Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά


Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Α Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Σταματάκη προς
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο 



Ερώτηση:

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ:

Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, που είστε εδώ για να απαντήσετε στην ερώτησή μου, που έχει σχέση με το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά.
Κύριε Υπουργέ, πάγιο αίτημα πενήντα και πλέον ετών του νομικού κόσμου του Δήμου Πειραιά και όλων των θεσμικών φορέων της πόλης είναι η στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών -ή των περισσοτέρων εξ αυτών- σε σύγχρονο και αξιοπρεπές κτήριο, αντάξιο της ιστορίας της πόλης.
Η λύση που προτάθηκε και προκρίθηκε τη δεκαετία του 1980 για τη στέγαση του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελία και του Εφετείου Πειραιά σε αγορασθέν από το ελληνικό δημόσιο επταώροφο κτήριο γραφείων στη διασταύρωση Σκουζέ και Φίλωνος ήταν πρόχειρη, χωρίς σχεδιασμό και αποτελούσε μία λύση ανάγκης.
Η στέγαση των υπολοίπων Δικαστικών Υπηρεσιών παρέμεινε σε μισθωμένα από το δημόσιο παλαιά και εντελώς ακατάλληλα κτήρια γραφείων -σε πολλά μισθωτές είναι ιδιώτες και επιχειρήσεις- για τα οποία καταβάλλονται 1.134.00 ευρώ ετησίως από το δημόσιο –δηλαδή το δημόσιο τα καταβάλλει- ενώ δεν πληρούν στοιχειωδώς προδιαγραφές για δικαστήρια ενός σύγχρονου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά καιρούς υπήρξαν πολλές προστάσεις για τη στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά και μεταξύ αυτών και των μοναδικών Ναυτικών Δικαστηρίων της Ελλάδας με πιο πρόσφατη το 2013 την πρόταση μεταστέγασης των κτηρίων αυτών στα κτήρια στις παλιές Καπναποθήκες του «Κεράνη» στο Δήμο Νίκαιας. Το κτήριο όμως αυτό κρίθηκε ακατάλληλο για τη στέγαση των Δικαστηρίων με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πέραν των ανωτέρω, το κτίριο αυτό συγκαταλέγεται στα είκοσι οκτώ κτίρια του δημοσίου που επωλήθησαν από το ΤΑΙΠΕΔ και επαναμισθώθηκαν από το δημόσιο, για τα οποία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και των συμβούλων του.
Επειδή από το Φεβρουάριο του 2015 έχει διαφανεί η βούληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λύσει το πρόβλημα της στέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά, τα οποία στεγάζονται στο κέντρο της πόλης σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στο σημείο αυτό που προτείνετε, θα έχει φτάσει το μετρό και το τραμ δίπλα από το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο και συγκεκριμένα στο ημιτελές μέγαρο των πρώην Σχολείων της Ραλλείου, τα οποία σήμερα είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά και για τα οποία ο Δήμος με επανειλημμένες αποφάσεις του έχει αποδεχτεί τη χρήση τους για δικαστήρια, επειδή έχει δημιουργηθεί μια δυσφορία στους πολίτες, το νομικό κόσμο και τους θεσμούς του Πειραιά ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθυστερεί να ασχοληθεί με το φλέγον αυτό θέμα, σας ρωτώ, κύριε Υπουργέ: Γιατί δεν εντάσσετε το έργο ολοκλήρωσης του ημιτελούς Μεγάρου στο Δημόσιο Προϋπολογισμό που η συζήτησή του αρχίζει μεθαύριο; Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου για το οποίο έχει υπάρξει δέσμευση; Και τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο ώστε το χρόνιο πρόβλημα να βρει σύντομα την οριστική του λύση;
Κύριε Υπουργέ, ήδη αναφέρατε και εσείς τους λόγους, για τους οποίους το σημερινό κτήριο είναι τελείως ακατάλληλο για να στεγάσει τα δικαστήρια του Πειραιά.
Πρέπει να τονίσουμε ότι καθημερινά από επτακόσια έως χίλια άτομα, εργαζόμενοι και πολίτες, επισκέπτονται το κτήριο αυτό. Άρα, είναι τελείως ακατάλληλο, καθώς δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου και δεν μπορεί να στεγάσει πλέον τα δικαστήρια του Πειραιά.
Όντως, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει κατέβει και πρόσφατα, τον προηγούμενο μήνα, στην πόλη του Πειραιά και έχει συνομιλήσει με τον Δήμαρχο, με τους φορείς της πόλης, τον Περιφερειάρχη και τον Δικηγορικό Σύλλογο. Άρα, έχουν γίνει κάποια πράγματα.
Νομίζω ότι και εσείς έχετε επισκεφτεί κάποια στιγμή το χώρο του καινούριου κτηρίου στον Πειραιά. Πηγαίνοντας εκεί τα δικαστήρια, θα βοηθήσουν πολύ την πόλη και από τη στιγμή που έρχεται το τραμ και το μετρό θα υπάρξει και αποσυμφόρηση και στο κυκλοφοριακό της πόλης.
Άρα, πρέπει άμεσα κατά την άποψή μου και με αυτές τις παρεμβάσεις που και εσείς μας είπατε στα δύο άλλα Υπουργεία, θα πρέπει να ενταχθεί το έργο στον καινούριο προϋπολογισμό. Και περιμένουμε πολύ άμεσα έστω να υπογραφεί μια πρώτη συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Δήμο Πειραιά και τους υπόλοιπους φορείς, για να δρομολογηθεί το έργο.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.


