Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

19 Μαΐου Μνήμη Γενοκτονίας Ποντίων. Εκδηλώσεις μνήμης ενάντια στη λήθη


  Ωριαία αλλαγή Προεδρικής φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες  
Με 2 αλλαγές φέτος και 4 Εύζωνες ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη, πραγματοποιήθηκε η φετινή αλλαγή φρουράς κατά την καθιερωμένη εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Σύνταγμα.



Εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας, από 80 ποντιακά σωματεία, Πόντιοι από όλες τις μεριές της χώρας, αρκετοί από αυτούς, κρατώντας λάβαρα στα χέρια και φορώντας παραδοσιακές στολές, κατέκλυσαν στο Σύνταγμα, στον Άγνωστο Στρατιώτη, προκειμένου ν' αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες του Πόντου, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας. 






Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, αλλά και από εκπροσώπους των κομμάτων, καθώς και από τον γενικό πρόξενο της Ουκρανίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία προς την τουρκική πρεσβεία όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Επί δεκαετίες οι Πόντιοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων, με την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία. Η Βουλή των Ελλήνων με το Ν.2193/1994 καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης  της  Γενοκτονίας του  Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.


Περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφθασαν με καραβάνια στα μεγάλα αστικά της Ελλάδος αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία. Άρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους.