Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αλέξης Τσίπρας : Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και από όσα θεωρούμε απαραίτητα




Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για  την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Σήμερα είναι μία ημέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια που στη Βουλή των Ελλήνων συζητείται και ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε αλλά γράφτηκε εδώ.
Υπ’ αυτήν την έννοια είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε από 
«e-mail», αλλά γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα, και απ’ ότι φαίνεται θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι κάποιων λίγων και εκλεκτών.
Που δίνει σε αυτούς που έχουν την ανάγκη να σταθούμε δίπλα τους. Το πρώτο μετά από 5 χρόνια που δεν παίρνει από τους πολίτες, αλλά έρχεται να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. 

Σήμερα κάνουμε μια αρχή. Συνεχίζουμε Πέμπτη και Παρασκευή με το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις που θα δώσει ανάσα και τη δυνατότητα να γεμίσουν τα ταμεία. 

Συνεχίζουμε με ανασυγκρότηση δημοσίου, την επανεκκίνηση οικονομίας και το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.  Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, σε αντιπροτάσεις και μέσα στη χώρα και έξω. Αλλά η λαϊκή εντολή ήταν σαφής και έχουμε υποχρέωση να την υλοποιήσουμε. 

Τι μας ζήτησε με την εντολή ο ελληνικός λαός; Να  μπει τέλος σε μνημόνια και λιτότητα, να υπάρξει διαδικασία ανάκτησης της αξιοπρέπειας του λαού και να γίνει επιτέλους πραγματική η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. Κι αυτή την εντολή που λάβαμε την υπηρετούμε".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στον "πόλεμο" που έχει ανοίξει απέναντι στη νέα κυβέρνηση, αλλά και τη σταθερή στάση αυτής για υλοποίηση των δεσμεύσεων:

"Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι ο δρόμος για υλοποίηση αυτής της εντολής είχε ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΘΕΙ. Γνωρίζαμε και τις δυσκολίες και την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας, και τις πιέσεις για να υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας στον λαό. Να συρθούμε σε υλοποίηση πολιτικής που θα ήταν η συνέχεια των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Τώρα όμως αρχίζουν πια να μας γνωρίζουν καλά και οι εταίροι μας. Αν κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν ότι θα είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων τους έχουμε απογοητεύσει. Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση χωρίς μυστική διπλωματία. Τίποτα δεν κρύψαμε από τον λαό. Υπήρξε διαφάνεια σε όλα.

ΔΕ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΖΗΤΑΜΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ.
 Ούτε απομονωθήκαμε. Ούτε χωρίς συμμάχους βρεθήκαμε. Έτσι καταφέραμε να φθάσουμε στο αποτέλεσμα της 20ης φλεβάρη. Θέσαμε τις βάσεις για αμοιβαία επωφελή λύση. 

Για πρώτη φορά ειπώθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, δεν έγινε τυχαία, αλλά γιατί υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια που απέτυχε παταγωδώς. Αυτή παραδοχή είναι εξαιρετική. Όπως εξαιρετική είναι και η δέσμευση Γιούνκερ, όπως μου είπε να βρεθούν ικανά κονδύλια για να επουλωθούν αυτές οι πληγές. Για πρώτη φορά άρχισε η Ευρώπη να βλέπει κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί. 

Στο Eurogroup 20 Φλεβάρη πετύχαμε συμφωνία κάτω από ασφυκτική πίεση του χρόνου. Και ξεκινήσαμε  μια διαπραγμάτευση που δεν τελειώνει εδώ και θα είναι σκληρή. 

Πετύχαμε πρόγραμμα γέφυρα χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας ή εσωτερικής υποτίμησης. Ακυρώσαμε την 5η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος του μέιλ Χαρδούβελη. 

Και βάλαμε τέλος στην τρόικα που έμπαινε στα υπουργεία κατέβαζε φακέλους, ανέκρινε υπουργούς, εξευτέλιζε υπουργούς, φαινόμενα όπως να κάθονται στην ουρά οι υπουργοί να ανακριθούν από τεχνοκράτες, εκλεγμένοι υπουργοί της κυβέρνησης. Τέτοια φαινόμενα εμείς δε θα τα ανεχθούμε και δε θα ξανασυμβούν εδώ ή στο εξωτερικό. 

Από εδώ και στο εξής ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ τους ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ. Αυτό που πετύχαμε ήταν να μην υπάρχει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, καμία νέα απόλυση. Πλήρη αποδέσμευση από το μνημόνιο.  

Για πρώτη φορά η χώρα μας απέκτησε τη δυνατότητα να σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμά της.
 
Πετύχαμε μείωση των εξωπραγματικών πλεονασμάτων που απαιτούσαν οι δανειστές και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδεχθεί. Πλεονάσματα που αποτελούν και το άλλο όνομα της λιτότητας.
 
Η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, κατέθεσε στο Eurogroup το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων και όλοι μπορούν να συγκρίνουν τις δικές μας προτάσεις με αυτές του μέιλ της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Η Ελληνική κυβέρνηση, έγινε σαφές, δεν είναι διατεθειμένη να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες και να νομοθετεί με μέιλ.
 
Είναι προφανές ότι κάποιοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από αυτή τη συμφωνία. Κάποιοι στο εσωτερικό είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών και σε διαρκή επικοινωνία με τους τροικανούς. Και προσπάθησαν από την επόμενη ημέρα να επιχειρήσουν να υπονομεύσουν τη συμφωνία. Να αποδομήσουν στελέχη της κυβέρνησης. Να συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι των εκβιασμών και των απειλών. Ορισμένοι μάλιστα από τους τεχνοκράτες που δεν συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα προσπαθούν να φοβερίσουν. Τους απαντάμε με πράξεις, σήμερα αύριο και μεθαύριο στη Βουλή υψώνοντας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση, μένοντας πιστοί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων της 20ης Φλεβάρη. Τους απαντάμε με απόλυτη ψυχραιμία αι αποφασιστικότητα. 

