Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής




Με 235 ψήφους αριθμό-ρεκόρ  εξελέγη πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά από μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Πριν από την ψηφοφορία ορκίστηκαν βουλευτές με πολιτικό όρκο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι δεν παρέστησαν στην χθεσινή τελετή ορκωμοσίας, καθώς βρίσκονταν στη Γερμανία.
Σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία του κοινοβουλίου προανήγγειλε η νέα Πρόεδρος της Βουλής  προκειμένου όπως είπε αυτό να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών.

«Οι βουλευτές πρέπει να είναι ενεργοί και όχι χειροκροτητές των κυβερνητικών ή αντιπολιτευτικών θέσεων. Η σημερινή Βουλή είναι η πρώτη μεταμνημονιακή και καλείται μαζί με τον λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η Δημοκρατία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία και δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα που περιορίζουν την κοινωνική ευημερία».

Δεν θα αναλύσω τις προγραμματικές θέσεις της Ζωής Κωσταντοπούλου, όμως  θα σταθώ ενδεικτικά σε τρία  σημεία όπως:
- Ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτές και πολίτες. Ο πρωθυπουργός να δώσει πρώτος το παράδειγμα όπως και οι υπουργοί που πρέπει να έρχονται και να απαντάνε στις ερωτήσεις.

 -Η Βουλή δεν μπορεί να είναι πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο δικογραφιών

-  Η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις  θα συγκροτηθεί τάχιστα και θα αναβαθμιστεί για να φέρει εις πέρας το εθνικό καθήκον που είναι η αποτελεσματική διεκδίκηση του χρέους για την αποκατάσταση καταστροφών, επιστροφή κατοχικού δανείου, αποζημίωση θυμάτων και αποκατάσταση κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Τόνισε ότι   θα αναλάβει η ίδια πρωτοβουλίες ώστε το χρέος αυτό να εξοφληθεί.