Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας ανοίγει στο Ερμπίλ, στην έδρα του Ιρακινού Κουρδιστάν

           ΓΕΦΥΡΕΣ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Στις 13 Μαίου συστήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά, Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην πόλη Ερμπίλ του Ιράκ, έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Στο Ερμπίλ λειτουργεί ήδη Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, το οποίο υπάγεται στην Πρεσβεία της χώρας μας στη Βαγδάτη, με αποστολή την προώθηση της εμπορικής και οικονομικής μας συνεργασίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Με την ενέργειά της αυτή, η Ελληνική Πολιτεία αναβαθμίζει, με τρόπο πολύ ουσιαστικό, τη διπλωματική της παρουσία της στο Ιράκ και ειδικότερα στη συγκεκριμένη αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, με την οποία μας συνδέουν φιλικές σχέσεις και αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας, σε μία περίοδο που ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να επεκτείνει τη δράση που ήδη αναπτύσσει εκεί.

Η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί, επιδιώκει να οικοδομήσει γέφυρες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και τον περασμένο Οκτώβριο εκπρόσωποι του Ιρακινού Κουρδιστάν προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στην επιτυχημένη Διεθνή Διάσκεψη της Αθήνας για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή.

Πρόθεση της χώρας μας είναι, με τη συμβολή του νέου Γενικού Προξενείου στο Ερμπίλ και φυσικά της Πρεσβείας μας στη Βαγδάτη, να εμβαθύνει περαιτέρω τους υπάρχοντες δεσμούς φιλίας τόσο με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ όσο και με τον υπόλοιπο ιρακινό λαό.