Είμαι βέβαιος πως η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας, όχι όλων, και ειδικότερα ορισμένων εκ των τεχνοκρατών διαφόρων τεχνικών κλιμακίων, το μόνο που κατορθώνει είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Να εκθέτει την Ευρώπη. 

Τι άλλο να πει κανείς για κάποιους που στέλνουν μέιλ ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μη συμβατή με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών; Τι να πει κανείς για κάποιους που μας ζητούν να παγώσουμε νομοσχέδια ώστε να συνεχίσουν στην Ελλάδα να ξεπαγιάζουν χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα; Κι εδώ είναι ένα ερώτημα που δεν το απευθύνω ση Βουλή αλλά στους θεσμούς και την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και στον κάθε πολίτη.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΜΕ; Αυτήν οικοδομούμε; Την Ευρώπη που με τις επιλογές της δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε ένα λαό παραδέχεται ότι το έπραξε και μετά θεωρεί μονομερή ενέργεια την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης

Το παρόν  νομοσχέδιο έρχεται μετά από 5 χρόνια να λάβει μέτρα για τις βασικές ανάγκες των πολιτών. Θέρμανση, σίτιση, ενέργεια. Από πού ορμώμενοι έχουν ορισμένοι το θράσος να μιλούν για μονομερή ενέργεια και κάποιοι ΝΑ ΤΟ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ από αυτά εδώ τα έδρανα; Δε μας τρομάζουν και δε μας πτοούν αυτά. 

50 ημέρες τώρα δεχόμαστε τις ίδιες απειλές. Απειλές που κατ εξακολούθηση αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Αν όμως το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι έτσι μπορεί να λειτουργεί η Ευρώπη, τότε το πράγμα αλλάζει και εμείς δε θα το αφήσουμε έτσι. Όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Το θέμα αυτό θα το πάμε και στη Σύνοδο κορυφής στο Ευρωκοινοβούλιο και σε όλους τους θεσμούς.  

Η Ε.Ε. δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών. Έχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της Ευρώπης. Σε αυτούς τους θεσμούς δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές. Είμαστε όλοι ισότιμοι με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις"

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη: 
«Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση που δεν έχει να κάνει με στρατηγικές των κρατών, αλλά με τη σύγκρουση διαφορετικών στρατηγικών στην Ευρώπη. Σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων, κοινωνική, πολιτική ταξική. Η Ελλάδα για 5 χρόνια ήταν πειραματόζωο. Κάποιοι επιθυμούν να γίνει και  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ για να σταματήσει εν τη γενέσει της την πολιτική αλλαγή και σε άλλες χώρες, η οποία έρχεται, ώστε να σταματήσει σε όλη την Ευρώπη το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της λιτότητας. Γιατί κάποιοι κερδίζουν ενώ οι λαοί υποφέρουν. 

Έρχεται ορμητικό ποτάμι η πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, την Ιρλανδία και αλλού. Αυτό δε μπορεί να σταματήσει. Κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτό το ορμητικό ποτάμι. 

Η Ελλάδα των μνημονίων και της λιτότητας είναι παρελθόν. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ. Αλλά και η Ευρώπη του Αυταρχισμού, της τιμωρίας, της συρρίκνωσης της δημοκρατίας θα είναι και αυτή σε λίγο παρελθόν αν καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. 

Πολλοί θέλουν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση. Θα αποτύχουν. Γιατί δε μπορούν να υπονομεύσουν τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο λαό και την κυβέρνηση. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και ας σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες, τηρώντας τη συμφωνία που υπέγραψαν. 

Η κυβέρνηση υπέβαλλε αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Αναγκαίες προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει παθογένειες. Να ανατραπεί η εικόνα της ντροπής να είναι η χώρα μας πρώτη στο δίχτυ φτώχειας. 

Οι αλλαγές αυτές που θέλουμε να προωθήσουμε είναι στον αντίποδα των σκληρών μέτρων λιτότητας και εκθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους. Το μνημόνιο ήταν κοινωνική και οικονομική διάλυση. 
Προκαλώ όσους κόπτονται για μεταρρυθμίσεις να μας πουν μία που να έγινε και που να πέτυχε. Περικοπές και απολύσεις, προγραφές και απορρύθμιση της αγοράς είναι μεταρρύθμιση; Όχι είναι καθαρή εκδίκηση. 

Πείτε μου πότε η τρόικα τα προηγούμενα χρόνια χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να πει ότι αν δεν προχωρήσει αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση ή η άλλη για την φορολογική δικαιοσύνη δε θα εκταμιευτεί η δόση. Ποτέ. 

Είναι λοιπόν υποκριτές όσοι κόπτονται για μεταρρυθμίσεις.


Η κυβέρνηση αυτή δε δεσμεύεται από οικονομικά συμφέροντα και έχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να τη στηρίζει. Είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε και θα το κάνουμε γιατί εμείς θέλουμε να τις υλοποιήσουμε. Όπως θα υλοποιήσουμε και τη συμφωνία της 20ής του Φλεβάρη. Αν κάποιοι νομίζουν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, ότι οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα δε χρειάζονται εκλογές, αν ονειρεύονται να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων, ας κρατήσουν αυτές τις απειλές για εκεί που περνάνε. Όχι σε αυτή την κυβέρνηση και κυρίως, όχι σε αυτόν τον λαό. 
Είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε την αξιοπρέπεια και το δίκαιο ενός λαού που υπέφερε".

Ο πρωθυπουργός έκλεισε καλώντας όλες τις πλευρές να υπερψηφίσουν το πρώτο νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας.