Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων : ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ

Στο πολιτιστικό Κέντρο των Μεθάνων, τη Δευτέρα 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους κατοίκους του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χερσονήσου από τη Τσέχικη αντιπροσωπεία που απαρτίζοταν από τους: Milan Fisher – Αναπληρωτής Πρέσβης, Jan Kuchar – Δήμαρχος Frantiskovy Lazne, Pavel Minarik, Vladimir Krasnobayev & Michal Minarik – Επενδυτές, Dr. Jiri Schlanger – Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ανάπτυξης Ιαματικών Λουτρών, Dr. Ales Hep – Ιατρός και Boris Radcenkov – Αρχιτέκτονας.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Καραγιάννης υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της τοπικής αρχής αποτελεί η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χερσονήσου και η ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη των ιαματικών πηγών, της Μαρίνας ,του ΚΛΑΠ Αναπήρων και του Ηφαιστείου για την περαιτέρω τόνωση της τοπικής οικονομίας.Επίσης δήλωσε ότι τον μήνα Μαϊο θα γίνει η αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών από την Επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού και έκανε πρόταση για αδελφοποίηση του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων με τον Δήμο Frantiskovy Lazne.

Στη συνέχεια η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παρασκευή Νομικού πραγματατοποίησε την ομιλία που είχε κάνει στο συνέδριο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Enterprise Greece με τίτλο: «Ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα» που έλαβε χώρα την 26/02/2018 στο συνεδριακό χώρο του μουσείου της Ακρόπολης τονίζοντας τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο τουριστικός τομέας στην περιοχή των Μεθάνων. Επισήμανε τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών και την ανάγκη αξιοποίησή τους σε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν που θα περιλαμβάνει και όλες τις μορφές ενναλακτικού τουρισμού αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά, την βιοποικιλότητα και τη γεωλογία της περιοχής. Παρουσίασε επίσης τη χρήση των αφηγηματικών χαρτών που κατασκευάστηκαν από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και επισήμανε ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες του Δήμου για την αξιοποίηση του γεωτόπου των Μεθάνων. 

Στη συνέχεια ο κ. Jan Kuchar Δήμαρχος της Frantiskovy Lazne παρουσίασε τα οφέλη του Ιαματικού τουρισμού στην πόλη Frantiskovy Lazne και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και το ιατρικό δυναμικό που υπάρχει στην πόλη τους. Επίσης τόνισε ότι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής οφείλεται και στη σύνδεση της λουτροθεραπείας με άλλες μορφές ψυχαγωγίας και απασχόλησης των «ασθενών» κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην λουτρόπολη. Το ποσοστό αύξησης του τουρισμού σε ετήσια βάση αγγίζει το 8-10%.
Ο κ. Pavel Minarik παρουσίασε το αναπτυξιακό μοντέλο της πόλης Frantiskovy Lazne της Τσεχίας και της Λουτρόπολης των Μεθάνων όπου θα αποτελείται από ένα δίδυμο συγκρότημα με διαμονή μίας εβδομάδας για ειδικές θεραπείες στη Τσεχία, τρείς εβδομάδες για αποθεραπεία εκεί αλλά και παραμονή στη συνέχεια τριών μηνών στα Μέθανα. Η διαμονή των πελατών στην Λουτρόπολη θα συνδέεται και με άλλες δραστηριότητες εκτός της λουτροθεραπείας, όπως επίσκεψη στα αξιοθέτατα της περιοχής, γνωριμία με την παραγωγή των τοπικών προϊότων, καταδύσεις, περιπατητικός τουρισμός κλπ. Θα υπάρχει δυνατότητα και σε επισκέπτες εκτός συγκροτήματος να κάνουν συγκεκριμένα προγράμματα θεραπειών προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους με παραμονή τους στο χώρο του λουτροθεραπευτηρίου για κάποιες ώρες.Τόνισε επίσης ότι προβλέπεται η κατασκευή κλειστής πισίνας για λειτουργία 365 ημέρες τον χρόνο. Επίσης επισήμανε ότι οι πελάτες που θα προσελκύσει προέρχονται από Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο και Γερμανία καθώς σε αυτές τις χώρες τα ασφαλιστικά ταμεία επιδοτούν τέτοιες δραστηριότητες με υψηλό ποσό. Παράλληλη ανάπτυξη της μαρίνας που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης ιστιοπλοϊκών σκαφών. Τονίσθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές του αναπτυξιακού επενδυτικού σχεδίου προκειμένου να αναπτυχθεί ο ιαματικός τουρισμός στα Μέθανα, να επιτευχθεί η μέγιστη προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών καθώς και να ενδυναμωθεί η τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν: η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελένη Σταματάκη, ο πρ. πρόεδρος ΕΟΤ και πρ. δήμαρχο Μεθάνων κ. Χρήστος Πάλλης,ο εκπρόσωπος της Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίας Γεννιά, κ. Σκορδής, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Ζωή Ρούσσου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Πέτρος Μούγιος, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Δέσποινα Μπιστίνα, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Κωνσταντίνος Πατουλιάς, κ. Σπυρίδων Καρνέζης, κ. Μαρίνα Μπακάλη, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου κ. Αργύρης Οικονόμου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δημήτριος Σαμπάνης, κ. Νικόλαος Μπόγρης, οι Τοπικοί Πρόεδροι κ. Κωνσταντίνος Μαργαρώνης, κ. Αργυρώ Δαρεμά,κ. Γεώργιος Χατζίνας, ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γκουνταρόπουλος, οι Διοικητές του Αστυνομικού και Λιμενικού Σώματος του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων. Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Την όλη προσπάθεια οργανώνουν και συντονίζουν ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Βασίλειος Παντελής και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λουτροπόλεως Μεθάνων κ. Δήμητρα Ψυχογυιού.