Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 στην ολομέλεια της βουλής


Ομιλία της Ελένης Σταματάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 στην ολομέλεια της βουλής 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναρωτήθηκα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης και κυρίως, ακούγοντας τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, των δύο μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, ποιος πραγματικά κυβερνούσε αυτά τα χρόνια, ποιος νομοθετούσε, ποιος έθρεψε τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τη διαπλοκή, τον παραγοντισμό, το πελατειακό κράτος, ποιος οδήγησε σε κατάρρευση το σύστημα υγείας, ποιες πολιτικές ξετίναξαν την ανεργία στα ύψη, ποιος ξετίναξε τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών, ποιος ευνόησε τη μαύρη εργασία, ποιες πολιτικές οδήγησαν τους νέους επιστήμονες να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, ποιες πολιτικές οδήγησαν στα μνημόνια και τη χώρα μας στη χρεοκοπία.


Εσείς, κύριοι συνάδελφοι, και τώρα μας ζητάτε και τα ρέστα. Και αν εσείς δεν το έχετε καταλάβει, το κατάλαβε πολύ καλά ο ελληνικός λαός, ο λαός που μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε για δεύτερη φορά την εντολή να κυβερνήσουμε και να βγάλουμε τη χώρα από την άβυσσο που την οδήγησαν οι δικές σας πολιτικές. Αυτό, γιατί του μιλήσαμε και του μιλάμε με ειλικρίνεια, γιατί τον ενημερώσαμε και τον ενημερώνουμε, του εξηγήσαμε και του εξηγούμε τις δυσκολίες και τις διαπραγματεύσεις και τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουμε να απεγκλωβιστούμε από τα μνημόνια.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
δεν έχουμε αυταπάτες. Έχουμε γνώση της πραγματικότητας, έχουμε επαφή με τον κόσμο, ξέρουμε γιατί μας εμπιστεύτηκε και μας έδωσε τη νέα εντολή. Είμαστε προσγειωμένοι.
Σήμερα μιλάμε για τον Προϋπολογισμό του 2016. Είναι ο πρώτος της Κυβέρνησής μας, είναι ο πρώτος της Κυβέρνησης που ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας μετά από μια καταστροφική πορεία που άρχισε από το 2009 και κορυφώθηκε με τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα δεν ακούσαμε ούτε μια θετική πρόταση, δεν ακούσαμε βελτιωτικές προτάσεις, δεν ακούσαμε τίποτα καλό για τον Προϋπολογισμό παρά μόνο καταστροφολογία. Ο Προϋπολογισμός, λοιπόν, αυτός δεν είναι ουδέτερος, δεν είναι τεχνοκρατικός, δεν είναι ένας Προϋπολογισμός «γιατί πρέπει να γίνει και να μείνει στο συρτάρι», δεν είναι για να αμφισβητηθεί την επόμενη μέρα.
Είναι προϋπολογισμός ισορροπημένος, έχει κοινωνικό πρόσημο και εξασφαλίζει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για άσκηση κοινωνικής πολιτικής στον χώρο της υγείας, της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δικαιοσύνης, στους χώρους όπου καθημερινά οι πολίτες ταλαιπωρούνται και χρειάζεται να καταβάλλουν και χρήμα και χρόνο για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, στους χώρους όπου άσκοπες δαπάνες στερούν χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μιλώ για τα χιλιάδες ευρώ τα οποία σπαταλούνται για ενοίκια υπηρεσιών του δημοσίου, ενώ μένουν ανεκμετάλλευτοι χώροι που θα μπορούσαν να τις στεγάσουν.
Εξασφαλίζουμε πάνω από 823 εκατομμύρια ευρώ για επιπρόσθετες κοινωνικές δαπάνες και έτσι διευρύνουμε συνεχώς τις κοινωνικές παροχές προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική κρίση. Μετά από χρόνια εξασφαλίσαμε κονδύλια για προσλήψεις στον χώρο της υγείας και της παιδείας και συγχρόνως αξιοποιούμε τα ΕΣΠΑ και αναζητούμενα αναπτυξιακά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Βάζουμε μπρος έργα που είχαν σταματήσει -και όχι, βέβαια, από δική μας ευθύνη- ώστε να τονωθούν οι τοπικές κοινωνίες και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Ενισχύουμε δομές αλληλεγγύης και τις διευρύνουμε με προγράμματα ενίσχυσης, ιδιαίτερα, των γυναικών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω δυο λόγια για την πόλη μου, τον Πειραιά και για τα νησιά, μια πόλη που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και φαίνεται στην καθημερινότητά της, με τα καταστήματα να κλείνουν, τους ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση, με τα μεγάλα έργα, το μετρό και το τραμ, να έχουν σταματήσει και να έχουν κάνει τη ζωή στο κέντρο της πόλης αβίωτη.
Ευτυχώς, με παρέμβαση -τελευταία- του Υπουργού Υποδομών το έργο του τραμ ξεμπλοκάρισε. Έχουμε βάλει στόχο να τελειώσει στο τέλος του 2016 και έτσι, η πόλη θα κερδίσει πάρα πολλά και σε υποδομές και σε χρήματα.
Επίσης, είναι προς τιμήν του Υπουργού Δικαιοσύνης που προχθές, σε μια επίκαιρη ερώτησή μου για τα δικαστήρια του Πειραιά, ενέταξε και εντάσσει το καινούργιο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά να στεγαστεί τον καινούργιο χρόνο και μέσα από τον καινούργιο Προϋπολογισμό σε ένα κτήριο «φάντασμα» που υπάρχει εδώ και σαράντα χρόνια στο κέντρο της πόλης, όπου ο δήμος σπαταλάει κάθε χρόνο πάρα πολλά χρήματα από τον προϋπολογισμό του για να το ντύνει εξωτερικά και να μη φαίνεται το γιαπί, που έχει γίνει πια η εικόνα της πόλης, έχει ενσωματωθεί στην πόλη
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά και τελειώνω.
Κλείνοντας, στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω δύο προτάσεις προς τους Υπουργούς Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Τουρισμού. Θα ήθελα στο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και στις δωρεάν μεταφορές να ενταχθούν οι κάτοικοι των νησιών και ιδιαίτερα της Σαλαμίνας. Η μεταφορά από τη Σαλαμίνα είναι πια καθημερινή. Τη χρησιμοποιούν χιλιάδες συμπολίτες μας άνεργοι που έρχονται στο κέντρο της πόλης, ψάχνοντας εργασία. Άρα, λοιπόν, στο κοινωνικό εισιτήριο και στη δωρεάν μεταφορά θα πρέπει να ενταχθεί και η Σαλαμίνα.
Επίσης, στον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού θα ήθελα να ενταχθεί η σωστή λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Ο δρόμος του πολιτισμού που θα συνδέει τον χώρο της Αθήνας με το Λιμάνι θα πρέπει να ξεκινάει από τον Πειραιά ή, αν θέλετε, να τελειώνει στον Πειραιά.
Στην Υπουργό Τουρισμού, που πριν από λίγο μας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, θα ήθελα να της θυμίσω πως είναι και τα μικρά νησιά του Αργοσαρωνικού τα οποία χρειάζεται να ενισχυθούν με προγράμματα για την ανάπτυξή τους.
Ευχαριστώ