Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Δελτίο Τύπου της βουλεύτριας Ελένης Σταματάκη σχετικά με το Νομοσχέδιο του ΥΜΕΠΟ



«Απαράβατος όρος είναι ότι κάθε πρόσφυγα και μετανάστη θα τον αντιμετωπίζουμε σαν άνθρωπο, που έχει προβλήματα, όχι σαν κίνδυνο, όχι σαν εισβολέα.»

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι από τα τελευταία νομοσχέδια της χρονιάς που πέρασε.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε μπροστά στο μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την χώρα μας.

Το 2015, για πρώτη φορά συστάθηκε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για πρώτη φορά, όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν την Μετανάστευση υπάγονται στην ίδια πολιτική ηγεσία. Το νεοσύστατο Υπουργείο είχε αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις. Οι ανάγκες σίτισης, στέγασης και φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων έπρεπε να καλυφθούν άμεσα και αποτελεσματικά.
Το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων δεν πρόκειται να σταματήσει να μας απασχολεί. Δεν φταίει η κυβέρνηση ή το κράτος. Φταίει ο πόλεμος, η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια και τα ανελεύθερα καθεστώτα, η κλιματική αλλαγή.
Απαράβατος όρος είναι ότι κάθε πρόσφυγα και μετανάστη θα τον αντιμετωπίζουμε σαν άνθρωπο, που έχει προβλήματα, όχι σαν κίνδυνο, όχι σαν εισβολέα.
Με το Σχέδιο Νόμου που ψηφίσαμε, ρυθμίζονται κάποια επείγοντα ζητήματα, εκκρεμότητες που αφορούν την Υπηρεσία Ασύλου και επίσης ζητήματα σχετικά με δικαιώματα εργασίας και σπουδών ή εκπαίδευσης πολιτών τρίτων χωρών, θεώρηση εισόδου όσων εισέρχονται στη χώρα για την κάλυψη αναγκών δασοπυρόσβεσης κατά την αντιπυρική περίοδο, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου φορέα. Επιπλέον, ρυθμίζονται ζητήματα άδειας διαμονής λόγω απόκτησης ακίνητης περιουσίας και διευρύνεται αυτή η ομάδα ώστε να περιλαμβάνονται εκείνοι που αποκτούν ακίνητη περιουσία από κληρονομιά  και ενισχύεται ο έλεγχος προέλευσης των χρηματικών ποσών μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ιδιαίτερα, το 2019 είναι η χρονιά που πολλές αρμοδιότητες, που μέχρι τώρα καλύπτονταν από ΜΚΟ θα περάσουν στο Δημόσιο. Σχετικά με το ζήτημα της στέγης, δίνεται η δυνατότητα συνεργασιών ανάμεσα σε δημόσιες υπηρεσίες για την έκδοση βεβαίωσης καταλληλότητας, καθώς και η μίσθωση ακινήτων από τη νεοσύστατη Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων Άσυλο.
Σημαντική ρύθμιση είναι η προώθηση της διαμονής εντός του οικιστικού ιστού, όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση της στέγης τους από την πολιτεία. Η διαμονή σε διαμερίσματα είναι προτιμότερη, όχι μόνο επειδή είναι λιγότερο κοστοβόρα, αλλά και επειδή ευνοεί την ένταξη των ανθρώπων και επιτρέπει την αυτονομία για όσες και όσους ξεκινούν μια νέα ζωή στην χώρα μας.
Γνωρίζουμε ότι σε όλη την Ευρώπη παλεύουν δύο πολιτικές. Η μία είναι η πολιτική της συμπερίληψης, του σεβασμού των δικαιωμάτων και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή έχει επιλέξει η κυβέρνησή μας. Η άλλη είναι η πολιτική της ξενοφοβίας, της εξαίρεσης, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας.
Κάθε νέο Σχέδιο Νόμου που έρχεται για ψήφιση συμπληρώνει και προσαρμόζει, με βάση την εμπειρία και τις ελλείψεις που έχουν εντοπιστεί, την νομοθεσία για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν. Για μια ακόμα φορά, κάνουμε ένα βήμα ως χώρα για να είμαστε πιο συνεπής και στις αρχές μας, αλλά και στις Διεθνής και κοινοτικές δεσμεύσεις.