Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης

Ψήφισμα αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους υιοθέτησε ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων. Σύμφωνα με αυτό, το ελληνικό κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει τις διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει προσπάθεια για την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Την απόφαση, την οποία διάβασε στο Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενέκριναν οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες.

Ιστορική ομιλία Αμπάς στην αίθουσα της γερουσίας
 

Ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε την κατοχή εδαφών από το 1967 ως το «μακροβιότερο καταπιεστικό φαινόμενο που γνώρισε η ανθρωπότητα» και την επέκταση των κατοχικών διαδικασιών και την ανέγερση του τείχους, ως «επικίνδυνα φαινόμενα», ενώ τόνισε, ότι είναι υπέρ του ειρηνικού αγώνα και καταδικάζει κάθε μορφής βία. «Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση και πιστεύουμε στο όραμα δύο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένα από όλες στις χώρες του κόσμου, ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα. Το μεγαλειώδες βήμα της εισήγησης προς την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης θα καταγραφεί στην ιστορία και την πορεία του παλαιστινιακού λαού. Αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια που παρευρισκόμαστε σήμερα στο προπύργιο της ελληνικής δημοκρατίας. Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών».

Για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τη Βουλή (σημεία από τη συνέντευξη του Ν. Βούτση) 
 
– Η σημερινή μέρα πράγματι είναι σημαντική, γιατί γίνεται το δεύτερο βήμα και άρα ωριμάζει και το τρίτο, θα σας εξηγήσω τι εννοώ, προκειμένου να υπάρξει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία χθες ο Πρωθυπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι πλέον θα αναφέρεται ως Παλαιστίνη και όχι ως Παλαιστινιακή Αρχή σε όλα τα δημόσια έγγραφα και σε όλες τις συναλλαγές του ελληνικού κράτους, η συγκεκριμένη χώρα, το συγκεκριμένο κράτος. Το δεύτερο βήμα είναι σήμερα, όπου η ελληνική Βουλή, με ειδική απόφαση και ψηφοφορία και όχι με μια εκδήλωση -δεν πρόκειται περί event, αλλά για ειδική συνεδρία, τυπική, στην οποία θα ληφθεί απόφαση- καλείται η ελληνική Κυβέρνηση, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις οι οποίες προαναφέρονται, να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης. Το τρίτο βήμα όπως καταλαβαίνετε είναι σε επίπεδο κυβερνητικό, πράγμα το οποίο ελπίζουμε να μην αργήσει πολύ, έχει σχέση ακριβώς με την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή και είναι η αναγνώριση σε επίπεδο κυβερνητικό. Είναι συγκεκριμένα βήματα τα οποία και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, και από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση, έχουν καθορίσει, έχουν αποδεχθεί και θεωρούν ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, όταν μάλιστα είναι ομόφωνη απ’ ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, η συναίνεση σε αυτή την απόφαση
– Οι σχέσεις μας με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ, όπως και η παρουσία μας στα διεθνή fora, έχουν σε μεγάλο βαθμό ενισχύσει την παρουσία της χώρας στην περιοχή. Είναι μία από τις επιτυχίες, θα έλεγε κανείς, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και γι’ αυτό και οι Παλαιστίνιοι είναι ευτυχείς, είναι ευχαριστημένοι που αναπτύσσονται οι σχέσεις στην περιοχή. Επαναλαμβάνω, και οι πολυμερείς σχέσεις της χώρας μας για την ενέργεια κ.λπ. αλλά και η φυσιολογικοποίηση της σχέσης μας με το Ισραήλ. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: H ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή του ψηφίσματος για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους συνιστά και αναγνώριση του μακρόχρονου αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για ανεξαρτησία, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ το 1967 σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων του.
Με την κίνηση αυτή, για την επιτυχία της οποίας εργάστηκε συντονισμένα η κυβέρνηση, τόσο στο επίπεδο των διεθνών επαφών όσο και στο εσωτερικό της χώρας, επισφραγίζονται οι βαθιές σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών. Ταυτόχρονα, η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία ειρήνευσης, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αλληλέγγυος με τον Παλαιστινιακό λαό και απευθύνει κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να συντονίσει τις ενέργειες της ώστε να παύσει οριστικά η πρακτική του βίαιου εποικισμού του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραηλινό κράτος, που υπονομεύει κάθε διαδικασία ειρήνευσης.