Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Ομιλία στη Βουλή της Ελένης Σταματάκη για την πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση (Σκοπιανό)




    Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που παραλάβαμε μια χώρα στα πρόθυρα κατάρρευσης, με ποσοστά ανεργίας που άγγιζαν το 25% και τους νέους ξεπερνούσαν το 40% και ένα κοινωνικό κράτος ισοπεδωμένο. Μια  χώρα που βρισκόταν σε ανθρωπιστική κρίση. Οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες. Ούτε οι αποφάσεις. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολλαπλή κρίση. Οικονομική, ανθρωπιστική, πολιτική.


Εμείς αναστηλώσαμε το κοινωνικό κράτος, που είχατε διαλύσει

Θεσμοθετήσαμε το νόμο για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης, αυξήσαμε τις δαπάνες για την προστασία της οικογένειας, εξορθολογήσαμε την απόδοσή των επιδομάτων και εκσυγχρονίσαμε την διοίκηση. Αυτή τη διοίκηση που επίτηδες είχατε φτιάξει να χαρακτηρίζεται από την πολυνομία, την κακή οργάνωση, για να εξυπηρετείτε την πελατειακή σας πολιτική.

Μια σειρά από παρεμβάσεις εκσυγχρονίζουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ. Μια σειρά ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τον πολίτη, τον βοηθούν να μάθει τη δικαιούται και βοηθούν και την πολιτεία να καταγράφει που υπάρχουν ανάγκες και τι δε λειτουργεί καλά.

Εξασφαλίσαμε πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη για όλους τους πολίτες.

Μειώθηκαν οι δείκτες ανεργίας.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση με κλειστά τα βόρεια σύνορα και μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα. Ωστόσο η χώρα μας αποτέλεσε παράδειγμα αλληλεγγύης για όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας έπαιξε το ρόλο του θεματοφύλακα των αξιών της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της συνεργασίας, όταν καμία άλλη χώρα δεν έχει ακόμα αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό.

Τρία χρόνια τώρα, πιάνουμε τους στόχους και μάλιστα με υπεραπόδοση και τώρα είμαστε έτοιμοι επιτέλους να βγούμε από τη στενή επιτροπεία και να πετύχουμε μια συμφωνία για το χρέος.  Έκλεισε ένα μεγάλο επώδυνο κεφάλαιο και άνοιξε  ο δρόμος προς την ανάπτυξη και την έξοδο της Χώρας από την μακρόχρονη Επιτροπεία .

Αυτό δεν αρέσει στη ΝΔ.

Δεν σας αρέσει ότι τον Αύγουστο τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης.

Η Νέα Δημοκρατία ήλπιζε σε μια «αριστερή παρένθεση»

Έχουν περάσει τρία χρόνια και ακόμα περιμένετε να κλείσει η παρένθεση.

Σήμερα, δεν βρίσκετε τι να πείτε για να κάνετε αντιπολίτευση.

Δεν σας βγαίνουν οι αριθμοί. Δεν σας βολεύουν οι εξελίξεις και πέφτετε στο επίπεδο ενός επικίνδυνου εθνικιστικού παραληρήματος.

Όλα αυτά τα χρόνια, πήραμε δύσκολες αποφάσεις και τις στηρίξαμε.

Και ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με μεγάλα χρονίζοντα ιστορικά προβλήματα. Τώρα είναι μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε και ένα πρόβλημα πολλών χρόνων.

27 χρόνια τώρα  κυριαρχεί ο στρουθοκαμηλισμός.

27 χρόνια τώρα η γείτονα χώρα έχει αναγνωριστεί από 149 Χώρες με το όνομα Μακεδονία και μόνον εμείς την αποκαλούσαμε ΣΚΟΠΙΑ  στο εσωτερικό μας και στο εξωτερικό χρησιμοποιούσαμε  ΤΟ FYROM αυτό το διφορούμενο Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το ψελλίζαμε, σβήνοντας το τελευταίο γράμμα Μ και όλοι μας ρωτούσαν τι εννοείτε;;

Tο είπε πολύ καλά ο Υπουργός Προχθές ………………………

Και στο τέλος κουνούσαν το κεφάλι  με σύνεση……………



Και Α εννοείτε το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



Ένα τέτοιο πρόβλημα δεν λύνεται με εθνικιστικά παραληρήματα. Το -όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν το έχει αποδείξει. Ο εθνικισμός θρέφει εθνικισμό και στην άλλη μεριά και το πρόβλημα δεν λύνεται.

Χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη. 

Η χώρα μας είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και είναι έτοιμη να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.

Είναι έτοιμη να πατήσει σε καινούριες βάσεις.

Η Συμφωνία δεν είναι κακή. Και αυτό το εξήγησε πολύ καλά ο Υπουργός.

Εσείς έχετε  φτιάξει ένα αφήγημα κακό, καταστροφικό, φοβικό.

Σήμερα κύριοι της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να συζητάμε για τους τρόπους με τους οποίους θέλουμε να αναπτυχθεί η οικονομία μας. Για τις νέες πιο στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε.

Να μιλάμε για συγκλίσεις και συναινέσεις.

Να αναζητούμε τρόπους να ζήσουμε ομαλά και ειρηνικά μαζί με τους γείτονές μας και να μην υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει  αντί να επινοούμε προδοσίες.

Να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα κράτος

εγγυητής της ειρήνης και σταθερότητας των Βαλκανίων.

Ένα κράτος  ασφαλές, με την ιστορία μας, την γλώσσα μας, τα σύμβολά μας και αυτή την ιστορία δεν την εκχωρούμε, δεν την διαπραγματευόμαστε

Την τιμάμε όπως τιμάμε και την ιστορία των άλλων λαών