Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γ' Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας


Στις  εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης , που διοργάνωσε ο Δήμος Τροιζηνίας –Μεθάνων  το  Σάββατο 28 και  την Κυριακή 29/05,  παραβρέθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε στεφάνι, η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη.

Η σημασία της  Γ΄ Εθνοσυνέλευση της  Τροιζήνας, για την πολιτειακή και πολιτική ζωή της Ελλάδας.


Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της  Τροιζήνας  πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερη καμπή του απελευθερωτικού  μας αγώνα και έμεινε γνωστή στην ιστορία για δύο πού σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της.

Εδώ ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα-το Σύνταγμα της Τροιζήνας-που δίνει τέλος στην περίοδο των προσωρινών διοικήσεων, εμπνευσμένο από δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες.
Εδώ έγινε η εκλογή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας (2 Απριλίου 1827), του Ελληνικής καταγωγής Ρώσου οραματιστή, πολιτικού και διπλωμάτη, του Ιωάννη Καποδίστρια.
Εδώ καθιερώθηκε ρητά η διάκριση των εξουσιών.
 Ανατέθηκε στον Κυβερνήτη η εκτελεστική εξουσία, στο σώμα των αντιπροσώπων του λαού, στη Βουλή η νομοθετική εξουσία και στα Δικαστήρια η δικαστική.
« Η κυριαρχία ενυπάρχει στο Έθνος. Πάσα εξουσία πηγάζει εξ’ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού»
Τη ρητή αυτή διακήρυξη επαναλαμβάνουν όλα τα Ελληνικά Συντάγματα μετά το 1864.
Το Σύνταγμα της  Τροιζήνας , προστάτευε με άρτιο τρόπο την ανεξιθρησκεία , τις ελευθερίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ισονομία των πολιτών.

Απαγόρευε την δουλεία και τα βασανιστήρια.

Αξίες διαχρονικές μέχρι σήμερα.