Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Ξενάγηση και ενημέρωση στο ιστορικό Hellas-Liberty



Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαικής Ημέρας Θάλασσας 2015 που συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία Ο Δήμος Πειραιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,  είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο εντυπωσιακό Hellas Liberty,  ένα αυθεντικό Liberty Ship του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που μετά από 69 χρόνια ζωής, βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση, πλαγιοδετημένο,  μπροστά στην προβλήτα του SILO στον Κεντρικό Λιμένα.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεδομένης τότε της άμεσης ανάγκης  μεταφοράς τροφοεφοδίων, καυσίμων, πολεμοφοδίων και στρατευμάτων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, κατέστη αναγκαία  η ναυπήγηση πλοίων φθηνών και γρήγορων ως προς τη ναυπήγηση τους.  Σκοπός τους ήταν να κάνουν –έστω και ένα μόνο- ταξίδι  από την Αμερική προς την Ευρώπη ανεφοδιάζοντας τους συμμάχους με τα ανωτέρω. Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των αναγκών αυτών, ενεκρίθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχέδιο ναυπήγησης ενός ειδικού τύπου φορτηγού πλοίου (Liberty), ατμοκίνητου, βάρους 10.000 τόνων, με μηχανή 2500 bhp και ταχύτητα χαμηλή, περίπου 11 knots. Η ποιότητα κατασκευής τους ήταν πάρα πολύ καλή, και ο χρόνος κατασκευής τους είχε φτάσει τις 17 μέρες(!) ενώ ακούγεται ότι το ρεκόρ ήταν γύρω στις 5 μέρες! Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ναυπηγήθηκαν κατά προσέγγιση 2.720 πλοία τύπου Liberty, καλύπτοντας το κενό της κατεστραμμένης ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Συνέδεσαν το όνομά τους με τις απελευθερωτικές νίκες που σήμαναν το τέλος του Πολέμου (ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετέφεραν περίπου 10.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, μαζί με τόνους πολεμοεφοδίων, υλικών και προμηθειών).Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έφτασαν να διαχειρίζονται συνολικά  600 πλοία αυτής της κατηγορίας. Αν υπολογίσουμε πως τα πληρώματά  τους ήταν 35μελή, καταλαβαίνουμε τη βοήθεια που πρόσφεραν μέσω του συναλλάγματος που έρρεε στις Ελληνικές οικογένειες της δεκαετίας του’50.

Η ελληνική πολιτεία και η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, θέλοντας να αποδώσουν φόρο  τιμής σε αυτούς που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και προς ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας συμβολής των πλοίων αυτών στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία και κατ΄ επέκταση στην ελληνική οικονομία, εντόπισαν μετά από πολλές έρευνες ένα από τρία Liberty που σώζονται σήμερα στον κόσμο και εξασφάλισαν την  μετακίνησή του στον Πειραιά με σκοπό να το αξιοποιήσουν ως μουσείο.

Με τη βοήθεια παραγόντων της ομογένειας, το πλοίο “Arthur M. Hudell” εντοπίστηκε σε ένα ποτάμι στην Αμερική και, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ημέρα του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, το πλοίο αναχώρησε, ρυμουλκούμενο, από το Norfolk των ΗΠΑ. Ένα μήνα μετά, στις 11 Ιανουαρίου 2009, έφτασε στον Πειραιά και προσάραξε σε προβλήτα δίπλα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Έλαβαν χώρα εκτεταμένες εργασίες συντήρησης χάρη σε γενναίες χορηγίες ιδίως του καπετάν Β. Κωνσταντακόπουλου, και, σήμερα, το πλοίο με το νέο του όνομα «S.S. Hellas Liberty” υποδέχεται τους επισκέπτες του ως μουσείο. Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο αλλά  η αποφασιστικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών είναι μεγάλη.

Φύγαμε όλοι κατενθουσιασμένοι από αυτή την ξενάγηση. Ένα μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στο να μπορούμε να απολαύσουμε τέτοια κομμάτια τις ιστορίας μας.