Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Με το βλέμμα στραμμένο στις προγραμματικές δηλώσεις στη Bουλή και στο Euro- group.


Νίκος Χουντής: Αντιλαμβάνεστε ως Ευρωπαϊκή προοπτική του τόπου να λέμε συνεχώς ΝΑΙ στη Μέρκελ. 
Με τις ομιλίες των υπουργών, βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων  των κομμάτων συνεχίζεται για τρίτη  μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η  συζήτηση επί των προγραμματικών  δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι «στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε η λέξη υποταγή ούτε και η λέξη μπλόφα». «Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε, αλλά ο σεβασμός δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε.

« Είμαστε με τους φτωχούς, τους άνεργους, την νέα γενιά, τους μικρο-ομολογιούχους. Αρνούμαστε να παραδώσουμε το σχεδιασμό στα συμφέροντα που έχουν ως στόχο το κέρδος. Η πατρίδα μας είναι ένας πλούσιος τόπος που το τρίγωνο της αμαρτίας λεηλατεί. Πρέπει κανείς να χάσει τον ύπνο του εάν θεωρήσει ότι τα πράγματα αλλάζουν για να είναι ίδια»

Γιάνης Βαρουφάκης Υπουργός Oικονομικών:  «Έπεσε την Ελλάδα ο κλήρος να πει «ΟΧΙ»
Σε μία κανονική χώρα η πρώτη ομιλία Υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο της κατάθεσης και συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων αφορά τον οικονομικό προγραμματισμό τετραετίας.
Δεν ζούμε, όμως, σε κανονική χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -όπως και όλοι μας- έχει αποτύχει σε αυτό το στόχο.
Έχει χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.
Έχει πιαστεί στη βάναυση παγίδα του αρνητικού πληθωρισμού.
Παράλληλα, σας εγγυώμαι ότι θα πασχίσω να πω το «ναι» σε κάθε έντιμη και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση, που δεν της δίνει άλλη μία ώθηση.
Ούτε «yes, man», λοιπόν, ούτε «no, man».
Δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία στο φτωχότερο κράτος της Ευρώπης. Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε άλλο ένα ναι στο πρόγραμμα.

Γιάννης Πανούσης -Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης: Έχουμε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά βίας που προσβάλουν την ανθρώπινη ζωή. Η νέα μορφή βίας δημιουργεί νέους ρόλους.
Επιστημονική αστυνόμευση-Κοινωνική αστυνόμευση-Ίδρυση δικαστικής αστυνομίας- Αστυνόμος της γειτονιάς.
Η αστυνομία πρέπει να προλαβαίνει τα κοινωνικά γεγονότα. Να δημιουργηθεί εθνικό συμβούλιο αστυνόμευσης να προλαβαίνει την κοινωνική ανάφλεξη. Οφείλουμε να συζητήσουμε την πολιτικοκοινωνική πλευρά της τρομοκρατίας ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να μην είναι μόνο αστυνομικά. Μακράν από τη λειτουργία της αστυνομίας τα κοινωνικά κινήματα.

Όλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας, Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, ΣΥΡΙΖΑ. «Εδώ συγκρούονται δυο συστήματα. Το ένα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και το άλλο έχει στόχο τον εξευτελισμό του ανθρώπου»
Νίκος Παρασκευόπουλος –Υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος: Η δικαιοσύνη θα είναι αξιοκρατική και δημοκρατική, επιεικής έως ανεκτική σε μικρο-παραβάτες.  Απέναντι στο φρόνημα θα υπάρχει ισότητα μεταχείρισης. Κορυφαίο ζήτημα –εκκίνηση διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος.
Μείωση των δαπανών πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Θα καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων, να προβλέπονται μόνο για εγκλήματα ανθρωποκτονίας. Θα προχωρήσει η κατάργηση σωφρονιστικών καταστημάτων τύπου Γ. Η κατάργηση βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πτέρυγες με υψηλό βαθμό ασφαλείας στα διάφορα καταστήματα. Θα διασφαλιστούν οι όροι ιατρικής περίθαλψης των κρατουμένων. Προτεραιότητα η αύξηση του αριθμού προσωπικού. Σε όποιο ζήτημα κι αν προκύψει το πρώτο ζήτημα θα είναι διάλογος. Γιατί όπου δεν γίνεται διάλογος παραμονεύει η βία.

