Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Παναττική σύσκεψη για το Προσφυγικό


Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 14 Μαΐου στα γραφεία της «Εποχής», προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη για το Προσφυγικό. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του σ. Γιάννη Ταφύλλη Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συντονιστή του επιχειρησιακού οργάνου διαχείρισης για το Προσφυγικό, ο οποίος και ενημέρωσε για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι μας στο Κοινοβούλιο, στελέχη που εργάζονται σε θέσεις ευθύνης, σε υπουργεία - Τοπική Αυτοδιοίκηση - Οργανισμούς, σε κοινωνικά ιατρεία - φαρμακεία, στην «Αλληλεγγύη για Όλους», στην πρωτοβουλία «Καλώς Τους», μέλη της Π.Γ., της Κ.Ε., συντονιστές και μέλη Ν.Ε. και κυρίως συντρόφισσες και σύντροφοι που συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης, ζώντας καθημερινά, μέρα και νύχτα τους τελευταίους μήνες μέσα στις δομές φιλοξενίας.


Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου 4μισή ώρες  και περισσότεροι από 25 άνθρωποι πήραν το λόγο σ’ ένα σύνολο 80 και πλέον που παραβρέθηκαν. Εκπροσωπήθηκαν όλες οι δομές φιλοξενίας της Αττικής, αλλά πήραν επίσης μέρος και συντρόφισσες από τον Βόλο και τη Ριτσώνα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στους όρους και τις συνθήκες διαμονής και διαβίωσης καθώς και στις προοπτικές για τους (επίσημα 55.000) στην πραγματικότητα ίσως και 60.000 πρόσφυγες που έφτασαν πριν τη συμφωνία και παραμένουν φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα.

Έγιναν αναφορές στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Κυρίως ως προς τις συνέπειες που θα είχε η αθέτηση της συμφωνίας από τουρκικής πλευράς, αλλά και για τα πρακτικά και αξιακά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα μας και στον πολιτικό μας χώρο η εφαρμογή της.  Δύσκολη εξίσωση, για άλλους ενδιαφέρουσα και αναγκαστική, για άλλους άλυτη, όμως η συζήτηση αφιερώθηκε στη πέραν της συμφωνίας πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουμε καθώς και τις συνθήκες ζωής των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στις 40 περίπου δομές φιλοξενίας, στην Ειδομένη και τον Πειραιά.
Με μία σχετική ιεράρχηση ως βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν  (όπως αποτυπώθηκαν και σε εισηγήσεις, ερωταπαντήσεις και τοποθετήσεις ) μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

1.    Η ανάγκη επεξεργασίας άμεσα ενός σχεδίου για την αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση των προσφύγων. Το μέγεθος και η τοποθεσία των δομών φιλοξενίας, φαίνεται να αποτελεί εδώ κρίσιμη παράμετρο. Η επιλογή της κυβέρνησης σ’ αυτή τη φάση είναι να προκρίνει μεγάλες δομές, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης με τη μετατροπή για παράδειγμα όπου είναι δυνατόν των σκηνών σε οικίσκους. Υπάρχει ένας σκεπτικισμός για τις δυσκολίες στην παρακολούθηση, καταγραφή και ανάληψη της κύριας ευθύνης, ακόμη και της τροφοδοσίας με τα απαραίτητα από μέρους των κρατικών υπηρεσιών σε περίπτωση διασποράς των προσφύγων σε μικρότερες (50-200 ατόμων) δομές, αποκεντρωμένες κατά πόλεις - δήμους - γειτονιές.  Ένας σκεπτικισμός που έχει να κάνει και με την έλλειψη,  ιδιαίτερα στο αρμόδιο υπουργείο, ανθρώπινου δυναμικού. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης φθάνει έως και την κατάργηση κάποιων ακατάλληλων και για χωροταξικούς λόγους δομών (π.χ. Κουτσόχερο, Κατσικάς, Ριτσώνα, Χαλκερό) και τη μεταφορά τους μέχρι το φθινόπωρο  ή  και προηγούμενα σε άλλες περιοχές , δεν προβλέπει, όμως, ευρύτερο αναπροσανατολισμό προς μικρότερες δομές.

