Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Βουλή: συζήτηση για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

 Άστραψε και βρόντηξε ο Πρωθυπουργός!
«Η νέα κυβέρνηση αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς και πιέσεις κι αν δεχθούμε. Έχουμε σχέδιο ουσιαστικής, ειλικρινούς διαπραγμάτευσης. Για να πετύχει η χώρα. Και εσείς τι κάνετε όταν εμείς πραγματώνουμε με δυσκολία αυτό το έργο; Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Μην καρτεράτε να αποτύχουμε»
 «Κεραυνούς» έριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στην αντιπολίτευση μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συζήτησης για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, πως «λεηλάτησε» μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση» ενώ, μεταξύ άλλων, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά όχι με «άνευ όρων συνθηκολόγηση». Τόνισε πως «Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού», σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, που δεν κρύβονται πια» και πως η στρατηγική της κυβέρνησης «αποδίδει καρπούς», παρά το «ναρκοθετημένο περιβάλλον».
«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση δηλώσαμε ότι αλλάζουμε σελίδα στον τόπο. Κάθε μέρα που περνάει οι πολίτες να γνωρίζουν όλα όσα γίνονται στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία. Δεν διστάσαμε οι δικές μας τοποθετήσεις να γίνονται αμέσως γνωστές. Αυτή η στρατηγική μας  έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε κοινωνούς των εξελίξεων. Η πλειοψηφία στηρίζει τη διαπραγματευτική πορεία και ζητά να μην κάνουμε βήμα πίσω".

Χαοτική κατάσταση στο κράτος.
«Παραλάβαμε μια χώρα βαθιά πεσμένη μέσα στο γκρεμό.Ηρθε η ώρα να πούμε αλήθειες που δεν κρύβονται όσο κι αν κανείς θέλει να ωραιοποιήσει την εικόνα. Η πραγματικότητα είναι ότι το πλεόνασμα ήταν μόλις 0.3%, 592 δις, 2,7 δις λιγότερα από όσο διαφήμιζε η προηγούμενη κυβέρνηση προεκλογικά, τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πλεόνασμα, το ταμειακό έλλειμμα ήταν της τάξης των 2,5 δις ευρώ. Ο νόμος με τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής που έφερε μόλις 70 δις ευρώ σε 5 μήνες, ενώ τώρα από την προ-ρύθμιση του δικού μας νόμου έχουμε ήδη 100 εκτ. ευρώ σε μια βδομάδα»
«Θέλω να απευθυνθώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα στηρίξετε την τακτική για να μπει τέλος  στη λιτότητα, ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των πιο ακραίων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων» και τόνισε έντονα «Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί χωρίς μισόλογα. Η αντιπολίτευση να αποφασίσει και κάτι ακόμη, αν έχουμε συνθηκολογήσει και υπογράφουμε μνημόνια ή οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Αφού τη μια μέρα αναφέρουν ότι οδηγείται η Ελλάδα στα βράχια και την άλλη πως υπογράφει νέα μνημόνια. Την απάντηση στις αντιφάσεις δεν θα τις περιμένουμε από την ίδια την αντιπολίτευση, γιατί τη δίνει η ίδια η ζωή. Τη δίνουμε στη σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας με την πολιτική. Είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις να δουν φως;" σημείωσε και αναφέρθηκε τόσο στη ρήτρα στα ασφαλιστικά ταμεία που γλιτώνει τις περικοπές στις συντάξεις όπως είπε, αλλά και τη λύση στη βιομηχανία ζάχαρης. Καταθέσαμε την δική μας λίστα μεταρρυθμίσεων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων με στόχο να πληρώσουν οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών. Ποια μεταρρύθμιση έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια; Εκτός αν ονομάζετε μεταρρυθμίσεις τις απολύσεις, την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, το κλείσιμο της ΕΡΤ, την κατάρρευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων" και προχώρησε σε έντονο ύφος κατά του πρώην πρωθυπουργού: "Μόνο εκεί ξέρατε να χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι και να παριστάνετε τους σκληρούς. Γιατί δεν κάνατε το ίδιο με τις άδειες των ΜΜΕ που ήταν μνημονιακή υποχρέωση κ. Σαμαρά; Την ξεχάσατε; Γιατί δεν προχωρήσατε σε ουσιαστικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή;". Ο κ. Τσίπρας έφερε στη Βουλή δημοσίευμα ξένου Τύπου που τόνιζε: "Δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν άτομα της λίστας επειδή ήταν συνεργάτες σας κ. Σαμαρά".
Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο.
"Καλώ την αντιπολίτευση να πει ξεκάθαρες κουβέντες, να στηρίξει τη διαπραγμάτευση, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που παίρνει τα βάρη από τους αδύνατους. Η παρούσα κυβέρνηση δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της όπου και αν βρέθηκε, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, να πει απαγορευμένες λέξεις. Αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλά και Siemens, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις. Έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο ή θα έπρεπε να πω 'Ουδείς αναμάρτητος' στη Μέρκελ;"
Παίρνοντας το λόγο ο Αν. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης αποκάλυψε ότι: «Εάν εφαρμόζαμε την ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, 326 εκ. ευρώ θα έκαναν «φτερά» από την τσέπη των συνταξιούχων φέτος, 172εκ. του χρόνου και άλλα 261 εκ. το 2017.
Στη δευτερολογία του πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κράτησε και πάλι ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και τον κάλεσε  να πάρει θέση, ενώ αναρωτήθηκε:
«Να αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχθείτε πριν από τις εκλογές;
Εμείς αυτά δεν θα τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό μας».

Για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, καθώς δεν την ζητούν ούτε οι δανειστές.
«Αναρωτιέμαι αν την κύρωση δεν την ζητούν οι δανειστές γιατί τη ζητάει η αντιπολίτευση; Γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου; Για να ξεκαθαρίζουμε δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και κανένα Μνημόνιο».
Σε ό,τι αφορά τον συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο πρωθυπουργός επανήλθε λέγοντας πως τιμά τον πρώην πρωθυπουργό η υπεράσπιση του συνεργάτη του, αλλά όχι και η "ασυλία" που του δόθηκε απέναντι στους ελέγχους του ΣΔΟΕ.
«Δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου η χώρα. Έχει 2062 η λίστα Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν. Όλοι θα ελεγχθούνε!» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για «ασυλία προς την ολιγαρχία του τόπου».
“Ο Αντώνης Σαμαράς όσο ήταν πρωθυπουργός δεν σύχναζε και πολύ στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Εμείς όμως είμαστε εδώ, γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Θα είμαστε εδώ, τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης να λέμε αλήθειες”…