Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ




Η αποχώρηση των ΑνΕλ από την κυβέρνηση προκάλεσε την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική βουλή. Η συγκυβέρνηση με τους ΑνΕλ ήταν μια επιλογή σε μια περίοδο κρίσης. Με τους ΑνΕλ μας χώριζαν πολλά. Είμαστε δύο κόμματα από εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές μήτρες, με τεράστιες διαφορές, ιδιαίτερα σε εθνικά και δικαιωματικά ζητήματα. Μας στήριξαν όμως σε γενναίες αποφάσεις.

Τα 4 χρόνια προσπαθήσαμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχοντας απέναντί μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό μια εχθρική στάση που ήλπιζε στην αριστερή παρένθεση.
Καταφέραμε να συστήσουμε για πρώτη φορά κοινωνικό κράτος, από τα συντρίμμια ενός συστήματος που χαρακτηρίζονταν από την πολυνομία και τις πελατειακές σχέσεις, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να βγούμε από τα μνημόνια. Όλα αυτά τα χρόνια η αντιπολίτευση ζητούσε κάθε μέρα εκλογές.
Μέσα στα χρόνια του μνημονίου καταφέραμε, να εντάξουμε πάνω από δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να συγκροτήσουμε ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο, σύγχρονο και διαφανές σύστημα κοινωνικών παροχών, να στηρίξουμε την παιδεία και ιδιαίτερα την ειδική αγωγή, αλλά και την τεχνική εκπαίδευση, να μειώσουμε την ανεργία δίνοντας ευκαιρίες εργασίας σε περισσότερες και περισσότερους, να επανεκκινήσουμε τη χρηματοδότηση στην έρευνα, να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες, τους πρόσφυγες, τους ρομά, τις γυναίκες και να φέρουμε σημαντικά νομοσχέδια για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ασχοληθήκαμε με τη νησιωτική πολιτική. Την τριετία 2015-2018 σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν, σε σχέση με την περίοδο 2012-2014, οι χρηματοδοτήσεις για την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας, ενώ για πρώτη φορά δόθηκε ειδική χρηματοδότηση για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και για την εξόφληση των υποχρεώσεων Δήμων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Με το μεταφορικό ισοδύναμο, κάνουμε ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για να στηρίξουμε τους κατοίκους νησιωτικών περιοχών. Είναι η πρώτη φορά που ένα μέτρο για τη νησιωτική πολιτική δεν αφορά μόνο άγονες γραμμές αλλά όλα τα νησιά και ισχύει πλέον για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα οποία επειδή ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, είχαν εξαιρεθεί από όλες τις πολιτικές για τα νησιά, ενώ έχουν τα ίδια προβλήματα και ανάγκες με τα πιο απομακρυσμένα. 
Έχουμε μπροστά μας σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση της φορολογίας για χαμηλά εισοδήματα. Την αναθεώρηση του Συντάγματος, την εκλογίκευση της σχέσης κράτους και εκκλησίας, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Όμως έχουμε μπροστά μας και την εφαρμογή όσων έχουμε ψηφίσει, την απλή αναλογική στους δήμους, την αρχή της ίσης μεταχείρισης στους χώρους εργασίας και στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μιας πολιτικής προσανατολισμένης στα δικαιώματα των γυναικών και στις ίσες ευκαιρίες.  Ήδη, στα προσεχή νομοσχέδια εισάγονται κίνητρα για την ενασχόληση των αντρών με την φροντίδα των παιδιών και ισότιμη μεταχείριση για ανάδοχους γονείς ή για ζευγάρια που έχουν αποκτήσει τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.
Η ΝΔ επένδυσε στην τρομοκρατία. Μιλούσε για τέταρτο μνημόνιο, για περικοπή συντάξεων και αφού όλα αυτά δεν επαληθεύθηκαν, μας είπε στο τέλος ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με την Μακεδονία. Περιμέναμε να ακούσουμε επιχειρήματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά από την πλευρά της αντιπολίτευση ακούσαμε μόνο επιφωνήματα και συνθήματα.
Σήμερα, είμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Συμφωνία των Πρεσπών λύνει ένα πρόβλημα πολλών χρόνων, μια πληγή στη σχέση μας με τον γειτονικό μας λαό και στο εσωτερικό της κοινωνίας μας.
Η συμφωνία προάγει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύει τους φιλικούς, εμπορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μεταξύ της Βαλκανικής και της Ευρώπης.
Να θυμηθούμε τι συνέβαινε τόσα χρόνια σε διεθνείς οργανισμούς, σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Όλοι αποκαλούσαν το γειτονικό κράτος Μακεδονία – σκέτο, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό- και εμείς κάναμε ότι δεν βλέπαμε και δεν ακούγαμε.
Η διεθνής κοινότητα δίνει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του Μακεδονικού. Η θέση της χώρας αναβαθμίζεται. Γινόμαστε μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση κρατάει μια ανεύθυνη στάση, αξιοποιώντας την αναβίωση του Μακεδονικού ως ένα πεδίο δημαγωγικής εθνικιστικής εκμετάλλευσης, αποφεύγοντας έντεχνα τον εσωτερικό της διχασμό και κάνοντας το χατίρι σε ακροδεξιά στελέχη που έχουν εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
Η Ν.Δ. σήμερα δημιουργεί ένα κακό ιστορικό προηγούμενο για την πολιτική της παράταξη και δυστυχώς κάνει ένα λάθος, θέλοντας να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, νομιμοποιεί τον λόγο τους. Είδαμε το θλιβερό και επικίνδυνο σύνθημα «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Για μας πατριωτισμός είναι να επιδιώκεις την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλεγγύη των λαών. Τη συμβίωση που συμβάλει στη θετική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό πόλο. Δεν αξιοποιούμε όμως την ισχύ μας επιθετικά, δημιουργώντας εχθρούς, αλλά εποικοδομητικά, δημιουργώντας χρήσιμους συμμάχους.  
Με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση προχωρά και συνεχίζει να δίνει μάχες για να ξαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα και να δώσει στον κόσμο της εργασίας όσα δικαιούται και δυναμώνει τη θέση της χώρας στους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς

Aρθρο  της βουλεύτριας Α’ Πειραιά και Νήσων Ελένης Σταματάκη, που δημοσιεύθηκε στην Εποχή της Κυριακής 20/01/2019