Ως αντεπιχείρημα σ’ αυτή την επιλογή κατατίθεται ο φόβος για γκετοποίηση στις δομές των 2, 3, 4 χιλιάδων ανθρώπων. Ιδιαίτερα, εκεί που οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης επιβαρύνουν τη ψυχολογία των προσφύγων και προξενούν συχνά ακόμη και οργισμένες αντιδράσεις.  Η ισχνή κρατική παρουσία, οι οργανωτικές δυσκολίες, η ανυπαρξία τεχνικής υποστήριξης, η έλλειψη στελέχους  του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ως υπεύθυνου συντονιστή της κάθε δομής, προσθέτουν επιπλέον βάρη. Οι αλληλέγγυοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παρόντες, αλλά δεν επαρκούν και με τον καιρό και λόγω δύσκολων συνθηκών επέρχεται κόπωση. Η «εναλλακτική» των μικρότερων δομών ποντάρει στην θετική ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στα πιο ευαίσθητα κομμάτια, καθώς και στη μεγαλύτερη δυνατότητα κοινωνικής ένταξης των προσφύγων (πιο κοντά σε ανθρώπους, στην πόλη, στα σχολεία).

Σε κάθε περίπτωση όλοι παραδέχονται ότι η αβεβαιότητα, η ρευστότητα σε σχέση με το πόσοι τελικά θα φύγουν και πόσοι θα μείνουν, πότε θα το γνωρίζουμε, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το σχέδιο, είτε αφορά την στέγαση, είτε την εκπαίδευση, είτε τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

2.            Τέθηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά με την επισήμανση ότι αποτελούν κρίσιμα θέματα για τη συνολική τελική έκβαση του σχεδίου, θέματα όπως:
α) Σίτιση, καθώς έγινε μεγάλη συζήτηση για τη μη τήρηση των συμβάσεων σε πάρα πολλές περιπτώσεις από τις εταιρείες catering,
β) Υγειονομική κάλυψη, καθώς επισημάνθηκαν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και φάρμακα, με τα φάρμακα να προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από εθελοντική δράση,
γ) Η ανυπαρξία τεχνικής υποστήριξης, ιδιαίτερα στις μικρές πολιτείες με τους εκατοντάδες οικίσκους και τους χιλιάδες πρόσφυγες (Ελαιώνας, Σκαραμαγκάς). Πρόσφατα για παράδειγμα ο Ελαιώνας παρέμεινε για 12 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ελπίζουμε ότι το πλούσιο υλικό από τις εμπειρίες των αλληλέγγυων μελών μας θα αξιοποιηθεί  και θα πιάσει τόπο. Τουλάχιστον στη σύσκεψη του Σαββάτου υπήρξε η αίσθηση ότι το κόμμα δεν απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων και ότι οι ανησυχίες, οι πληροφορίες και οι προτάσεις  των συντρόφων θα ληφθούν υπόψη.
3.            Αρκετός χρόνος αφιερώθηκε στο θέμα ΜΚΟ, για τα σημαντικά προβλήματα, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα από τη δράση τους. Κρατάμε τη διαβεβαίωση  ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία ελέγχου και ένταξής τους σε κοινό πλάνο, καθώς και η αξιοποίηση της οικονομικής βοήθειας που εισπράττουν για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας. Τονίστηκε επίσης από όλους η ανάγκη άμεσης προετοιμασίας της «Αλληλεγγύης για Όλους» για να διεκδικήσει τη συμμετοχή της σε αυτό το πλάνο.

4.            Μεγάλη σημασία στη σύσκεψη αποδόθηκε  στα θέματα δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης των παιδιών  με το Υπουργείο Παιδείας να έχει ήδη ξεκινήσει, χωρίζοντας σε φάσεις το σχεδιασμό του (Μάιος καταγραφή, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος δημιουργική απασχόληση, Σεπτέμβριος απόπειρα ένταξης σε εκπαιδευτικές δομές).

5.            Απ’ όλες τις δομές φιλοξενίας τονίστηκε η ανάγκη μιας ριζικής διευθέτησης του προβλήματος «ληγμένα χαρτιά» που μετά την παρέλευση του 1ος  μήνα παραμονής συνιστά αιτία μεγάλης ανασφάλειας και αναστάτωσης για το  μισό περίπου προσφυγικό πληθυσμό. Φαίνεται ότι οι προφορικές, μέχρι στιγμής, οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας να μην συλλαμβάνονται οι πρόσφυγες  δεν «πείθουν» πάντοτε την ΕΛΑΣ με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται συνεχώς τα κρούσματα συλλήψεων, ακόμα και έξω από τις πόρτες των Κέντρων Φιλοξενίας! ενώ καθυστερούν χαρακτηριστικά οι διαδικασίες απελευθέρωσής τους.

Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό και άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο ζήτημα. Άμεση έναρξη της διαδικασίας καταγραφής αιτημάτων ασύλου, μετεγκατάστασης, επανένωσης οικογενειών και κάθε ανάλογου αιτήματος. Αποτελεί ζωτικής σημασίας ανάγκη για τους πρόσφυγες και ήδη έχει καθυστερήσει πολύ. Ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες που γίνονται και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εργάζονται στις δομές.  Αν δεν γίνει αυτό κατά το δυνατόν γρήγορα και παντού, οι δυσκολίες μας θα είναι μεγάλες.

Πολλά ακόμη και σοβαρά  ζητήματα τέθηκαν από πολλές συντρόφισσες και συντρόφους καθώς και στην εισήγηση και τις διεξοδικές απαντήσεις του συντρόφου Γιάννη Ταφύλλη. Η αναφορά σε όλα θα έδινε μεγάλο μάκρος σ’ αυτή την ενημέρωση. Καταλήξαμε, όμως, ότι θα πρέπει να καλύπτουμε τα κενά ενημέρωσης και διαλόγου διαρκώς. Έτσι, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία θα αξιοποιήσουμε τη λίστα refuges solidarity στέλνοντας τα e-mail μας που δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη στη συντρόφισσα Ευδοκία Πρασίνου, τηλ. 6974826280 και e-mail: eprassinou@gmail.com , ώστε να συμπεριληφθούν στην λίστα. Ο στόχος είναι να δίνουμε, συνεχώς, χρήσιμα στοιχεία και όπου είναι δυνατόν απαντήσεις σε κοινού ενδιαφέροντος ερωτήματα, καθώς τις απαντήσεις στο τηλέφωνο τις ακούει, συνήθως, ένας. Επίσης, μπορούν να διακινούνται ιδέες και προτάσεις προς όφελος όλων.

Σήμερα εκτός από αυτό το σημείωμα σας επισυνάπτουμε και προτείνουμε να διαβάσετε τα εξής:
1.    Δύο ενημερώσεις, μία σύντομη και μία πιο διεξοδική για τις διαδικασίες ασύλου και τα δικαιώματα των προσφύγων, από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Υπηρεσία Ασύλου.
2.    Την προκήρυξη, μέσω ΟΑΕΔ, των πρώτων 2.500 θέσεων για εργαζόμενους στα Κέντρα Φιλοξενίας (Δήμοι, ειδικότητες, προϋποθέσεις, όροι). Υπολογίζεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ότι οι πρώτες προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Θα ακολουθήσει άμεσα δεύτερη ανάρτηση για άλλες 2.500 θέσεις.
3.    Σύμβαση σίτισης με εταιρεία catering που προμηθεύει με φαγητό τις μεγάλες δομές της Αττικής. Αξίζει όσοι έρχονται σε επαφή με το ζήτημα να συγκρίνουν τους όρους της σύμβασης που είναι, συνήθως, κοινοί με αυτό που τελικά παρέχεται και με τον τρόπο που παρέχεται (για παράδειγμα στις συμβάσεις περιλαμβάνεται η υποχρέωση του αναδόχου να παρέχει προσωπικό για την διανομή του φαγητού, ενώ κάτι τέτοιο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρείται. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πληρώνει αδίκως χρήματα και χάνονται θέσεις εργασίας.) Μεγάλες επίσης αποκλίσεις παρατηρούνται στην ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού. Η υποχρέωση για ξεχωριστά γεύματα προς βρέφη, παιδιά και διαβητικούς, σε πολλές περιπτώσεις δεν εκπληρώνεται.

Συντρόφισσες και σύντροφοι προτείνουμε το βάρος της επικοινωνίας για το προσφυγικό να πέσει στο refuges solidarity, με την βοήθεια πάντοτε και του Οργανωτικού γραφείου.
Για τα επείγοντα, συνεχίζετε να απευθύνεστε  τηλεφωνικά στον σ. Τσιγώνια και στους συντρόφους του Οργανωτικού γραφείου καθώς και στις συντρόφισσες:
1. Λένα Κουγέα: 6944-500 186 (ιδιαίτερα για θέματα περίθαλψης και
                              αρμοδιότητας κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων Κ.Ι.ΦΑ.)
2. Ευδοκία Πρασίνου: 6974-826 280 (ιδιαίτερα για θέματα επικοινωνίας με  
                         υπηρεσίες Υπουργείων και πληροφορίες νομοθετικού ενδιαφέροντος)
19-05-2016
          Το οργανωτικό γραφείο