Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΑNAKΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ


Επιτέλους. Κάτι Αλλάζει στην πόλη μας.

Μετά από τον κατήφορο πολλών χρόνων, που με μεθοδικότητα και συνέπεια έσπρωχναν το Πέραμα, οι κυβερνήσεις ΝΔ & ΠΑΣΟΚ και οι εκλεκτοί τους στην πόλη μας, κάτι αλλάζει και μας επανατοποθετεί στο χάρτη του μέλλοντος. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, έγινε προκειμένου, να δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως αυτά της Ανεργίας, των Κατεστραμμένων Υποδομών της Πόλης, της Ενίσχυσης των Αδύναμων και της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

           
Για πρώτη φορά είδαμε Πρωθυπουργό να αγκαλιάζει την πόλη μας, πόλη κατεξοχήν εργαζομένων και μικρομεσαίων, σε όλα τα επίπεδα όπως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήδη από πέρυσι έδειξε δείγματα γραφής, όταν παρακάπτοντας όλα τα εμπόδια ο Υπουργός Εσωτερικών (τότε) Ν. Βούτσης, εξασφάλισε δάνειο (2,1 εκατ.) για τον Δήμο, προκειμένου να μην κλείσει από τα υπέρογκα χρέη (55 εκατομμύρια +) που δημιούργησαν οι προηγούμενες διοικήσεις του, την τελευταία 20ετία.
            Συνεχίστηκε με την αποσύνδεση των χώρων που χρησιμοποιεί ο Δήμος από το πακέτο παραχώρησης του ΟΛΠ  τα οποία παραχωρούνται πια στον Δήμο (αίτημα των κατοίκων για πολλές δεκαετίες), μαζί με ετήσια έσοδα από το ποσοστό που θα πληρώνει στο κράτος ο νέος διαχειριστής, δίνοντας οικονομική ανάσα και προοπτική στα άδεια ταμεία του Δήμου σε βάθος δεκαετιών.

Ο ερχομός του πρωθυπουργού όμως έφερε και νέα άμεσα μέτρα βοήθειας για την πόλη μας.

1. Εξασφάλισε 8μηνη εργασία σε 510 άτομα όλων των κατηγοριών στον Δήμο Περάματος, για την αναβάθμιση και επισκευή υπηρεσιών και υποδομών - παιδικές χαρές, Σχολικές Μονάδες, Αθλητικούς χώρους, Δημόσια Κτίρια, κλπ.(έναρξη εντός του διμήνου)

2. Ξεκίνησε από την πόλη μας, πιλοτικά το πρόγραμμα Σίτισης με Ζεστό Φαγητό των 1405 μαθητών των Δημόσιων Σχολείων, με στόχο την καθιέρωση του σε όλα τα σχολεία της χώρας όπως γίνετε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. (έναρξη μέσα στο Φεβρουάριο)

3. Επισημοποίησε το ξεκίνημα κατασκευαστικών έργων σε όλο το Άνω Πέραμα, με μηδενικό κόστος για τον Δήμο, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους απρόσκοπτη πρόσβαση των Υπηρεσιών του Δήμου παντού, είτε είναι απορριματοφόρα, είτε είναι λεωφορεία είτε είναι ασθενοφόρα. Τα έργα, θα γίνουν από την ΜΟΜΑ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθ’υπόδειξιν του Δήμου.

4. Εξασφάλισε την επαναλειτουργία του πολύχρονα κλειστού και κατεστραμμένου Κολυμβητηρίου, με αναβαθμίσεις, νέες κατασκευές και ότι άλλο χρειαστεί, ώστε εντός του ’16 να επαναλειτουργήσει.

5. Ανακοίνωσε οτι ξεκινά άμεσα ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας

6. Επιβεβαίωσε ειδικά για τους  εργαζόμενους της Ναυπηγο-Επισκευαστικής Ζώνης (ΝΕΖ), ότι επιμηκύνονται κατά 3 τα έτη (από 13 σε 16) για να συμπληρωθούν τα 1000 ένσημα (πλέον των 4500) που απαιτούνται, προκειμένου να βγεί κάποιος στην σύνταξη (λόγω της πολύχρονης ανεργίας). Φυσικά αυτά έρχονται σαν συνέχεια των αποφάσεων του προηγούμενου διαστήματος για κατάργηση των voucher, κατάργηση των 5μήνων και μετατροπή τους σε 8μηνα με όλες τις καλύψεις (ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές και δικαιώματα ταμείου ανεργίας), αλλαγή των προγραμμάτων κατάρτισης σε 70/30 υπέρ των εργαζομένων (και όχι το ανάποδο που ίσχυε μέχρι πρόσφατα),κ.α.

