Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Συγκρότηση στη Βουλή της «Επιτροπής Αλήθειας» για το δημόσιο χρέος .



Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο αποφασίζει σήμερα, με συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα (148 μέλη), καθώς και τον Πρόεδρο της Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (12 μέλη), «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των μνημονίων».

Για την υπερψήφισή της απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, και όχι κατώτερη των 2/5 του Σώματος, δηλαδή φτάνει το «ναι» από 120 βουλευτές.
Η επιτροπή, όταν συσταθεί σε σώμα και ξεκινήσει τις εργασίες της, θα εξετάσει, σύμφωνα με την υποβληθείσα από την κυβέρνηση πρόταση:
(1) Tην περίοδο από Οκτώβριο του 2009 μέχρι Μάιο του 2010, που υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση. (Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου)
(2) To διάστημα από Μάιο 2010 – Νοέμβριο 2011, που υπεγράφη η δεύτερη δανειακή σύμβαση. (Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου)
(3) Την περίοδο από Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τον Μάιο του 2012, που αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έπληξε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τους μικροομολογιούχους και τις τράπεζες. (Κυβέρνηση εθνικής ενότητας Λουκά Παπαδήμου, με την συνεργασία Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ΛΑΟΣ)
(4) Και την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015, περίοδο κατά την οποία υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. (Κυβέρνηση Σαμαρά, με συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και, έως τον Ιούνιο του 2013 και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ΔΗΜΑΡ)