Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 10-11 ΙΟΥΝΙΟΥ



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 
Στις 10 με 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί   στις Βρυξέλλες  Σύνοδος Κορυφήςτων κρατών-μελών της Ευρωπαïκής Ένωσης  και της  CELAC (Κοινότητα  Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής). Αυτή θα είναι η δεύτερη σύνοδος κορυφής που οργανώνεται μεταξύ των χωρών των δύο ηπείρων, η πρώτη έγινε στη Χιλή το 2013.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των κρατών,
η βελγική οργάνωση “Σύλλογος Αλληλεγγύης με τη Σοσιαλιστική Κούβα” και τα βελγικά κοινωνικά κινήματα φιλοξενούν τη “Σύνοδο των Λαών”, της συνάντησης των κινημάτων και των οργανώσεων αλληλεγγύης  που θα πραγματοποιηθεί  στις 10-11 Ιουνίου, και στην οποία καλούν  μια σειρά οργανώσεις από Ευρώπη και Λατινική Αμερική.
Το πρόγραμμα  της Συνόδου των Λαών, προβλέπει 7 θεματικές ομάδες εργασίας, πολιτιστική εκδήλωση Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα  με συμμετοχή  ηγετών των χωρών της CELAC, πορεία στο χώρο των εκδηλώσεων κλπ.

Η Σύνοδος των κρατών CELAC-EE, είναι αναμφίβολα ένα θετικό γεγονός πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Απ’ την πλευρά τους, τα βελγικά κοινωνικά κινήματα, πιστεύουν ότι  είναι σημαντικό να ακουστεί από τις χώρες αυτές ταυτόχρονα και η φωνή των λαών. Γι αυτό αποφάσισαν να οργανώσουν μια Παράλληλη Σύνοδο Κορυφής των Λαών. Δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως η διεθνής αλληλεγγύη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ΜΜΕ, όχι μόνο σε βελγικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Όντας οι Βρυξέλλες η έδρα της συνάντησης, θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να αναλάβουν αυτήν την πρωτοβουλία.
Η Λατινική Αμερική έχει μακρά παράδοση σε Συνόδους Κορυφής των Λαών. Κοινωνικά κινήματα και τοπικές οργανώσεις συζητούν μεταξύ τους παράλληλα με τις επίσημες συναντήσεις, προκειμένου να επηρεάσουν την έκβασή τους, αλλά και την πολιτική των διαφόρων χωρών που συμμετέχουν σε αυτές. Μια τέτοια παράδοση μας εμπνέει, για να κινητοποιήσουμε και να οργανώσουμε με τα βελγικά κοινωνικά κινήματα και τους Ευρωπαίους φίλους τους μια δυναμική διεθνή συνάντηση.
Με τον κόσμο συγκλονισμένο από την παγκόσμια κρίση, σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, και με το 99% να επηρεάζεται από την πολιτική του 1%, οδηγούμαστε σε ένα δρόμο λιτότητας προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους και μακριά πολύ από τα δικά μας (λαϊκά) συμφέροντα.
Αλλά οι άνθρωποι ξεσηκώνονται με τις δικές τους διεκδικήσεις. Γνωρίζουν ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της κρίσης, και αισθάνονται την ανάγκη να μοιραστούν εμπειρίες και να οργανώσουν κοινούς αγώνες.

Εμπρός για την οικοδόμηση εναλλακτικών λύσεων στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη
 
ΠΑΜΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ  λοιπόν και απαιτούμε:

  • Άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο (“κοινή θέση” της ΕΕ) κατά της Κούβας!
  • Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!
  • Αλληλεγγύη στον ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ελληνικό λαό.