Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Επίσκεψη του Υπουργού κ. Πάνου Καμμένου στα Οχυρά της Πέρδικας


Τα «Οχυρά της Πέρδικας» στην Αίγινα επισκέφθηκε  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος  παρουσία των βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ  Α’ Πειραιά Ελένης Σταματάκη, Γεωγίας  Γεννιά,  αντιπροσωπείας μελών της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας που πήρε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, του  Δημάρχου Αιγίνης Δημήτρη Μούρτζη και  τοπικών παραγόντων.
Η επίσκεψη του κυρίου Καμμένου στην Αίγινα συνδέεται με την αξιοποίηση έκτασης, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, στην ευρύτερη περιοχή των "Οχυρών" νότια της Πέρδικας και  προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος που να ικανοποιεί τις ανάγκες του Ταμείου Εθνικού Στόλου και ταυτόχρονα να καλύπτει τις ευαισθησίες των κατοίκων της Πέρδικας και της Αίγινας. Μετά από εποικοδομητική ξενάγηση-συζήτηση καταλήξαμε  ότι το ζήτημα της προκήρυξης ενοικίασης  της έκτασης των οχυρών δεν υφίσταται πια. Το σχέδιο και μάλιστα άμεσα εφαρμόσιμο, είναι να δημιουργηθεί ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ με προτάσεις σε συνεργασία του Υπουργείου και των φορέων της Αίγινας. 

 


Η Αίγινα, λόγω της εγγύτητάς της στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και γενικότερα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αναδείχτηκε σε έναν από τους κύριους αμυντικούς στρατηγικούς στόχους του Σαρωνικού Κόλπου, τόσο για τον ελληνικό στρατό, όσο και για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα Ναυτικά Οχυρά της Αίγινας, τα οποία αποπερατώθηκαν επί κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά, ανήκαν εξ αρχής στη δικαιοδοσία του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και είχαν σχεδιαστεί να αποτελέσουν, μαζί με τις οχυρωματικές εγκαταστάσεις των Φλεβών, το κυρίως τμήμα της θαλάσσιας αμυντικής προστασίας του Σαρωνικού, σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ  


Με πρωτοβουλία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ, των βουλευτών Α Πειραιά Ε. Σταματάκη, Γ. Γεννιά και του βουλευτή Επικρατείας Κ. Γαβρόγλου πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ συνάντηση με τον υπουργό Π. Καμμένο  για το θέμα των Οχυρών Πέρδικας.
Μετά από εποικοδομητική συζήτηση καταλήξαμε στα εξής:
-το ζήτημα της προκήρυξης ενοικίασης  της έκτασης των οχυρών δεν υφίσταται πια.
-αναμένεται επίσκεψη του Υπουργού στο χώρο και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για την αναβάθμιση και ανάδειξή του.

Έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη !!! Μπορούμε να πούμε, ότι η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ, έχει φύγει οριστικά από τα σχέδια του ΤΕΣ μετά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας  Π. Καμμένου, σήμερα στην Πέρδικα, όπως και την περασμένη Τρίτη, μετά από επίσκεψη στο γραφείο του στο Υπουργείο. Το σχέδιο και μάλιστα άμεσα εφαρμόσιμο, είναι να δημιουργηθεί ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ με προτάσεις σε συνεργασία του Υπουργείου και των φορέων της Αίγινας. Επιτέλους βαδίζουμε σε ένα κοινό δρόμο, που τόσο πολύ παλέψαμε τα τελευταία 10 χρόνια και ελπίζουμε να το δούμε να  πραγματοποιηθεί!!