Απάντηση Υπουργού:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης):
Ευχαριστώ την κυρία Σταματάκη για την ερώτηση. Το πρόβλημα έχει ακριβώς όπως το εξέθεσε. Έχω επισκεφθεί το κτίριο στο οποίο σήμερα λειτουργεί το Δικαστήριο του Πειραιά. Είναι πραγματικά ακατάλληλο, δεν έχει έξοδο κινδύνου, έχει μόνο μία έξοδο κι αυτό καθιστά ιδιαίτερα προβληματική από άποψη ασφάλειας τη λειτουργία του και επίσης, η διαρρύθμισή του προκαλεί μεγάλες λειτουργικές δυσχέρειες στο Δικαστήριο.
Είναι ένα παλιό πρόβλημα για τον Πειραιά. Η προσπάθεια εξεύρεσης εμβαλωματικών λύσεων δεν έχει αποδώσει, η δημιουργία, για παράδειγμα, μιας εξόδου κινδύνου στο κτίριο και μετά από κάποιες περιπέτειες στην προσπάθεια αναζήτησης ενός άλλου χώρου, τελικά όλοι οι φορείς, όλοι οι αρμόδιοι, όλοι οι παράγοντες και η κοινωνία του Πειραιά, όπως φαίνεται, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμφωνούμε ότι ο καταλληλότερος χώρος είναι η Ράλλειος Σχολή, την οποία δέχτηκε να παραχωρήσει κατά χρήση για το σκοπό αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, ανήκει στο Δήμο του Πειραιά, προκειμένου εκεί να εγκατασταθούν τα Δικαστήρια.
Πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει συζητήσεις και με το Δήμαρχο του Πειραιά και με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και με τους δικαστικούς παράγοντες και όλοι συμφωνούν γι’ αυτή την επιλογή. Επομένως, τα μόνο θέματα τα οποία απομένουν, τα οποία είναι αγκάθια βέβαια, είναι τα θέματα της υλοποίησης.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο, ο οποίος θα κριθεί από τη στιγμή που θα γίνει η έναρξη των σχετικών εργασιών, όπως ρωτάει η κυρία Σταματάκη, μπορώ να πω ότι υπολογίζεται ότι με εντατική εργασία από τη στιγμή της έναρξης μπορεί να αρκέσουν τα δύο χρόνια, αλλά αυτό θα είναι το μίνιμουμ το οποίο θα χρειαστεί για τις σχετικές εργασίες και βεβαίως το κύριο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση του κτιρίου.
Έχουμε επικοινωνήσει και με τους δύο αρμόδιους Υπουργούς για τα οικονομικά, δηλαδή και με τον κ. Σταθάκη και με τον κ. Σπίρτζη, διότι στο δικό του Υπουργείο πλέον υπάγονται οι κτιριακές υποδομές, η επιχείρηση του δημοσίου η οποία ασχολείται με τις υποδομές του δημοσίου. Έχουν υποσχεθεί ότι θα το εξετάσουν τάχιστα το θέμα. Ίσως και εντός ημερών να έχω την απάντησή τους. Μία επιλογή είναι η ένταξη του κτιρίου στον τακτικό Προϋπολογισμό. Μια άλλη επιλογή είναι η ένταξή του στο ΣΔΙΤ, δηλαδή σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση κτιρίων. Εντός των ημερών θα έχω την απάντησή τους.
Θα χρειαστώ μισό λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε, για να απαντήσω ότι όντως για το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπάρχει επιλογή και αμφιβολία. Το κτήριο της Ραλλείου είναι αυτό το οποίο ενδείκνυται και ελπίζω ότι εντός της εβδομάδας που τρέχει τώρα, θα μπορούμε να έχουμε κάποια νεότερα για την οικονομική στήριξη του έργου. 
Ευχαριστώ πολύ.