Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους: Παρουσίαση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων



Ξεκίνησε η ανακοίνωση των προκαταρτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία διενεργεί λογιστικό έλεγχο του χρέους εξετάζοντας τη νομιμότητά του.
Οι εργασίες της Επιτροπής  άνοιξαν στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με χαιρετισμούς εκ μέρους των παριστάμενων πολιτειακών παραγόντων και προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ομιλίες της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Επιστημονικού Συντονιστή της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Dr. Eric Toussaint και της Υπεύθυνης για τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια ξένων χωρών, Σοφίας Σακοράφα, στη διάρκεια των οποίων παρουσιάστηκε μία σύνοψη των προκαταρκτικών συμπερασμάτων. Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση των συμπερασμάτων, ανά κεφάλαιο, από μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Την εναρκτήρια συνεδρίαση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας. 
 
 Ζωή Κωνσταντοπούλου : η σημερινή κυβέρνηση- η οποία είναι η πρώτη που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στη διόγκωση του δημοσίου χρέους- νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για την αμφισβήτηση και διαγραφή του.

Η  Ζωή Κωνσταντοπούλου, καυστική και μαχητική κατά την ομιλία της, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο κ. Γιούνκερ σήμερα αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασιζόμενος μάλιστα ότι το κάνει και για το καλό του. Παρασιωπά, όμως, ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε στο Λουξεμβούργο ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροαποφυγής, που πρόσφατα μόλις αποκαλύφθηκε, με τη διαβόητη υπόθεση Luxleaks, που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις- εκ των οποίων πολλές δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα- να φοροδιαφεύγουν σε βάρος ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα απώλειες δεκάδες ή και εκατοντάδες δισ. για το ελληνικό Δημόσιο από αποφυγόντα έσοδα. Πως εξοικονομήθηκε η πλήρης παραποίηση της αλήθειας απο εκπροσώπους των ΜΜΕ που ελάμβαναν ειδικά σεμινάρια απο τους δανειστές? Με ποια ηθική νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός που δεν έφταιξε και επιχειρείται να εξανδραποδιστεί μία κοινωνία στο όνομα του χρέους, στο οποίο συνέπραξαν και το οποίο διόγκωσαν εκείνοι που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής του? H Βουλή των Ελλήνων έχει την υποχρέωση να εγγυηθεί στους πολίτες πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών, στις οποίες φτάσαμε να χρωστά 32.000 ευρώ κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά και να εγγυηθεί ότι θα αξιοποιήσει θεσμικά τα εργαλεία αμφισβήτησης του χρέους. Η Ελλάδα δεν αποζημιώθηκε ποτέ για τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων αν και εμείς σπεύσαμε να διαγράψουμε μεγάλο μέρος του χρέους της ηττημένης Γερμανίας το 1953».

 Ερίκ Τουσέν : η Ελλάδα δεν είχε το 2010 πρόβλημα δημόσιας αλλά ιδιωτικής πίστωσης…

Ο Ερίκ Τουσέν δεν διστάζει καθόλου να μιλήσει έξω από τα δόντια, δεν ήταν άλλωστε τυχαία επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα!! Ο κ. Τουσέν δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν αντίστοιχο με αυτό των ΗΠΑ, της Ισλανδίας και της Ισπανίας και έχει να κάνει με την εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους. Είπε χαρακτηριστικά ότι στα τέλη του 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή διαμόρφωσε πρόγραμμα της τάξης των 28 δισ. ευρώ για την προστασία του τραπεζικού συστήματος που οδήγησε στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, καθώς οι αγορές θώρησαν πως η χώρας μας αναλαμβάνει το μεγάλο ρίσκο του να εγγυηθεί για το τραπεζικό της σύστημα. Τη περίοδο 2009-2010 οι τράπεζες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ακόμα και οι αμερικανικές τράπεζες μπορούσαν να νιώσουν τις επιπτώσεις μιας νέα κρίσης στην Ελλάδα. Οι δανειστές δεν μπορούσαν να πουν στους Έλληνες και στους ευρωπαίους πολίτες ότι θα πρέπει να σώσουν τις τράπεζες, έτσι δραματοποίησαν το ελληνικό έλλειμμα κάνοντας παραποίηση των στατιστικών στοιχείων. Η αύξηση  του ελλείμματος έδωσε την αφορμή για δάνεια. Υπήρξε σχέδιο με το οποίο οι δανειστές σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές -καθώς υπήρχε η ανάγκη να σωθούν και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- δημιούργησαν την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν ήταν το ιδιωτικό αλλά το κρατικό χρέος και ως εκ τούτου απαιτούνταν πρόγραμμα. Άσκησε σκληρή κριτική ενάντια στο ΔΝΤ καθώς είπε ότι ήδη από τις 25 Μαρτίου του 2010 είχε συντάξει έγγραφο που αποδείκνυε πως γνώριζε ότι τα μέτρα που υπαγόρευε θα είχαν τρομερό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Αναφέρθηκε δε και σε εσωτερικές διενέξεις μεταξύ των διευθυντών χωρών του Ταμείου (Ελβετία, Βραζιλία) που κατηγορούσαν τους συναδέλφους Γάλλους, Γερμανούς και Ολλανδούς πως δίνουν χρηματοδότηση στην Ελλάδα για να σώσουν τις τράπεζές τους. Μόνο το 10% των ποσών απ’ αυτά που αναγγέλθηκε ότι έφτασαν στην Ελλάδα πήγαν στο Δημόσιο κορβανά. Τα υπόλοιπα, αν έφτασαν που πήγαν? Ο Στουρνάρας αρνείται ν’ αποκαλύψει, δηλαδή οι κινήσεις χρηματοδοτικά δύο τραπεζών καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο. Το μεγαλύτερο ποσό των κονδυλίων που αναγγέλθηκαν δεν έφτασαν ποτέ και χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Πήγαν δηλαδή στις ιδιωτικές τράπεζες».

Η Σοφία Σακοράφα φανερά συγκινημένη τόνισε πως  είναι μια ιστορική ημέρα για τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κοινοβούλιο η σημερινή. Η επιτροπή της αλήθειας είναι το 1.1.4 της εποχής. Είναι το όπλο των κινημάτων. Είναι η αλήθεια ειπωμένη από την πλευρά του αδύνατου. Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η επιτροπή της αλήθειας? Γιατί θ’ αποκαλύψει εκ μέρους του ελληνικού λαού με τον πλέον επίσημο τρόπο την πυρίτιδα. Γιατί η αλήθεια σε μια τέτοια διαπραγμάτευση είναι άκρως δεσμευτική για μια αριστερή κυβέρνηση. Η εργασία που μόλις άρχισε θα είναι τόσο παραγωγική και τόσο γνήσια ώστε να ακυρώσουμε το διηνεκές. Έχει δικαίωμα ο λαός μας να συγκρουστεί με αυτούς που ενώ ήξεραν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο υποστήριζαν αυτή την κατάσταση».

Οι εργασίες θα συνεχισθούν την Πέμπτη στις 10:30 πμ και θα ολοκληρωθούν με συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο της Βουλής στις 16:00, στη τη διάρκεια της οποίας θα διανεμηθεί και η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής.