Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Απαράδεκτες και παράνομες πράξεις από τις κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις κατά την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. υπουργούς
Εσωτερικών
Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Απαράδεκτες και παράνομες πράξεις από τις κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις κατά την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας.
Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο (https://vimeo.com/226277179) και αφορά στην καταστολή των διαμαρτυριών στις 18 Ιουλίου 2017 στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, παρακολουθούμε ξυλοδαρμούς προσφύγων και μεταναστών από άνδρες των κατασταλτικών αστυνομικών δυνάμεων. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ένστολοι χτυπούν ανηλεώς ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στο έδαφος ή έχουν ήδη συλληφθεί, κατά παράβαση κάθε νόμου που αφορά τη σύλληψη. Μιλάμε, δηλαδή, για προφανή κατάχρηση εξουσίας και βασανισμό συλληφθέντων με κίνδυνο πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Παράλληλα, στο ίδιο βίντεο διακρίνονται και –τουλάχιστον- δύο άνθρωποι με πολιτικά που συμμετέχουν στις βίαιες πράξεις με την ανοχή των ένστολων αστυνομικών δυνάμεων. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών (ο οποίος φοράει εκρού παντελόνι και λευκό πουκάμισο) επιτίθεται με κλωτσιές και γροθιές σχεδόν σε όποιον έχει συλληφθεί, είτε είναι όρθιος, είτε κείτεται στο έδαφος.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων ήταν να υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί αλλά και 34 συλλήψεις, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τοπικού τύπου (εφημερίδα «εμπρός» της 20ης Ιουλίου 2017, σελίδα 7). Αντίστοιχο βίντεο είδαμε και σε δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, ενώ στα επεισόδια, πάλι σύμφωνα με τον τοπικό τύπο ( εφημερίδα «εμπρός» της 19ης Ιουλίου 2017, σελίδα 3), χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στο κέντρο κράτησης μάνες με τα μωρά τους και μέλη των ΜΚΟ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με σημερινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, 8 πρόσφυγες και μετανάστες από τους 35 συλληφθέντες είχαν υποβάλει μέχρι χτες το μεσημέρι μηνυτήρια αναφορά κατά αστυνομικών για σωματικές βλάβες από απρόκλητα χτυπήματα σε βάρος τους, χτυπήματα που συνεχίστηκαν ακόμα και όταν τους είχαν περάσει χειροπέδες ή, σε ορισμένους, ενώ βρίσκονταν κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα.

Άλλες τρεις μηνυτήριες αναφορές κατά αστυνομικών αναμενόταν να υποβληθούν χτες το βράδυ, όταν θα κατέθεταν οι τέσσερις τελευταίοι συλληφθέντες που είχαν καθυστερήσει λόγω λόγω έλλειψης διερμηνέα. Εκκρεμεί η κατάθεση ενός ακόμη, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα στο στήθος από γκαζάκι δακρυγόνου που εκτοξεύτηκε, σύμφωνα με τον συνήγορο και των 35 συλληφθέντων, σε ευθεία βολή.

Επειδή ο ξυλοδαρμός από τις κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις ανθρώπων που δεν προβάλλουν αντίσταση κατά τη σύλληψη καθώς και μετά την σύλληψή τους υπερβαίνει κάθε έννοια νομιμότητας.

Επειδή η άκριτη χρήση βίας και οι μαζικές προσαγωγές αντιτίθενται στις πάγιες διακηρύξεις της κυβέρνησης.

Επειδή η συμμετοχή σε αυτές τις βίαιες ενέργειες αγνώστων ατόμων με πολιτική ένδυση ακόμα κι αν είναι αστυνομικοί, εκτός από απαράδεκτη, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ταυτοποίηση τους.

Επειδή η ρίψη δακρυγόνων σε χώρους που διαμένουν μάνες με μωρά παιδιά είναι άκρως επικίνδυνη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιος έδωσε εντολή για αυτές τις πράξεις που βλέπουμε στο βίντεο καθώς και για τη ρίψη δακρυγόνων χωρίς την πρόνοια για τις μωρομάνες που διαμένουν στο κέντρο κράτησης;

Ποιοι είναι οι μετέχοντες με πολιτική ένδυση και γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις τους άφησαν να συμμετέχουν στην επιχείρηση;

Οι άνδρες των κατασταλτικών αστυνομικών δυνάμεων φέρουν διακριτικά στα κράνη ή στις στολές τους και αν όχι γιατί;

Τι προτίθενται να πράξουν ώστε οι συμμετέχοντες αστυνομικοί και οι επικεφαλής τους να ταυτοποιηθούν και να τιμωρηθούν για τις απαράδεκτες και παράνομες πράξεις που βλέπουμε στο βίντεο και σε όσα ακολούθησαν στο αστυνομικό τμήμα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Αναγνωστοπούλου Αναστασία (Σία)

Θελερίτη Μαρία

Θεωνάς Ιωάννης

Καββαδία Ιωάννα (Αννέτα)

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κοζομπόλη - Αμανατίδη Παναγιώτα

Κυρίτσης Γεώργιος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης)

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Πάλλης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρίγος Αντώνιος

Φίλης Νικόλαος

Χριστοδουλοπούλου Τασία

Ψυχογιός Γεώργιος