ΚωσταντίνοςΤσουκαλάς  βουλευτής επικρατείας: Εγκλωβισμένος σε αντιφάσεις ο κόσμος ασθμαίνει. Παντού τα κοινωνικά κράτη απορυθμίζονται, παντού οι ανισότητες οξύνονται, όλες οι κυβερνήσεις υπόκεινται σε οξύτατες πιέσεις. Το μέλλον της Ελλάδας- το μέλλον της Ευρώπης. Έχοντας βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα είμαστε τώρα στο μάτι της ελπίδας. Ο αγώνας κατά της λιτότητας ξεπερνάει ακόμη και το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας. Είναι ένας αγώνας για την αποκατάσταση. Οι συμφωνίες δεσμεύουν υπέρμετρα την ελευθερία. Επιλογή μας δεν είναι η ρήξη, προβάλλουμε όμως τον ορθό λόγο. Είναι χαρακτηριστική η απήχηση του Ελληνικού συμβάντος. Μπορούν και θα μπορέσουν…

Αριστείδης Μπαλτάς Υπουργός Παιδείας και πολιτισμού: Δέος στο μέγεθος της ευθύνης. Παραλάβαμε χάος, καμένη Γή, προβλήματα, ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις, εκκρεμότητες. Όλες οι ηγεσίες των Υπουργείων θα στηριχθούν στους υπάρχοντες υπαλλήλους, με πλήρη πολιτική ανεξιθρησκία και δημιουργώντας την ατμόσφαιρα ώστε να αισθάνονται χαρά και δημιουργικότητα στη δουλειά τους.
Να δούμε τον αθλητισμό ως άθληση, να τον δούμε σαν ανθρώπινο σώμα. Είμαστε ενάντια στο ντόπινγκ, ενάντια σε όλα τα κακά της  επαγγελματοποίησης.
Σώμα και πολιτισμός –αθλητισμός και πολιτισμός.
Τόσο η παιδεία όσο και ο αθλητισμός έχουν γίνει εργαλεία. Το χαρτί είναι αυτό που μετράει και όχι το περιεχόμενο. Σήμερα η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι τραγική. Παιδιά πεινάνε- γονείς αυτοκτονούν. Προτεραιότητα αντιμετώπιση ανθρωπιστικής καταστροφής. Δεν πειράζουμε τον τρέχοντα ακαδημαϊκό χρόνο. Καμία αλλαγή στην τρίτη λυκείου. Οι σχολικοί φύλακες επιστρέφουν στη δουλειά τους. Καταργούμε την τράπεζα θεμάτων -αποθετήριο ερωτήσεων που τα παιδιά ήξεραν απ’ έξω. Επιπλέον έγινα όχι για την χρησιμότητά του αλλά για να πληρωθεί αδρά.
Διδάσκοντες- Αποσύρουμε τον βραχνά της αξιολόγησης. Αξιολογεί για να τιμωρεί.
Πειραματικά και πρότυπα.-Δεν υπάρχει έννοια αριστείας και δη σ’ αυτές τις ηλικίες-τα άριστα υποτίθεται σχολεία.  Νόμος Διαμαντοπούλου-η ανώτατη καταστροφή για την εκπαίδευση.
Είμαι βαθύτατα Μαρξιστής. Οι κομμουνιστές είναι εκείνοι που βάζουν το συμφέρον του όλου πάνω από το ατομικό. Αξιοπρέπεια-Δικαιοσύνη-Ελευθερία.

Κυριακάκης Βασίλειος-βουλευτής Φθιώτιδας:
Υγειονομικό απαρτχάιντ με τον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων από την υγεία. Δραματική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών. Να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική φτώχεια. Δεν αγνοούμε την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ποιος όμως λέει ότι μια χώρα πρέπει να δίνει κάθε χρόνο 8δις για ένα χρέος που δεν αποπληρώνεται ε τίποτα. Γιατί για την Ελλάδα ισχύουν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ των λιμανιών και για τις άλλες χώρες δεν ισχύουν. Μέχρι τώρα δεν ορθώσαμε την φωνή μας, την απαίτησή μας. 

Χουντής Νικόλαος-αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών:  Το εξαντλητικό των προγραμματικών μας έκανε όλους σοφότερους. Πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια . Ο Ελληνικός λαός μάτωσε, έχουν γίνει θυσίες. Όχι τίποτε άλλο, θεωρούν ότι αυτά τα προγράμματα ήταν αλληλεγγύη. Αντιλαμβάνεστε ως Ευρωπαϊκή προοπτική του τόπου να λέμε συνεχώς ΝΑΙ στη Μέρκελ.  Δεν μπορεί ν’ αποπληρωθεί αυτό το χρέος. Θέλουμε άλλη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Παναγιώτης Λαφαζάνης Υπουργός Ανασυγκρότησης και Ενέργειας: Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας ώστε να το περιφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να το τεμαχίζουμε σαν τα πουκάμισα. Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται γιατί δεν μπορεί να εκβιαστεί ένας ολόκληρος λαός. Η Ελλάδα δεν είναι ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ. Η Κυβέρνηση δεν δίνει έναν αγώνα για την πατρίδα, δίνει έναν αγώνα για όλη την Ευρώπη. Δίνουμε μια μάχη για μια άλλη Ευρώπη των Λαών. Η Ευρώπη ή αλλάξει ή δεν θα έχει μέλλον. Ζητάμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών κρατών. Η κρίση που περνάμε γεννήθηκε στις ΗΠΑ, μια κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη. Για μας έχει γίνει πιο βαθειά λόγω της υποβάθμισης της παραγωγής. Καρδιά για μια νέα παραγωγή στη χώρα αποτελεί μια νέα ενεργειακή πολιτική.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, μετά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.