Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Δήλωση της Ελένης Σταματάκη σχετικά με την ψήφιση του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο


Η ψήφιση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου δικαιώνει ένα αίτημα, που οι νησιώτες πολίτες της χώρας μας διεκδικούσαν για πολλά χρόνια. Είναι ένα σημαντικό μέτρο, που αμβλύνει το αίσθημα της απομόνωσης από την ηπειρωτική Ελλάδα και ενισχύει σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών.

Σκοπός είναι η εξίσωση του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων στα μέσα θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις, μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και γιατροί, εκπαιδευτικοί κ.λπ., που υπηρετούν σε νησιά, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις, εκτός άλλων και για την έμμεση ενίσχυση της υγείας και της παιδείας σε αυτές της περιοχές.

Από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά και από 1η Ιανουαρίου 2019 θα ισχύσει για όλα τα υπόλοιπα νησιά, πλην της Κρήτης, της Λευκάδας και της Εύβοιας. Το 2ο εξάμηνο του 2018 επενδύονται 60εκ. € από δημόσιους πόρους, στην εφαρμογή αυτού του μέτρου και 150 εκ. € για κάθε επόμενο χρόνο.  Τα ποσά που θα καταβληθούν κατά την εφαρμογή του μέτρου είναι και για τους νησιώτες και για τις επιχειρήσεις, ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη η εφαρμογή αυτού του μέτρου γίνεται σε ένα εκτεταμένο πολυνησιακό σύστημα, όπως είναι η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της Ελλάδας. Πρώτη φορά ένα μέτρο για τη νησιωτική πολιτική δεν αφορά μόνο άγονες γραμμές αλλά όλα τα νησιά. Το μέτρο 1/1 θα ισχύσει και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, που είχαν εξαιρεθεί από όλες τις πολιτικές για τα νησιά, αλλά έχουν τα ίδια προβλήματα και ανάγκες με τα πιο απομακρυσμένα νησιά. 

Η βουλεύτρια Α΄ Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, εκφράζει τη στήριξη και την ικανοποίησή της, για την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία συμβάλλει στην στήριξη της νησιωτικότητας. Είναι ένα δίκαιο αίτημα, που για χρόνια βρισκόταν στις διακηρύξεις της αριστεράς και ήρθε η ώρα να νομοθετηθεί και να εφαρμοστεί, αλλά και ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών.