 4461/2017 στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης με την πρόσληψη νέου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Τα δεδομένα της τελευταίας διετίας δείχνουν ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια γίνονται προσλήψεις προσωπικού μόνιμου ή ορισμένου χρόνου και το ισοζύγιο προσλήψεων και συνταξιοδοτήσεων είναι θετικό.
Εντός του νοσοκομείου ιδρύθηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ 662Β/02-03-2017 και λειτουργεί ήδη Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών και Ληπτριών Υπηρεσιών Υγείας, στο οποίο μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται για να ενημερώνονται για τα δικαιώματα των ασθενών. Έχει επίσης προταθεί από το τμήμα πληροφορικής και εισάγεται το ηλεκτρονικό μητρώο ασθενούς για την καταγραφή και την αποδοτικότερη αξιοποίηση των ιατρικών δεδομένων, αναπτύχθηκε σύστημα αξιολόγησης και διαχείρισης περιστατικών κατά τις ημέρες εφημερίας και έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού και ηλεκτρονική παρακολούθηση των χειρουργείων (ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΩΝ) με λίστα αναμονής εντός των επιτρεπτών ορίων, για τα περισσότερα τμήματα και με μεγαλύτερη, αυτή του οφθαλμολογικού τμήματος.  
Σε ότι αφορά τη στελέχωση, παρά τις αναγνωρισμένες προσπάθειες των δύο τελευταίων ετών συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα, όπως η έλλειψη  Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού. Τονίστηκε η ανάγκη ανανέωσης παλαιών μηχανημάτων, ανάγκη συντήρησης και ανακαίνισης τμημάτων του νοσοκομείου, ανανέωσης του εξοπλισμού των πλυντηρίων και αξιοποίησης του υπάρχοντος εξοπλισμού. Σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί και η διακοπή, από το 2013, των εργασιών για την κτιριακή αναβάθμιση της πτέρυγας που πρόκειται να εγκατασταθεί η καρδιολογική κλινική. Γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και να γίνει το συντομότερο δυνατό η εγκατάσταση της καρδιολογικής κλινικής. 
Στο σχεδιασμό της διοίκησης του νοσοκομείου για το άμεσο και απώτερο μέλλον είναι το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου να περιλαμβάνει τις αναγκαίες κλινικές ειδικότητες, τμήματα και κλινικές, όπως Θωρακοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Παιδοχειρουργική, τη λειτουργία της υπάρχουσας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με την πρόσληψη προσωπικού, τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας ενηλίκων και βρεφών, την κτιριακή ανανέωση και αποκατάσταση του πρόσθιου τμήματος του νοσοκομείου.
Η βουλευτής αφού άκουσε με ενδιαφέρον την ενημέρωση από τη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου, είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικό έργο για τη βελτίωση της κατάστασης των φορέων υγείας και την πρόσβαση όλων και των ανασφάλιστων σε αυτή, εξέφρασε τη στήριξη της στις προσπάθειες που γίνονται από τη διοικήτρια και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εργαζόμενους και τους διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στη βουλή και στην κυβέρνηση.