Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

Βαθιά ανάσα σε χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας δίνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή.
Τα μέτρα των Μνημονίων έχουν πλήξει εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Υπάρχει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, που συνοδεύεται από αυξανόμενη φτώχεια, ανισότητα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλεια, καθώς και από ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
Πολλοί συνάνθρωποί μας είναι στο δρόμο, δεν έχουν να φάνε, συρρέουν στα κοινωνικά συσσίτια, δεν έχουν τα βασικά, δεν συζητάμε φυσικά για φάρμακα.

Τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της 
ανθρωπιστικής κρίσης περιλαμβάνουν:

- Παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίως σε κύριες κατοικίες νοικοκυριών που διαβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Εξασφαλίζεται η επανασύνδεση ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση του κομμένου ρεύματος σε δικαιούχους των οποίων η παροχή είχε διακοπεί ως και την 31.01.2015, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται.


- Επιδότηση ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά και σε αστικές περιοχές. Το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα εβδομήντα (70) ευρώ ανά άτομο και τα διακόσια είκοσι (220) ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπομένου ΦΠΑ.

- Σίτιση φυσικών προσώπων που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είτε με τη χορήγηση κουπονιού σίτισης είτε με άλλο ηλεκτρονικό μέσο και τρόπο. Για τη διασφάλιση της σίτισης θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί, εθνικοί αλλά και ιδιωτικοί πόροι.

Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στο κέντρο ενός τροπικού τυφώνα που κινείται με φοβερή δύναμη. Κι όμως στο κέντρο αυτού του τυφώνα υπάρχει μια όαση ηρεμίας. Ας μην αφήσουμε το φώς που περιέβαλλε τις ελπίδες μας… να ξεθωριάσει στο θαμπό λυκόφως. Ας μην μεταβληθούμε σε ακούσιους προάγγελους της καταστροφής και ας μείνουμε ατάραχοι στις κρώζουσες Κασσάνδρες που προειδοποιούν τάχα προφητικά για  επερχόμενα κακά. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα κατακτήσουμε την ισορροπία και θα παραμείνουμε ατάραχοι μέσα στη φρενιασμένη δραστηριότητα, στις διαφωνίες και στην πολυλογία.

Πρώτο μέλημά μας όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  το κόμμα να διευρυνθεί και εκτός των αστικών πλαισίων, δηλαδή σε μεγάλα επαρχιακά χωρία προκειμένου να δημιουργηθούν οργανώσεις για την επίτευξη άμεσων διαλόγων με τους πολίτες.  Αν απομακρυνθούμε λίγο από τις δραστηριότητες του λάρυγγα και εντρυφήσουμε στις δραστηριότητες της σκέψης και της εμπνευσμένης δράσης, ίσως φτάσουμε σε κάτι πραγματικά αξιόλογο.
Γιατί το υπάρχειν αποτελεί το πρωταρχικό μας καθήκον σαν ανθρώπων. Η ομιλία είναι ένα αποτέλεσμα, δεν είναι μια υποχρέωση....