Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο


Αλέξης Τσίπρας: να χυθεί άπλετο φώς στις σκοτεινές πτυχές της πενταετίας.
«Σήμερα κάνατε μια αποκάλυψη, ξεπερνώντας τον εαυτό σας ότι περιμένετε καρτερικά πιθανή αποτυχία της σημερινής Κυβέρνησης. Κατηγορείτε δηλαδή εμάς που αναλάβαμε μόλις πριν από τρείς μήνες. Βρίσκεστε σε στρατηγική σύγχυση. Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι έχετε απέναντί σας μια κυβέρνηση που λέει την αλήθεια. Μετά από 5 χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής εκκινούμε μια διαδικασία για να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Είναι δεδομένη η κριτική εις βάρος των προγραμμάτων λιτότητας. Οι πολιτικές ευθύνες για τα μνημόνια έχουν αποδοθεί. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις σκιές των τελευταίων 5 ετών. Πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση των πολιτών με τους θεσμούς και το πολιτικό σκηνικό. Η Πρόεδρος της Βουλής βρήκε στο γραφείο της πάνω από 150 δικογραφίες εναντίον των βουλευτών. Κάποιοι βουλευτές χρησιμοποιούν το Σύνταγμα και τους νόμους για να προστατεύουν τον εαυτό τους.


  Πολιτικά και ιδεολογικά η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονίων. Δεν θέλουμε εξεταστική επιτροπή για να ποινικοποιήσουμε τις φιλελεύθερες ιδεολογίες. Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει εάν τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι έγινε την 5ετία που πέρασε. Δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού. Είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν, πολλές οι πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη Σύνοδο των Κανών, τον Νοέμβριο του 2009.

  Κύριε Σαμαρά, ξέρω ότι δεν είχατε πάει στις Κάννες, αλλά ήσασταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου που κατάληξε σε ναυάγιο με την κυβέρνηση Παπαδήμου.
   Πρέπει να μάθουμε πώς και με ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες ανατράπηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Σαμαράς ονειρεύεται μία ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Γ. Παπανδρέου. Κύριε Σαμαρά, σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τέλειωσαν μαζί με το παλάτι. Η Βουλή πρέπει να εξετάσει τι έγινε με το περίφημο PSI. Πρέπει να συζητήσουμε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Να δοθούν εξηγήσεις γιατί η ΤτΕ προχώρησε πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο στην αύξηση χρόνου διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τραπεζών σχετικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Για ποιο λόγο διασπάστηκε η Αγροτική τράπεζα; …»