Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Εκπροσώπηση της Ελένης Σταματάκη στην εκδήλωση του Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α


Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α.) και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ. «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Ι&ΙΙ») πραγματοποίησαν εκδήλωση για την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου στην Κάτω Αφαία Χαϊδάρι. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου, βουλευτές,  εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, εκπαιδευόμενοι, εκπαιδευτές και φίλοι του κέντρου. 


Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση,  η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων-ΣΥΡΙΖΑ,  Ελένη Σταματάκη,  παρευρέθηκε στην εκδήλωση και απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας ότι : «Τα τελευταία χρόνια η ένταξη ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, σχολικής, επαγγελματικής και κοινωνικής, αποτελεί πεδίο συνάντησης και πολιτικού διαλόγου.  Στο επίκεντρο των συζητήσεων, ως βασικοί άξονες του ζητήματος, αναδεικνύονται το νομοθετικό πλαίσιο για την εκπαίδευση των ΑμΕΑ, η κατανομή πόρων καθώς και η παροχή υπηρεσιών πρόνοιας για την επίλυση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Απαιτούνται παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση συνθηκών, οι οποίες σε κοινωνικό τουλάχιστον επίπεδο περιορίζουν τις πρακτικές διαχωρισμού, της περιθωριοποίησης και  του κοινωνικού αποκλεισμού. Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία και λειτουργία δομών και υπηρεσιών, που στόχο έχουν την ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια μας. 
Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση, θέλω να τονίσω την υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε διαρκώς και με κάθε δυνατό τρόπο, όχι πια στη διεκδίκηση αλλά στην κατοχύρωση του δικαιώματός τους για ισότητα, για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, για ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή. 


Το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες εντάσσεται στην κατηγορία των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας φροντίδας για άτομα με Νοητική Στέρηση. Θα ήθελα να συγχαρώ το έργο του που είναι πολύ σημαντικό αφού παρέχει υπηρεσίες όπως η παροχή Υπηρεσιών Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Κοινωνικοποίησης, Συμβουλευτικής, Αποκατάστασης, Αυτόνομης Διαβίωσης, Ψυχαγωγίας και Άθλησης καθώς και υποστηρικτικά προγράμματα όπως η εργοθεραπεία, η λογοθεραπεία, η εκπαίδευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και προγράμματα ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης, που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νοητική στέρηση. 
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως μια κοινωνία μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά και ν’ ανεβάσει τον πολιτιστικό της δείκτη ακόμη περισσότερο, αν δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της. Αυτό είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση της πολιτείας.»