7. Ο πρωθυπουργός από το Δήμο Περάματος, επί της συζήτησης στα θέματα σίτισης και ΝΕΖ, αναφέρθηκε στην θετική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο θέμα σίτισης μέσω του crowdfunding και κάλεσε για άλλη μια φορά εφοπλιστές και επιχειρηματίες του χώρου να στηρίξουν την ΝΕΖ Περάματος επιλέγοντας την για τις εργασίες που έχουν ανάγκη τα πλοία τους.

8. Άφησε δε μια υπόσχεση. Η παρέμβαση αυτή να έχει συνέχεια σύντομα μέσω προγραμμάτων που θα ενταχθούν μετά από πρόταση του Δήμου και των κατοίκων του στα ΟΧΕ - τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις.

Για όλους είναι κατανοητό ότι το πακέτο αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Πόλης μας ΑΜΕΣΑ αλλά και μακροπρόθεσμα.

Κάποιοι όμως προσπαθούν με φωνές και λαΐκισμούς να ξεγράψουν αυτή τη σημαντική στιγμή για την πόλη μας, καλλιεργώντας φόβο και μισαλλοδοξία, με αφορμή την ανακοίνωση από την κυβέρνηση, για χρήση του Στρατοπέδου στο Σχιστό από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως Κέντρο Μετεγκατάστασης.

Το Σχιστό

                 Είναι γνωστό οτι η χώρα μας έχει γίνει διάδρομος-πέρασμα για χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου που θέλουν να φτάσουν σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Μετά την συμφωνία των ευρωπαΐκών κρατών δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες εισερχομένων - αυτών που θα προωθηθούν σε αυτά τα κράτη και αυτών που πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα τους. Αυτοί που θα προωθηθούν στα άλλα κράτη και έως να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα στεγάζονται στα δύο Κέντρα Μετεγκατάστασης (Σχιστού και Σίνδου). ΔΗΛΑΔΗ Θα αφορά πρόσφυγες (Οικογένειες Σύριων και Αφγανών) και όχι οικονομικούς μετανάστες. Θα είναι  φρουρούμενα μεν, αλλά ανοικτά, δεν θα είναι κλειστού Τύπου, δλδ Αμυγδαλέζα. Θα είναι όπως ήταν το Κλειστό του Γαλατσίου, όπου στο διάστημα της λειτουργίας του δεν δημιουργήθηκε ΚΑΝΕΝΑ ζήτημα Αστυνομικού ή άλλου τύπου, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν κάποιοι ότι θα γίνει εδώ.
                           Ξεχνούν...ότι η περιοχή μας συγκροτήθηκε από αστική αναγκαστική μετανάστευση, ότι χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μετανάστες συγγενείς σε όλο τον πλανήτη και ότι ο ανθρωπισμός και η λογική που επιδείχθηκε και σε άλλες περιπτώσεις στην περιοχή μας (επίθεση κατά Αιγυπτιωτών ……) δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες για τα αισθήματα των κατοίκων της. Είναι δε απαράδεκτο, να σπεκουλάρουν επικίνδυνα πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα ταυτιζόμενοι με τον οχετό της πολιτικής, μικρόνοοι τοπάρχες αποσκοπώντας σε προσωπικά πολιτικά οφέλη και μόνο, αντίθετοι ακόμα και με τα κόμματα που “εκπροσωπούν” - κόμματα που αυτή την στιγμή είναι υποστηρικτές και επίσημα των συγκεκριμένων ενεργειών της κυβέρνησης επί του προσφυγικού.
Απέναντι στην έχθρα και τον φόβο, καλούμε τους κατοίκους και τους συλλογικούς φορείς (Δήμους Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Εκκλησία, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, Εργατικά Σωματεία και Επαγγελματικές Ενώσεις) να συμπαρασταθούν ενεργά στους διερχόμενους και κατατρεγμένους συνανθρώπους μας, οργανώνοντας δράσεις υποστήριξης και φιλίας.